Ιταλία: Ενας καθολικός χεβιμεταλάς στο τιμόνι της Αριστεράς

09:22 4/12/2012 - Πηγή: 24wro
Ένας 61χρονος λάτρης του χέβι μέταλ που καπνίζει πούρο, πάει στην εκκλησία, έχει...
αποκηρύξει τον κομμουνισμό αλλά δεν μετανιώνει ούτε στιγμή γιατην «κόκκινη» νιότη του κι έχει ως πρότυπό του έναν…. παλιό Ποντίφικα είναι ο άνθρωπος που εξασφάλισε το χρίσμα του υποψήφιου Πρωθυπουργού της κεντροαριστεράς στην Ιταλία. Ο Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι, γενικός γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος (PD), έχει μεγάλες πιθανότητες να καταλάβει τον πρωθυπουργικό θώκο στις εκλογές που πρόκειται να γίνουν την ερχόμενη
άνοιξη στην γειτονική χώρα.
Γιος μηχανικού από την βόρεια περιοχή της Εμίλια-Ρομάνια, ο οποίος είχε ένα μικρό βενζινάδικο κοντά στην Πιατσέντσα, ο Μπερσάνι έχει διατελέσει υπουργός Βιομηχανίας, Μεταφορών και Επιχειρήσεων στις κεντροαριστερές κυβερνήσεις που βρέθηκαν στην εξουσία στις δεκαετίες του 1990 και του 2000, το διάστημα δηλαδή που η εξουσία δεν βρισκόταν στα χέρια του πρώην Πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι.
Ο Μπερσάνι είναι τόσο ένθερμος θαυμαστής του συγκροτήματος AC/DC ώστε δεν χάνει ευκαιρία να τους δει ζωντανά στη σκηνή, όποτε μπορεί. Χαρακτηριστικό είναι το επεισόδιο της 17ης Μαΐου 1996: είναι η μέρα όπου έπρεπε να παρευρεθεί σε μια συνάντηση με το υπουργικό συμβούλιο ως υπουργός Βιομηχανίας στην νέα κυβέρνηση του Ρομάνο Πρόντι. Εκείνο το βράδυ όμως έδινε συναυλία στο Μιλάνο το αγαπημένο του συγκρότημα και ο αμετανόητος χεβιμεταλάς άφησε το… γάμο και πήγε για να ξεδώσει για δυο ώρες ακούγοντας χαρντ ροκ μουσική. Επίσης έχει παραδεχθεί πως λατρεύει τα τραγούδια των Rolling Stones, ενώ δεν λέει όχι και σε πιο χεβι μέταλ ακούσματα.
Δηλώνει «πρώην κομμουνιστής», αλλά πιστός καθολικός, ο οποίος μάλιστα έχει ως πρότυπό του έναν Πάπα. Σε μία τηλεμαχία στην οποία συμμετείχε, ανέφερε ως πρότυπό του τον Πάπα Ιωάννη ΚΓ' που προέβη στη μεταρρύθμιση της Καθολικής Εκκλησίας την δεκαετία του 1960 «γιατί κατάφερε να αλλάξει τα πράγματα στο Βατικανό, αποκαθιστώντας την εμπιστοσύνη του κλήρου με το λαό».
Για όλους τους παραπάνω λόγους, κάποιοι ιταλοί πολιτικοί αναλυτές λένε πως απέτυχε να προσελκύσει αρκετούς υποστηρικτές του πυρήνα της παραδοσιακής Αριστεράς, αρκετοί εκ των οποίων τον βρίσκουν «πολύ δεξιό» για τα γούστα τους.
Ο υποψήφιος πΠρωθυπουργός της κεντροαριστεράς είναι επισης λάτρης της Ιστορίας της Τέχνης: μάλιστα, το 1966, σε ηλικία 15 ετών, ήταν ένας από τους δεκάδες χιλιάδες εθελοντές που έσπευσαν στη Φλωρεντία, λίγα 24ωρα μετά την καταστροφική πλημμύρα που έπληξε την πόλη στις 4 Νοεμβρίου, ώστε να βοηθήσει στις εργασίες ανοικοδόμησης κάποιων από τα μεγαλύτερα έργα τέχνης και αρχιτεκτονικής στον κόσμο, τα οποία βρίσκονταν θαμμένα κάτω από τόνους λάσπης στην πρωτεύουσα της Αναγέννησης.
Ο Μπερσάνι είπε ότι οι πρώτες τρεις προτεραιότητές του από τη θέση του πρωθυπουργού θα είναι να παραχωρήσει την ιταλική υπηκοότητα σε όσους έχουν γεννηθεί από ξένους γονείς, να θεσπίσει έναν «σκληρό» νόμο κατά της μαφίας και κατά της διαφθοράς και να λάβει μέτρα αρωγής των ανέργων και των μικρών επιχειρήσεων. Υπόσχεται ότι θα επιδιώξε
Keywords
Τυχαία Θέματα