Καχυποψία στο Ισραήλ για τη συμφωνία Χαμάς-Φατάχ

12:22 7/2/2012 - Πηγή: 24wro
Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς έδωσε τα χέρια με τη Χαμάς, την περασμένη Δευτέρα, στη ...
Ντόχα του Κατάρ, νέα έδρα της ισλαμιστικής οργάνωσης. Η κίνησή τους ήρθε σαν επισφράγισμα συμφωνίας για κυβέρνηση ενότητας με την οποία θα πάνε σε εκλογές στη Δυτική Όχθη και στη Γάζα.

Ο Αμπάς, ο Σείχης Hamad bin Khalifa al-Thani, μίρης του Κατάρ και ο Khaled Meshal, πρόεδρος της ισλαμικής
Χαμάς ήταν οι ιθύνοντες νόες, μεταξύ των οποίων κλείστηκε και η συμφωνία στη Ντόχα.

Με καχυποψία αντιμετωπίστηκε η κίνηση και από πολλούς Παλαιστινίους, που έχουν κουραστεί να ζουν με το διχασμό βαθειά χωμένο στα χώματά τους, αλλά και από τους Ισραηλινούς που δεν παύουν να πιστεύουν ότι η κίνηση συμφιλίωσης και η πορεία της Χαμάς είναι και οι δύο υποκινούμενες από τον μεγάλο εχθρό του Ισραήλ, το Ιράν.

Μολονότι οι σκέψεις στο στρατόπεδο του Τελ Αβίβ είναι αρνητικές, ο Αμπάς υποσχέθηκε πως πέρασε σε άλλο, φιλικό επίπεδο διότι έχει σαν στόχο την «νηνεμία» στα εδάφη της Μέσης Ανατολής και την καλυτέρευση και ισχυροποίηση των παλαιστινο-ισραηλινών σχέσεων.

Όμως, ο Βενιαμίν Νετανιάχου επιμένει να λέει ότι ειρήνη και με Χαμάς και με τη χώρα του δεν είναι δυνατή, υποστηρίζοντας ότι η παλαιστινιακή πλευρά θα πρέπει να επιλέξει Σαν αποτέλεσμα, οι σχέσεις Ισραήλ-Παλαιστίνης εντείνονται αντί να εξομαλύνονται.

«Η Χαμάς είναι εχθρός της ειρήνης. Πρόκειται για μια τρομοκρατική οργάνωση που στηρίζεται από το Ιράν, με απόλυτο σκοπό την καταστροφή του Ισραήλ», έχει δηλώσει ο Νετανιάχου, εξηγώντας, μάλιστα, στο κοινοβούλιο, την περασμένη Κυριακή ότι, η ζωή στη Μέση Ανατολή επιβάλλει αυτάρκεια και σκληρότητα.

Η Ντόχα του Κατάρ έγινε πρόσφατα η νέα «στέγη» της Χαμάς, η οποία μετακόμισε από τη Δαμασκό όπου και έδρευε, λόγω των ταραχών και της βίας που έχουν ξεσπάσει και συνεχίζονται στη χώρα. Όλα δείχνουν πως το Κατάρ, πέρα από νέα έδρα της οργάνωσης θα γίνει και χρηματοδότρια χώρα, επιτείνοντας, έτσι, την άβολη θέση στην οποία βρίσκεται το Ισραήλ σε πολιτικό, θρησκευτικό και γεωγραφικό επίπεδο.
Keywords
Τυχαία Θέματα