Κάθειρξη 11 ετών σε Θιβετιανό μοναχό

18:05 29/8/2011 - Πηγή: 24wro
Ένας Θιβετιανός μοναχός καταδικάστηκε σήμερα στη Νοτιοδυτική Κίνα... σε κάθειρξη 11 ετών, αφού κρίθηκε ένοχος «ανθρωποκτονίας από πρόθεση», μετά την αυτοπυρπόληση ενός άλλου μοναχού τον περασμένο Μάρτιο, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα.
Ο μοναχός κατηγορούνταν, μαζί με άλλους δύο μοναχούς που θα παρουσιαστούν αύριο ενώπιον του δικαστηρίου, ότι στέρησε εσκεμμένα τις ιατρικές φροντίδες από τον 16χρονο μοναχό που είχε αυτοπυρποληθεί στις 16 Μαρτίου στη μονή Κίρτι, στην επαρχία Σετσουάν της
Νοτιοδυτικής Κίνας.
Ο 16χρονος μοναχός, το όνομα του οποίου ήταν Φουντσόγκ, αυτοπυρπολήθηκε διαμαρτυρόμενος για τον έλεγχο που ασκεί η κινεζική κυβέρνηση στο Θιβέτ. Ο θάνατός του προκάλεσε κινήματα διαμαρτυρίας και, στο πλαίσιο κατάπνιξης των επεισοδίων, η θιβετανική μονή Κίρτι περικυκλώθηκε από την αστυνομία.
Ο μοναχός υπέκυψε στα εγκαύματά του λίγες ώρες αφότου αυτοπυρπολήθηκε κατά την επέτειο της έναρξης των αντικινεζικών ταραχών του 2008 στη Λάσα, όπως είχε ανακοινώσει η ένωση Διεθνής Εκστρατεία για το Θιβέτ (ICT), η έδρα της οποίας βρίσκεται στη Νέα Υόρκη.
Σημειώνεται ότι αυτή ήταν η δεύτερη φορά που ένας μοναχός αυτοπυρπολούνταν στην Κίρτι μετά τις αντικινεζικές ταραχές του Μαρτίου 2008 στη Λάσα, την πρωτεύουσα του Θιβέτ, οι οποίες ήταν οι αιματηρότερες στην περιφέρεια αυτή των Ιμαλαΐων εδώ και περισσότερο από 20 χρόνια.
Keywords
Τυχαία Θέματα