Λ. ΠΑΠΑΔΗΜΟΣ: Να ενισχυθεί η οικονομική διακυβέρνηση στην ΕΕ

16:33 2/12/2011 - Πηγή: 24wro
Δέσμη δραστικών μέτρων πρέπει να ληφθούν στην ευρωζώνη , ώστε να αντιμετωπιστεί η κρίση χρέους με ...
αποτελεσματικότερο τρόπο, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, ενόψει της συνόδου κορυφής των ηγετών της ΕΕ στις 9 Δεκεμβρίου.
Αξίζει να σημειωθεί πως η σύνοδος κορυφής θεωρείται από πολλούς επενδυτές ως η τελευταία ευκαιρία για να αποφευχθεί η διάλυση της ευρωζώνης, ωστόσο η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ
ανέφερε πως η «μαραθώνια» κρίση δεν θα επιλυθεί μονομιάς.
«Έχει σημασία η επέκταση της κρίσης στην ευρωζώνη να αντιμετωπιστεί με αποτελεσματικότερο τρόπο, με μεγαλύτερη πρόοδο στη δημοσιονομική σύγκλιση και την ενίσχυση της οικονομικής διακυβέρνησης στην Ευρώπη», είπε ο Παπαδήμος στη Βουλή απαντώντας σε επίκαιρες ερωτήσεις.
Η κυβέρνηση καταβάλλει σθεναρή προσπάθεια για τη διασφάλιση των ελληνικών συμφερόντων
Καθοριστικής σημασίας χαρακτήρισε ο κ. Παπαδήμος την παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στις αγορές ομολόγων καθώς όπως ανέφερε αυτή έχει βοηθήσει τις ελληνικές τράπεζες ενώ η κυβέρνηση εργάζεται για την διασφάλιση των συμφερόντων της Ελλάδας στις συνομιλίες που διεξάγονται για το PSI.
Πρόοδος στη συνομιλία με ιδιώτες
Την πρόοδο στις διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση σημείωσε μάλιστα εκπρόσωπος των ιδιωτών ομολογιούχων , αν και διευκρίνισε πως οι συνομιλίες ενδέχεται να συνεχιστούν και στο επόμενο έτος.
Ο κ. Παπαδήμος αρνήθηκε από την πλευρά του να προβλέψει τη μορφή που θα έχει η τελική συμφωνία με τους ιδιώτες, λέγοντας ότι οι συνομιλίες είναι πολύπλοκες και πως δεν έχει συμφωνηθεί ακόμα ποιος εθνικός νόμος θα διέπει τα νέα ομόλογα.
«Δεν έχει γίνει αποδεκτό το αίτημα των πιστωτών να διέπονται οι δανειακές συμβάσεις από το αγγλοσαξονικό δίκαιο», είπε, προσθέτοντας ότι αυτό αποτελεί ένα σημαντικό στοιχείο της διαπραγμάτευσης. «Να είστε βέβαιοι ότι οι θέσεις της κυβέρνησης αποσκοπούν στην καλύτερη δυνατή διασφάλιση των συμφερόντων της Ελλάδας», πρόσθεσε ακόμη.
Δε θα κοπεί το ηλεκτρικό ρεύμα στους μη έχοντες
Ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε πως δε θα κοπεί το ηλεκτρικό ρεύμα σε αυτούς που αδυνατούν να καταβάλλουν τα οφειλόμενα , ωστόσο διευκρίνισε ότι το μέτρο είναι αναγκαίο προκειμένου να περιοριστεί η απόκλιση στους δημοσιονομικούς στόχους και να καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή.
«Δεν το θεωρώ και εγώ σωστό να κόβεται το ηλεκτρικό ρεύμα σε συμπολίτες μας που αντικειμενικά αδυνατούν να καταβάλουν το ειδικό τέλος των ακινήτων», δήλωσε προσθέτοντας «Το συγκεκριμένο μέτρο είναι αναγκαίο προκειμένου να προωθήσουμε την διαδικασία της δημοσιονομικής εξυγίανσης».

newscode.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα