Νέα μέτρα φέρνει η τρόικα

00:01 8/12/2011 - Πηγή: 24wro
Όποιες κι αν είναι οι αποφάσεις της συνόδου κορυφής την Παρασκευή η Αθήνα περιμένει με αγωνία τους εκπροσώπους της τρόικα... την Δευτέρα, καθώς όλα δείχνουν ότι αυτοί θα έρθουν με προτάσεις για νέα μέτρα, προκειμένου να καλυφθούν οι αποκλίσεις από τους δημοσιονομικούς στόχους του 2011.

Η επιχείρηση συλλογής εσόδων ναυάγησε πανηγυρικά καθώς τον Νοέμβριο μπήκαν στα ταμεία του δημόσιου
3,7 δισ. έναντι στόχου για έσοδα 6,5 δισ.

Μέχρι τέλος Φεβρουαρίου του 2012 πρέπει να εισπραχθούν έσοδα 8,3 δισ. ευρώ από τις δόσεις της έκτακτης εισφοράς και του τέλους ακινήτων, από τον φόρο ακίνητης περιουσίας του 2010 και από τα τέλη κυκλοφορίας, αλλά και πάλι όλα δείχνουν ότι ο στόχος δεν είναι εφικτός όχι μόνο γιατί τα ελληνικά νοικοκυριά έχουν φτάσει στα όρια τους αλλά και γιατί οι μηχανισμοί είσπραξης αποδείχθηκαν πλήρως αναποτελεσματικοί.

Το ερώτημα είναι τι είδους μέτρα θα ζητηθούν καθώς ακόμα και οι τροικανοί παραδέχονται ότι η φοροδοτική δυνατότητα των Ελλήνων είναι πλέον μηδαμινή.

Χθες από το βήμα της Βουλής ο Λ.Παπαδήμας έστειλε μήνυμα προς τον Ελληνικό λαό και προς τα πολιτικά κόμματα τονίζοντας ότι η κρίση δεν είναι μπόρα που θα περάσει και τα κόμματα δεν προσφέρουν καλές υπηρεσίες διαμορφώνοντας την αντίληψη ότι η κατάσταση μπορεί να διορθωθεί εύκολα και γρήγορα. Ήταν η πρώτη φορά που ο πρωθυπουργός τοποθετήθηκε τόσο «επιθετικά» ζητώντας ουσιαστικά και από τις πολιτικές δυνάμεις να κατανοήσουν και να διαχειριστούν την σκληρή πραγματικότητα.

Πάντως ο πρόεδρος της Ν.Δ. τόνισε τουλάχιστον δύο φορές στην ομιλία του ότι το κόμμα του θα αντιταχθεί σε αποφάσεις για νέα χαράτσια και μειώσεις μισθών και συντάξεων, θα πριμοδοτήσει όμως αποφάσεις αναπτυξιακού χαρακτήρα. Το πρόβλημα βέβαια είναι ότι τα μέτρα αυτά δεν είναι άμεσης απόδοσης και οι δανειστές ζητούν «έσοδα επειγόντως».
Keywords
Τυχαία Θέματα