Κομμένα τα δανεικά λόγω κρίσης

00:41 4/12/2011 - Πηγή: 24wro

Κάθε μέσο που έχουν στη διάθεσή τους επιστρατεύουν οι τράπεζες για να διατηρήσουν...

σε βιώσιμα για τη λειτουργία τους επίπεδα τη ρευστότητα του συστήματος, η οποία πλήττεται από τις σημαντικές εκροές στις καταθέσεις και την υποχώρηση των χρηματοδοτικών περιθωρίων από το Ευρωσύστημα τους προηγούμενους μήνες.

Στο πλαίσιο αυτό συνεχίζεται με αμείωτη ένταση η απομόχλευση του ενεργητικού τους, η οποία αποτυπώνεται και στους ρυθμούς μείωσης του υπολοίπων των δανείων προς τον ιδιωτικό τομέα.
Η τάση
αυτή ενισχύθηκε από το τέλος του περασμένου καλοκαιριού, ως αποτέλεσμα και των έντονων πιέσεων που άσκησαν οι διαρροές στις καταθέσεις, οι οποίες υποχώρησαν το διάστημα Αυγούστου - Οκτωβρίου 2011 κατά 12 δισ. ευρώ περίπου.
Κατά τη διάρκεια του υπό εξέταση τριμήνου, η ροή χρηματοδότησης προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις διαμορφώθηκε σε αρνητικά επίπεδα στα -2,9 δισ. ευρώ, αυξάνοντας την πτώση των δανειακών υπολοίπων από την αρχή του χρόνου στα 5,14 δισ. ευρώ.
Με τον τρόπο αυτό οι τράπεζες αναπλήρωσαν ένα μέρος των απωλειών στη ρευστότητά τους, ενώ το μεγαλύτερο μέρος τους καλύφθηκε από την ενεργοποίηση του έκτακτου μηχανισμού στήριξης της Τράπεζας της Ελλάδος (Emergency Liquidity Assistance - ELA), μέσω του οποίου από τον περασμένο Αύγουστο έχουν δανειστεί περί τα 26 δισ. ευρώ.
Ανάσα στο σύστημα αναμένεται να δώσει η πλήρης εφαρμογή των νέων μέτρων στήριξης του κλάδου, με τη διάθεση κρατικών εγγυήσεων ύψους 60 δισ. ευρώ, που θα χρησιμοποιηθούν για επιπλέον δανεισμό από την εγχώρια νομισματική αρχή.
Παγωμένα τα δάνεια
Η αλήθεια είναι ότι με δεδομένες τις ασφυκτικές συνθήκες που επικρατούν, θα πρέπει να θεωρείται ευτύχημα το γεγονός ότι η ετήσια μείωση της χρηματοδότησης προς τον ιδιωτικό τομέα περιορίστηκε στο -2,20%, με βάση τα στοιχεία του Οκτωβρίου.
Οι τράπεζες πάντως, ειδικά τους τελευταίους μήνες δίνουν δάνεια με το «σταγονόμετρο», καθώς δεν είναι μόνο η προσφορά χρήματος που έχει υποχωρήσει, αλλά και η ζήτηση για δανεικά από υποψήφιους πελάτες με ικανοποιητική πιστοληπτική ικανότητα.
Όπως τονίζει χαρακτηριστικά τραπεζικό στέλεχος, «όταν κάνω αγώνα για να μαζέψω κεφάλαια από το αποταμιευτικό κοινό μέσω των προθεσμιακών καταθέσεων κυρίως, όπου τα επιτόκια είναι πλέον πανάκριβα, δεν γίνεται να τη διαθέσω με τόση ευκολία στην αγορά σε συνθήκες παρατεταμένης ύφεσης».
Στο δεκάμηνο της φετινής χρονιάς τα υπόλοιπα των δανείων στη στεγαστική πίστη έχουν μειωθεί κατά 1,7 δισ. ευρώ, ενώ στην καταναλωτική πίστη η πτώση είναι ακόμη μεγαλύτερη, καθώς έχει ξεπεράσει τα 1,94 δισ. ευρώ.
Keywords
Τυχαία Θέματα