Ο Μπρέιβικ πιστεύει πως βασανίζεται και λογοκρίνεται στη φυλακή

10:27 1/2/2013 - Πηγή: 24wro
Ο νορβηγός μακελάρης Άντερς Μπρέιβικ πιστεύει είναι θύμα βασανισμών στη φυλακή...
όπου κρατείται, καθώς παραμένει σε αυστηρή απομόνωση και υφίσταται σωματικούς ελέγχους, με επακόλουθο να έχει υποβάλλει επίσημη διαμαρτυρία στην Αστυνομία, όπως δήλωσε σήμερα, 31 Ιανουαρίου, ο δικηγόρος του, Τορντ Τζόρετ, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters.

«Ο Μπρέιβικ πιστεύει πως προσπαθούν να μετατρέψουν την κατάστασή του στη
φυλακή όσο το δυνατόν πιο αβίωτη και αβάσταχτη, ώστε να τον πιέσουν να αυτοκτονήσει», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τζόρετ. «Δηλώνει πως είναι εντελώς απομονωμένος από τους υπόλοιπους κρατούμενους επί ενάμιση χρόνο, υφίσταται προσβλητικούς σωματικούς ελέγχους, και δεν έχει ευκαιρίες να πάρει φρέσκο αέρα ή να έχει κάποια διασκεδαστική δραστηριότητα».

Παράλληλα, σύμφωνα με τον κ. Τζόρετ, ο Μπρέιβικ πιστεύει πως περιορίζεται το δικαίωμά του στην ελευθερία του λόγου, καθώς «δεν του επιτρέπεται να συζητήσει την ιδεολογία του με οποιονδήποτε […] Θέλει να εξηγήσει αυτό που έκανε και γιατί το έκανε, και να ξεκαθαρίσει παρεξηγήσεις, αλλά αισθάνεται πως λογοκρίνεται διότι οτιδήποτε πει μπορεί να ερμηνευθεί ως υποκίνηση βίας».

Τον Ιούλιο του 2011, ο Μπρέιβικ προκάλεσε το θάνατο 77 ανθρώπων, αρχικά τοποθετώντας έναν εκρηκτικό μηχανισμό κοντά σε κυβερνητικό κτίριο στο κεντρικό Όσλο και στη συνέχεια πυροβολώντας δεκάδες αμάχους στο νησί Ουτόια, όπου βρισκόταν η κατασκήνωση του κυβερνόντος Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Κατά τη διάρκεια της δίκης του, παραδέχθηκε τις πράξεις του, ωστόσο αποσαφήνισε πως δεν δηλώνει ένοχος για οιοδήποτε έγκλημα, καθώς έκανε αυτό που θεωρούσε σωστό για να καταπολεμήσει την πολυπολιτισμικότητα και την μουσουλμανική επιρροή στη Νορβηγία.

Κρίθηκε ένοχος και σώας τας φρένας και καταδικάστηκε στη μέγιστη ποινή κάθειρξης. Έκτοτε κρατείται σε απομόνωση στη φυλακή υψίστης ασφαλείας Ίλα στα περίχωρα του Όσλο. Ο χώρος κράτησής του αποτελείται από τρία δωμάτια, ένα υπνοδωμάτιο, έναν χώρο μελέτης και έναν χώρο άσκησης, συνολικού εμβαδού 24 τετραγωνικών μέτρων.

Η αστυνομία πλέον θα ερευνήσει τις καταγγελίες του Μπρέιβικ κατά του υπουργείου Δικαιοσύνης και της διεύθυνσης της φυλακής Ίλα.

skai.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα