Η τύφλωση απειλή για 75 εκατομμύρια ανθρώπους

16:01 1/11/2011 - Πηγή: 24wro
Ετήσιος οφθαλμολογικός έλεγχος θα είχε σώσει τα 2/3 εξ αυτών... Κάθε πέντε δευτερόλεπτα ένας άνθρωπος χάνει την όρασή του ενώ 270 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν μειωμένη όραση.Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η τύφλωση θα απειλεί το 2020 75 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, εκ των οποίων τα 2/3 θα μπορούσαν να είχαν προλάβει την απώλεια εάν υποβάλλοντας σε ετήσιο οφθαλμολογικό έλεγχο.

Με στόχο τον περιορισμό του αριθμού των τυφλών η Διεθνής Επιτροπή για την Πρόληψη της Τύφλωσης, σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, υλοποιούν το πρόγραμμα «2020: Δικαίωμα στην
Όραση».

Σήμερα οι κυριότερες αιτίες απώλειας της όρασης είναι οι αγγειακές παθήσεις του ματιού (διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς, θρομβώσεις του αμφιβληστροειδούς ) και το γλαύκωμα.

Η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, είναι μια σοβαρή επιπλοκή του σακχαρώδους διαβήτη. Στη χώρα μας εκτιμάται ότι πάσχουν από διαβήτη έως και ένα εκατομμύριο άτομα, δηλαδή περίπου το 10% του πληθυσμού. Τουλάχιστον το 50% των διαβητικών ατόμων δε γνωρίζει ότι πάσχει από τη νόσο.

«Η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, συμβαίνει σε ένα ποσοστό 50- 70% των διαβητικών ασθενών, μετά από 15 χρόνια της πάθησης κι έχει άμεσο επακόλουθο τη σοβαρή μείωση της όρασης. Έτσι χαρακτηρίζεται από τους γιατρούς ως μια από τις μεγάλες τραγωδίες της σύγχρονης οφθαλμολογίας», επισημαίνει ο καθηγητής Οφθαλμολογίας στο ΑΠΘ, Παναγιώτης Οικονομίδης.

Ο αριθμός των πασχόντων από διαβητική αμφιβλήστροειδοπάθεια παγκοσμίως το 2000 ήταν 4,1 εκατομμύρια, ενώ το 2020 υπολογίζεται ότι θα φτάσει τα 6,1 εκατομμύρια.

«Η μόνη αντιμετώπιση της διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας μέχρι πρόσφατα ήταν η έγκαιρη θεραπεία με ακτίνες Laser. Σήμερα η χρήση των αντιαγγειογενετικών παραγόντων και της κορτιζόνης, που χορηγούνται μέσα στο μάτι, προσφέρουν τη μοναδική δυνατότητα πρόληψης από τις επιπλοκές της, που οδηγούν στην τύφλωση. Οι αντιαγγειογενετικοί παράγοντες πεγκαπτανίμπη και ρανιμπιζουμάμπη, εγκρίθηκαν από το FDA (Οργανισμός Φαρμάκων και Τροφίμων Αμερικής). Το σκεύασμα ρανιμπιζουμάμπη είναι το κατ’ εξοχήν χρησιμοποιούμενο φάρμακο, η κυκλοφορία του οποίου στην Ευρώπη, εγκρίθηκε το 2007. Εφ’ όσον η θεραπεία αρχίσει έγκαιρα, η όραση σταθεροποιείται και επιβραδύνεται η εξέλιξή της. Τα αποτελέσματα των μελετών ήταν ενθαρρυντικά υπέρ της χρήσης της ρανιμπιζουμάμπης, όχι μόνο για την πρόληψη απώλειας της όρασης, αλλά και για τη βελτίωσή της, με θετικές επιπτώσεις στην υλοποίηση των καθημερινών δραστηριοτήτων του ασθενούς και γενικότερα στην ποιότητα ζωής του», προσθέτει ο κ Οικονομίδης.

Να σημειωθεί ότι στην πανεπιστημιακή κλινική του ΑΧΕΠΑ βρίσκεται σε εξέλιξη γενετική ανάλυση από το Thessaloniki Eye Study, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Φώτη Τοπούζη, που έχει ως στόχο να αναδείξει γενετικούς δείκτες, οι οποίοι συσχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων σταδίων της ηλικιακής εκφύλισης της ωχρά
Keywords
Τυχαία Θέματα