Νέα επίθεση στη Μέρκελ

13:47 14/8/2012 - Πηγή: 24wro
Ο επικεφαλής των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών κατηγόρησε την Α. Μέρκελ για παντελή απουσία στρατηγικής στην Ευρώπη...
«Η κ. Μέρκελ έχει προχωρήσει σε κοινή ανάληψη των χρεών, χωρίς να το λέει ανοιχτά και χωρίς έλεγχο», τόνισε ο Ζ. Γκάμπριελ, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο δημιουργίας μιας μικρότερης ζώνης του ευρώ

Ο επικεφαλής του SPD Ζ. Γκάμπριελ κλιμακώνει καθημερινά
τις επιθέσεις του κατά της Α. Μέρκελ την ώρα που πλησιάζει ο καιρός για την ανάδειξη του υποψηφίου των Σοσιαλδημοκρατών για την καγκελαρία

Ολη της την ενέργεια θα χρειαστεί να επιστρατεύσει η Ανγκελα Μέρκελ μόλις επέστρεψε από τις διακοπές της, καθώς έχει να αντιμετωπίσει τους υψηλούς τόνους του επικεφαλής των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο οποίος κλιμακώνει καθημερινά τις επιθέσεις του εναντίον της καγκελαρίου και της πολιτικής της, επικρίνοντάς τη για απουσία ουσιαστικής στρατηγικής σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Απαντώντας στην κριτική που δέχτηκε τις τελευταίες ημέρες για την πρότασή του περί κοινής ανάληψης χρεών στην Ευρωζώνη, ο πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών τόνισε ότι «η κοινή ανάληψη ευθύνης είναι ήδη γεγονός».

«Η κυρία Μέρκελ έχει προχωρήσει σιωπηρά σε κοινή ανάληψη των χρεών, χωρίς όμως να το λέει ανοιχτά στους πολίτες. Η καγκελάριος αποσιωπά ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αγοράζει ομόλογα χωρίς να υπάρχει ουσιαστικός έλεγχος για τα μέτρα που λαμβάνονται στις χώρες σε κρίση. Το χρέος των ευρωπαϊκών χωρών αυξάνεται, οι εγγυήσεις που επωμίζεται η Γερμανία αυξάνονται χωρίς όμως να υπάρχει ένας ουσιαστικός έλεγχος στην Ευρώπη για την πορεία της δημοσιονομικής πολιτικής και των προϋπολογισμών» κατέληξε.

Εν μέσω προεκλογικού «πυρετού», καθώς πλησιάζει ο καιρός για την ανάδειξη του υποψηφίου των Σοσιαλιστών για την καγκελαρία, ο Γκάμπριελ φαίνεται έχει επωμιστεί το βάρος της αντιπολίτευσης στη Μέρκελ και ταυτόχρονα να παρουσιάσει μια εναλλακτική στις πολιτικές της, με κεντρικό άξονα την πρόταση για αμοιβαιοποίηση του χρέους.

Αυτό που είναι μείζονος σημασίας για τον επικεφαλής των Γερμανών Σοσιαλιστών είναι η διαφάνεια και η ειλικρίνεια των προθέσεων της πολιτικής έναντι των πολιτών, ενώ κάνει αναφορά στο δικαίωμα κάποιων χωρών να υποτιμήσουν το νόμισμά τους για λόγους ανταγωνιστικότητας.

«Κανείς δεν είναι σε θέση να εξηγήσει στους Ευρωπαίους πολίτες. Αύριο θα έχουμε το δημοσιονομικό σύμφωνο ή την κοινή δημοσιονομική και φορολογική πολιτική. Οσο δεν είμαστε σε θέση να εξηγήσουμε σε Γερμανούς, Αγγλους και Γάλλους ποιο δρόμο θέλουμε να ακολουθήσει η Ευρωζώνη, δεν πρέπει να μας προξενεί εντύπωση ότι οι αγορές συνεχίζουν να κερδοσκοπούν εις βάρος του ευρώ» τόνισε και πρόσθεσε: «Θα πρέπει να μιλάμε ξεκάθαρα αν πιστεύουμε ότι θα αποκτήσουμε κοινή οικονομική πολιτική ή εάν πιστεύουμε ότι δεν θα τα καταφέρουμε. Σε αυτή την περίπτωση οφείλουμε να αναγνωρίσουμε το δικαίωμα κάποιων χωρών να υποτιμήσουν το νόμισμά τους. Το ενδεχόμενο αυτό όμως πρέπει να συζητηθεί δημόσια».

«Στην Ευρωζώνη έχουμ
Keywords
Τυχαία Θέματα