Μέχρι το 2017 θα δανειζόμαστε με ακριβά επιτόκια!

22:46 19/4/2011 - Πηγή: 24wro
Στραμμένα στην Ελλάδα είναι τα φώτα της διεθνούς οικονομικής αρθρογραφίας...
καθώς Wall Street Journal και Bloomberg, ασχολούνται με την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και βέβαια το κόστος δανεισμού.

Η Wall Street Journal θεωρεί ότι ακόμη κι αν η χώρα μας προχωρήσει στην αναδιάρθρωση,
αυτό δεν σημαίνει ότι οι αγορές δεν θα συνεχίσουν να μας δανείζουν...



H WSJ επικαλείται έρευνα που παρουσιάστηκε στην ετήσια σύνοδο της Βασιλικής Εταιρείας Οικονομικών της Βρετανίας και έδειξε ότι οι αγορές έχουν συνηθίσει να δανείζουν «ανυπόληπτες οικονομίες».

“Είναι γεγονός ότι πολλές κυβερνήσεις που έχουν δηλώσει αδυναμία εξυπηρέτησης χρέους, με πιο τρανό παράδειγμα τη Ρωσία, βρίσκουν πολύ σύντομα τις αγορές πρόθυμες να τις δανείσουν. Έχει νόημα να δανείσεις κάποιον που έχει διαγράψει ακόμα και το 50% του χρέους του διότι αυτό σημαίνει ότι μπορεί να εξυπηρετήσει καλύτερα τα νέα δάνεια. Άλλωστε η αδυναμία πληρωμής μέρους του χρέους συνοδεύεται συνήθως από τη δέσμευση μη επανάληψης των ίδιων λαθών και από αλλαγή πολιτικής”, αναφέρει χαρακτηριστικά ο γνωστός αρθρογράφος Paul Hannon.

Επισημαίνει ωστόσο ότι “ακόμα και αν η Ελλάδα τα κάνει όλα σωστά, θα δανείζεται με πολύ ακριβά επιτόκια μέχρι το 2017!”.

Στην πιθανότητα μια αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας να λειτουργήσει ως ντόμινο για την Ευρωζώνη, αναφέρεται με άρθρο του το Bloomberg.

Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει, αυτοί που τώρα σπρώχνουν την Ελλάδα σε αναδιάρθρωση, ίσως το μετανιώσουν, καθώς ρισκάρουν να αναζωπυρώσουν την κρίση στην ΕΕ παρασέρνοντας και την Ισπανία.

«Με την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, ίσως επισπευστεί μια κρίση στην Ισπανία. Σε αυτό το σημείο δεν έχει σημασία πόσο έχεις κερδίσει με την αναδιάρθρωση της Ελλάδας, καθώς η κατάρρευση από την Ισπανία είναι πολύ μεγαλύτερη. Το ζήτημα επανέρχεται και αφορά στο ότι δεν γνωρίζουμε το τελικό κόστος», σχολιάζει στρατηγικός αναλυτής της CrediSights, ο David Watts.

Το ενδεχόμενο ελληνικής χρεοκοπίας, θα πλήξει το ευρωπαϊκό χρηματοοικονομικό σύστημα, καθώς οι τράπεζες εντός και εκτός Ελλάδας και οι κάτοχοι ελληνικών ομολόγων, όπως η ΕΚΤ και άλλα εγχώρια ταμεία, θα εμφανίσουν ζημιές.

Το πρακτορείο αναφέρεται στην δήλωση του Otto Fricke, εκπροσώπου της Angela Merkel στο κοινοβούλιο, ο οποίος δήλωσε ότι η Ελλάδα ίσως να μην «βγάλει» το καλοκαίρι και σχολιάζει ότι η σπέκουλα των γερμανικών στελεχών ότι η Ελλάδα ίσως δεν έχει άλλες εναλλακτικές παρά την αναδιάρθρωση, υπογραμμίζει την απροθυμία τους να δαπανήσουν περισσότερα στις διασώσεις, ενώ την ίδια στιγμή αγνοούν το προηγούμενο που έχει δημιουργηθεί.

Οι κρατικές χρηματοοικονομικές κρίσεις, συνήθως δεν μένουν απομονωμένες. Η υποτίμηση της Ταϊλάνδης το 1997 προκάλεσε την ασιατική κρίση, η χρεοκοπία της Ρωσίας το 1998 ξεκίνησε παγκόσμια χρηματοοικονομική πανδημία και η κρίση της Λ. Αμερικής δημιούργησε την ανάγκη οι ΗΠΑ να κατασκευάσουν τα ομόλογα Brad
Keywords
Τυχαία Θέματα