Ισχυροποιείται ο Αλέξης Τσίπρας στον ΣΥΡΙΖΑ

08:54 4/2/2013 - Πηγή: 24wro
Ελεγχόμενη είναι η εσωκομματική κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς η διήμερη έντονη...
συνεδρίαση της κεντρικής του επιτροπής, έληξε χωρίς ρήξεις ανάμεσα στην ηγετική ομάδα και την αριστερή πτέρυγα, με τον Αλέξη Τσίπρα να ισχυροποιεί τη θέση του.

Ωστόσο υπήρξε σαφής αντίλογος σε μία σειρά επιλογών της ηγεσίας, ενώ είναι βέβαιο ότι, έστω και ατύπως, τα ταξίδια του προέδρου στο εξωτερικό και ορισμένες πρωτοβουλίες, όπως οι συναντήσεις
με διεθνείς παράγοντες θα συζητούνται και θα προετοιμάζονται με μεγαλύτερη προσοχή στην Κουμουνδούρου, χωρίς πάντως αυτό να σημαίνει ότι θα υπάρχει ασφυκτικός έλεγχος στον κ. Τσίπρα.

Για την αποφυγή των ρήξεων στην παρούσα φάση μέτρησε και η κρίσιμη καμπή στην πολιτική αντιπαράθεση με την κυβέρνηση, καθώς εκτιμήθηκε απ’ όλες τις πλευρές ότι θα ήταν καταστροφική μία εικόνα εμφυλίου στο κόμμα. Επιτεύχθηκαν όμως και επί της ουσίας συγκλίσεις, αφού στο κυριότερο σημείο, που είναι η θέση για αδιαπραγμάτευτη κατάργηση του μνημονίου από μία κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, υπάρχει ξεκάθαρη συμφωνία.

Το τελικό κείμενο υπερψηφίστηκε με πλειοψηφία, ενώ η αριστερή πλατφόρμα, που προτίμησε το λευκό, είχε θέσει προς ψήφιση τέσσερις τροπολογίες, που δεν έγιναν δεκτές.

Οι τροπολογίες αφορούσαν στην ανάγκη να μην λαμβάνονται πρωτοβουλίες (π.χ. συναντήσεις με Σόϊμπλε, Φούχτελ, ΔΝΤ, Στέϊτ Ντιπάρτμεντ), ερήμην των συλλογικών οργάνων, στην επανάκτηση από το δημόσιο των ιδιωτικοποιημένων επιχειρήσεων και μάλιστα στρατηγικής σημασίας, στην επιδίωξη για κυβέρνηση της Αριστεράς, και στην εκτίμηση ότι ΕΕ και ΔΝΤΗΠΑ, παρά τις μεταξύ τους διαφορές, έχουν κοινή στάση απέναντι στο εγχείρημα μια προοδευτικής εναλλακτικής πορείας της χώρας μας και δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται με διαφορετικό τρόπο.

Σε κάθε περίπτωση συμφωνήθηκε όπως η τακτική και η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να στραφεί τώρα στα εξής:

-Στην ανάπτυξη των κοινωνικών κινητοποιήσεων, καθώς η εφαρμογή του τρίτου μνημονίου φέρνει σε απελπισία μεγάλα κοινωνικά στρώματα.

-Στην ανάπτυξη μετώπου απέναντι στον αυταρχισμό, που συνοδεύει όλο και περισσότερο την κυβερνητική πολιτική.

-Στην βελτίωση της επικοινωνιακής τακτικής του κόμματος και στην ενιαιοποίηση του πολιτικού λόγου των στελεχών, ώστε να αποφεύγονται λάθη και αστοχίες, που αλλάζουν την κεντρική πολιτική ατζέντα.

-Ένταση των εσωκομματικών διεργασιών, ώστε να καταρτιστεί και κατατεθεί έγκαιρα μία πειστική εναλλακτική πρόταση για την διακυβέρνηση.

-Ολοκλήρωση των κειμένων και επιτάχυνση των προετοιμασιών για το συνέδριο του κόμματος., με ορίζοντα την άνοιξη ή το αργότερο τις αρχές του καλοκαιριού.

protothema.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα