Λαοπλημμύρα στην πλατεία Ταχρίρ

08:30 26/11/2011 - Πηγή: 24wro
Δεκάδες χιλιάδες Αιγύπτιοι που αξίωσαν να τερματιστεί αμέσως η διακυβέρνηση της χώρας...
από το στρατό συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου χθες, σε μια τεράστια κινητοποίηση έπειτα από μια εβδομάδα βίας στην οποία σκοτώθηκαν τουλάχιστον 41 άνθρωποι και τραυματίστηκαν πάνω από 2.000.

Οι στρατηγοί που κυβερνούν την Αίγυπτο αφότου η λαϊκή εξέγερση ανέτρεψε τον πρώην πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ την 11η Φεβρουαρίου
βρίσκονται σε όλο και πιο δύσκολη θέση, καθώς η εξουσία τους αμφισβητείται έντονα πλέον.

Οι ακτιβιστές, που τους κατηγορούν ότι προσπαθούν να γαντζωθούν στην εξουσία, μετέτρεψαν ξανά την Ταχρίρ σε επίκεντρο μαζικών διαδηλώσεων, δημιουργώντας ένα σκηνικό παρόμοιο με εκείνο της εξέγερσης που οδήγησε στην έξοδο τον Μουμπάρακ.

Από το περασμένο Σάββατο οι δρόμοι γύρω από την Ταχρίρ έχουν μετατραπεί σε ζώνη μαχών, με διαδηλωτές να συγκρούονται με την αστυνομία, η οποία χρησιμοποιεί χημικά, λαστιχένιες σφαίρες και άλλα μέσα, αν και η "εκεχειρία" της Πέμπτης μείωσε το επίπεδο της βίας τις τελευταίες 48 ώρες.

Οι ακτιβιστές επεδίωκαν να συγκεντρωθεί 1 εκατομμύριο πολίτες στους δρόμους της πρωτεύουσας για την κινητοποίηση που ονόμασαν "Παρασκευή της τελευταίας ευκαιρίας". Την ημέρα της παραδοσιακής μουσουλμανικής προσευχής σημειώνονται οι μεγαλύτερες διαδηλώσεις στις εξεγέρσεις της λεγόμενης Αραβικής Άνοιξης που σαρώνουν ακόμα την Μέση Ανατολή.

Ο στρατός διόρισε τον Καμάλ Γκανζούρι, ο οποίος υπηρέτησε ως πρωθυπουργός του Μουμπάρακ την περίοδο 1996-1999, επικεφαλής μιας κυβέρνησης "εθνικής σωτηρίας". Ο πρωθυπουργός Ισάμ Σαράφ και η υπόλοιπη μεταβατική κυβέρνηση παραιτήθηκε αυτή την εβδομάδα.

Ο Γκανζούρι είπε πως δεν θα ανακοινωθεί η σύνθεση της νέας κυβέρνησης πριν από την έναρξη --την Δευτέρα-- των βουλευτικών εκλογών, ενώ σημείωσε εξάλλου σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Κάιρο ότι ο στρατάρχης Μοχάμεντ Χουσέιν Ταντάουι, επικεφαλής του Ανώτατου Συμβουλίου των Ενόπλων Δυνάμεων, δεν επιθυμεί να παραμείνει στην εξουσία. Παρόμοιες δηλώσεις έχουν ήδη γίνει επανειλημμένως από υψηλόβαθμους αξιωματούχους.

Ο στρατός υπόσχεται να μεταβιβάσει την εξουσία σε πολίτες, αλλά διατείνεται ότι η διαδικασία αυτή δεν πρέπει να γίνει βιαστικά, ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο να υπάρξει «χάος».

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ--που υποστηρίζει εδώ και δεκαετίες το στρατό της Αιγύπτου--είχε καλέσει νωρίτερα χθες τους στρατηγούς να μεταβιβάσουν την εξουσία "το συντομότερο δυνατόν" και να ονομάσουν νέα κυβέρνηση "αμέσως".

«Η πλήρης μεταβίβαση της εξουσίας σε μια πολιτική κυβέρνηση πρέπει να λάβει χώρα με δίκαιο και συνεκτικό τρόπο που ανταποκρίνεται στις θεμιτές προσδοκίες του Αιγυπτιακού λαού το συντομότερο δυνατόν», ανέφερε ανακοίνωση του Λευκού Οίκου που υπέγραψε ο εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας Τζέι Κάρνεϊ.

"Οι Ηνωμένες Πολιτείες πιστεύουν ότι η νέα Αιγυπτιακή κυβέρνηση πρέπει να έχει πραγματική εξουσία αμέσως", κατά την ανακοίνωση.

Ένας 27χ
Keywords
Τυχαία Θέματα