Κούρεμα 40% θα ζητήσει ο Γ. Παπανδρέου στη σύνοδο κορυφής

16:32 21/10/2011 - Πηγή: 24wro
Στο να ζητήσει μονομερώς η χώρα μας …
«κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων κατά  40% (ή 39% για την ακρίβεια), σχεδόν το διπλάσιο από αυτό που προέβλεπε η συμφωνία της 21ης Ιουλίου, προσανατολίζεται ο πρωθυπουργός της χώρας μας, ενόψει της κρίσιμης «διπλής» συνόδου κορυφής  (Ε.Ε. και Ευρωζώνης) την Κυριακή.

Ο ίδιος ο Γιώργος Παπανδρέου, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, άφησε να εννοηθεί ότι τάσσεται υπέρ ενός «κουρέματος» που θα καταστήσει το χρέος βιώσιμο. Αρκετά θα κριθούν πάντως και από την σημερινή σύνοδο των υπουργών Οικονομικών του Eurogroupστις Βρυξέλλες, μετά την οποία δεν αποκλείεται να επανακαθοριστεί η ελληνική στάση. Μόνο τυχαίο δεν θεωρείται πάντως ότι στο σενάριο για κούρεμα 40% συγκλίνουν και οι πληροφορίες από τις Βρυξέλλες.

Με τα ισχύοντα δεδομένα άλλωστε, η πρόταση για κούρεμα 40% μοιάζει να είναι η μέση λύση, ακόμη και μαθηματικά, μεταξύ των υποστηρικτών της παραμονής σε ισχύ της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου και όσων  υποστηρίζουν ότι για να καταστεί βιώσιμο το χρέος θα πρέπει το «κούρεμα» να φθάσει στο 50-60% ή και στο…  80%! Μια πρόταση με την οποία «φλερτάρει» η Γερμανία (τουλάχιστον για το σενάριο του 50-60%) αλλά προκαλεί τρόμο σε χώρες όπως η Γαλλία, λόγω της μεγάλης έκθεσης των τραπεζών της σε ελληνικά ομόλογα.

Ένα «κούρεμα» κατά 40% (ή 39%) πάντως θεωρείται ότι θα έχει μικρότερες επιπτώσεις και στις αγορές σε σύγκριση με ένα μεγαλύτερο και θα καταστήσει ευκολότερη την εθελοντική ανταλλαγή των ομολόγων, αν και τίποτα δεν μπορεί να αποκλεισθεί σχετικά με μια κερδοσκοπική επίθεση στις αγορές.

Συγκεκριμένα, ένα κούρεμα κατά 39% εκτιμάται ότι θα επιφέρει κορύφωση της αύξησης του χρέους το 2013 (στο 186%), το οποίο θα μειωθεί σταδιακά και μέχρι  το 2020 στο 141%. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να πέσει το δημοσιονομικό έλλειμμα κάτω από  το 3% του ΑΕΠ το 2014,  να  υπάρχουν πρωτογενή πλεονάσματα 4-5% στη συνέχεια και ρυθμοί ανάπτυξης 4%.

Ένα  «κούρεμα» κατά 80% όμως, θεωρητικά θα επιφέρει πιο νωρίς ανάκαμψη της οικονομίας, καθώς το χρέος θα αρχίσει να μειώνεται από το 2012 ήδη και το 2020 θα έχει πέσει στο 111% μόλις του ΑΕΠ (αντί για το 141% του προηγούμενου σεναρίου). Αλλά οι μεγάλοι κραδασμοί στην τραπεζική αγορά σε αυτή την περίπτωση και το πολύ σοβαρό ενδεχόμενο να θεωρηθεί χρεοκοπία, είναι οι παράγοντες που αποτρέπουν τους περισσότερους από το να το αποδεχθούν.     


Keywords
Τυχαία Θέματα