Μειώνονται οι θρησκευτικοί γάμοι...

06:36 6/2/2012 - Πηγή: 24wro
Αν μπορούσε κανείς απλά να ερμηνεύσει...
αριθμούς, που είναι και το μόνο δυνατό σε αυτή την περίπτωση, τότε με μια πρώτη ματιά ο θεσμός του γάμου στην περιοχή της Λάρισας υφίσταται σημαντικές αριθμητικές μεταβολές.

Συγκεκριμένα στο ερώτημα θρησκευτικός ή πολιτικός, σαφώς ο πολιτικός έχει ανοδική πορεία. Τα- θρησκευτικά- διαζύγια έχουν μικρή αλλά σταθερή άνοδο, τα τελευταία χρόνια, με μόνη αισθητή αλλαγή το έτος 2010, που μειώθηκαν απότομα, αλλά έχει κι αυτό μια εξήγηση. Όσο για την ουσία του ζητήματος
γάμος ή απλά συμβίωση, πάλι οι αριθμοί δείχνουν σταθερότητα του αριθμού των τελούμενων γάμων, ενώ δεν υπάρχουν στοιχεία για τα σύμφωνα συμβίωσης.

Με βάση στοιχεία των μέσων του Δεκεμβρίου 2011 (10 έως 15 του μήνα) από την Ιερά Μητρόπολη Λαρίσης και Τυρνάβου Μητρόπολη το έτος 2011 εκδόθηκαν 740 άδειες γάμου και το 2010 εκδόθηκαν 944. Σε αυτά βεβαίως δεν συμπεριλαμβάνονται οι γάμοι των ημερών των εορτών των Χριστουγέννων, που σαφώς είναι πάντα πολλοί. Όμως, δεν φτάνουν τον αριθμό 944 του 2010. Από την άλλη αυξάνονται εμφανώς οι πολιτικοί γάμοι με 266 φέτος (πάλι μέχρι στο ίδιο χρονικό διάστημα του 2011) έναντι 174 πέρυσι, σύμφωνα με στοιχεία του ληξιαρχείου του Δήμου Λαρισαίων.

Με την ίδια προσέγγιση, επερχόμενες εορτές κ.λπ. ήταν δυνατό να φτάσουν τους 300 στο τέλος του 2011. Από την άλλη, τα διαζευκτήρια, σύμφωνα με τα στοιχεία της Μητρόπολης, κατά χρονιά και σε βάθος αρκετών ετών ήταν: 2011 -170, 2010 – 146, 2009 -169, 2008 – 166, 2007 – 161, 2006 -149, 2005 -154.

Το έτος 2010 «χαλάει» τη σταθερότητα των διαζυγίων και μειώνονται απότομα. Μια αρκετά πιθανή εξήγηση, σύμφωνα και με ανθρώπους της Εκκλησίας, είναι ότι ήταν η χρονιά που εκδηλώθηκε απότομα η οικονομική κρίση και ίσως τα ζευγάρια να έκαναν δεύτερη σκέψη και να μην προχώρησαν σε διαζύγιο και για οικονομικούς λόγους. Γιατί, την επόμενη χρονιά τα διαζύγια φτάνουν στα επίπεδα του 2009 (αυξημένα). Όμως, η επίσημη εκκλησία, με βάση πανελλαδικά στοιχεία προηγούμενων ετών, διακηρύττει ότι ένα στα τρία επίσημα ζευγάρια χωρίζει. Στη Λάρισα, το ποσοστό αυτό φαίνεται πολύ μικρότερο, όσον αφορά τους θρησκευτικούς γάμους.

Πηγαίνοντας στους πολιτικούς γάμους και με τα στοιχεία των δύο τελευταίων ετών, είναι ισχυρή η ανοδική τάση. Οι λόγοι, όπως εκτιμούν και υπάλληλοι, που ασχολούνται με τέτοια ζητήματα, μπορεί να είναι: Οικονομικοί κατά βάση (έξοδα θρησκευτικού γάμου, τραπεζώματα, κ.λπ.), η ταχύτητα των διαδικασιών, ώστε να αποκτηθούν μόρια για μεταθέσεις δημόσιων υπαλλήλων, στρατιωτικών σωμάτων ασφαλείας κ.λπ., αλλά πολλές φορές, με την προοπτική και ενός θρησκευτικού γάμου, με καλύτερες συνθήκες.

Επίσης, γάμοι με αλλοδαπούς που αίρουν τα εμπόδια της θρησκευτικής τελετής μεταξύ αλλοθρήσκων, αλλά και πάλι η ταχύτητα των διαδικασιών επιτρέπει να αντιμετωπιστούν και άλλα ζητήματα, όπως πιθανή εγκυμοσύνη, προβλήματα με το όνομα του παιδιού κ.λπ. Από τις εκτιμήσεις λείπουν τα στοιχεία για το «σύμφωνο
Keywords
Τυχαία Θέματα