ΙΣΡΑΗΛ: ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ Ή ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ Ο ΛΑΠΙΝΤ

16:45 25/1/2013 - Πηγή: 24wro
Στον Γιαΐρ Λαπίντ, την «έκπληξη» των βουλευτικών...
εκλογών της 22ας Ιανουαρίου πρότεινε ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου να αναλάβει το υπουργείο Εξωτερικών ή Οικονομικών, μεταδίδουν ισραηλινά μέσα ενημέρωσης. Επικαλούμενη πηγές προσκείμενες...
στους δύο άνδρες, η εφημερίδα Yedioth Ahronoth διευκρινίζει ότι η πρόταση έγινε το βράδυ της Πέμπτης, στη διάρκεια συνάντησης των Νετανιάχου και Λαπίντ, με την οποία άρχισαν οι άτυπες συνομιλίες για τον σχηματισμό ενός κυβερνητικού συνασπισμού μετά τις εκλογές της Τρίτης.

Η
συνάντηση που διήρκεσε τουλάχιστον δύο ώρες, πραγματοποιήθηκε κεκλεισμένων των θυρών στην επίσημη κατοικία του Νετανιάχου στην Ιερουσαλήμ, γράφει η εφημερίδα.

Σύμφωνα με πολιτικούς σχολιαστές, ο Λαπίντ ο οποίος στην προεκλογική του εκστρατεία ανέδειξε το έλλειμμα της κοινωνικής πολιτικής και ζήτησε υποχρεωτική στρατιωτική θητεία για όλους, πρόσβαση στην κατοικία, υπεράσπιση της μεσαίας τάξης, εκφράζει επιφυλακτικότητα για να αναλάβει το υπουργείο Εξωτερικών ή το υπουργείο Αμυνας και δείχνει πιο θετικός για το υπουργείο Στέγασης, Παιδείας ή Εσωτερικών.

Συνεργάτες του Λαπίντ του συστήνουν να απορρίψει το υπουργείο Οικονομικών, προειδοποιώντας τον ότι θα πληρώσει το πολιτικό κόστος λόγω των μεγάλων περικοπών στον προϋπολογισμό που αναμένεται να υιοθετηθούν τους ερχόμενους μήνες.

Ωστόσο, ανώτερο στέλεχος του κόμματος Λικούντ δήλωσε ότι το χαρτοφυλάκιο των Οικονομικών ταιριάζει απόλυτα στον Λαπίντ ο οποίος επικέντρωσε την εκστρατεία του σε μια ατζέντα κοινωνικών και οικονομικών θεμάτων.

Το υπουργείο Οικονομικών θα επιτρέψει στον Λαπίντ να ασκήσει την επιρροή του στα θέματα αυτά, είπε ο απερχόμενος υπουργός Περιβάλλοντος Γκιλάντ Ερντάν.

Αν και οι επίσημες διαπραγματεύσεις δεν μπορούν να αρχίσουν μέχρι ο πρόεδρος Σιμόν Πέρες να μιλήσει με τους ηγέτες και των 12 κομμάτων του νέου Κοινοβουλίου -κάτι που αναμένεται να γίνει την προσεχή εβδομάδα-, ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου θεωρείται ο πιθανότερος να λάβει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

Ο Νετανιάχου έχει ήδη έρθει σε επαφή με όλους τους πιθανούς εταίρους του στον προσεχή κυβερνητικό συνασπισμό, ακόμη και με αυτούς που έχουν δηλώσει ότι δεν έχουν πρόθεση να συμμετέχουν στο κυβερνητικό σχήμα.

Η επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος, Σελί Γιαχιμόβιτς δήλωσε το βράδυ της Πέμπτης σε τηλεφωνική της επικοινωνία με τον Νετανιάχου ότι το κόμμα της δεν θα συμμετάσχει στον προσεχή συνασπισμό αλλά δέχτηκε να συναντήσει τον ισραηλινό πρωθυπουργό, μεταδίδουν τα ισραηλινά μέσα.

Η εκλογική επιτροπή ανακοίνωσε το βράδυ της Πέμπτης τα τελικά αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών: 31 έδρες για το κοινό ψηφοδέλτιο του κόμματος Λικούντ του Νετανιάχου και του υπερεθνικιστικού Ισραέλ Μπεϊτέινου του πρώην υπουργού Εξωτερικών Αβίγκντορ Λίμπερμαν, 19 για το Γες Ατίντ του Λαπίντ που αναδείχτηκε δεύτερη δύναμη στην 120μελή Κνεσέτ, 15 για το Εργατικό Κόμμα, 12 για το εθνικιστικό θρησκευτικό κόμμα Εβραϊκή Εστία, που εκπροσωπεί τους εποίκους.
Keywords
Τυχαία Θέματα