Η Σμύρνη μάνα καίγεται...

13:40 9/6/2011 - Πηγή: 24wro
Το 1922 η μικρασιατική καταστροφή ξερίζωσε χιλιάδες ανθρώπους από τον τόπο τους... και τους έφερε σε μία μικρή γωνιά της Αθήνας. Εκείνοι στάθηκαν ξανά στα πόδια τους και δεν ξέχασαν στιγμή, όσα τους κρατούσαν ενωμένους στην ηλιόλουστη Σμύρνη που παραδόθηκε στις φλόγες.

Τα χρόνια πέρασαν και το 1979, η Νέα Σμύρνη πλέον, πυρπολήθηκε και πάλι... Όχι από εχθρούς όμως, αλλά από χαρά. Το καμάρι
της πόλης, ο «φάρος» για τα δύσκολα χρόνια, ο Πανιώνιος στις 6 Ιουνίου κατακτούσε το κύπελλο Ελλάδας επικρατώντας στον τελικό της πανίσχυρης ΑΕΚ με 3-1, χαρίζοντας στον σύλλογο το πρώτο του τρόπαιο σε εγχώριες διοργανώσεις.

Σε μία ιστορία που ξεπερνά τα 100 χρόνια και περιλαμβάνει ακόμα μία κατάκτηση κυπέλλου, αλλά και εξαιρετικές πορείες στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, το κύπελλο του 79' πάντα θα είναι η μεγαλύτερη στιγμή για τους φίλους της ομάδας...

Ο Δαυίδ κέρδισε και πάλι!

Το βράδυ εκείνο, μέσα στο «Καραϊσκάκης», ο Πανιώνιος κατατρόπωσε την ΑΕΚ με 3-1 και πρόβαλε ως δύναμη και ιδιαίτερη αξία στον χώρο του ποδοσφαίρου. Ο τρόπος με τον οποίο έφτασε ο Ιστορικός στον τελικό μπορεί να χαρακτηριστεί επικός!

Αρχικά είχε αποκλείσει τον Άρη Θεσσαλονίκης ανατρέποντας το 5-2 του Χαριλάου με το εκπληκτικό μέσα στη Ν. Σμύρνη 5-1. Κι ύστερα ήλθε η σειρά του Ολυμπιακού. Ο Πανιώνιος επικράτησε στον πρώτο αγώνα με 2-1 εντός έδρας και χάνοντας 3-2 στην ρεβάνς πήρε την πρόκριση.

Στον τελικό όμως περίμενε η πανίσχυρη και πρωταθλήτρια ΑΕΚ, των Μπάγεβιτς, Μαύρου, Δομάζου, Τάσου... Όλοι πίστευαν πως οι κυανέρυθροι δεν είχαν καμία τύχη. Το γρήγορο γκολ του Τάσου μπρεί να έφερε προβληματισμό στις τάξεις του Πανιωνίου, αλλά οι φίλοι του Πανιωνίου που είχαν κατακλύσει το φαληρικό γήπεδο συνέχισαν να πιστεύουν στο όνειρο.

Το δεύτερο ημίχρονο ήταν μαγικό! Με τον Βασίλη Μωραϊτέλη να μπαίνει στο γήπεδο τα πάντα άλλαξαν. Ο μεγάλος αρχηγός έδωσε πνοή στον Πανιώνιο και στο 51ο λεπτό ο Νίκος Αναστόπουλος έκανε το 1-1. Η κορύφωση ήρθε στο 67’ με τον Λίμα να κάνει το 2-1 και να βάλει φωτιά στην εξέδρα. Το τελικό 3-1 από τον αείμνηστο Γιάννη Παθιακάκη στο 84 λεπτό έδωσε διαστάσεις θριάμβου!

Το τι ακολούθησε δεν μπορεί να περιγραφεί... Αγκαλιές, δάκρυα χαράς και μία πορεία με το πούλμαν στην ιστορική «Πλατεία» που κράτησε παραπάνω από 2 ώρες! Η πόλη φωταγωγήθηκε και ο κόσμος έραινε με λουλούδια από τα μπαλκόνια την πορεία των θριαμβευτών. Σε μία βραδιά, που δεν πρόκειται να ξεχαστεί ποτέ. Όσα χρόνια κι αν περάσουν...

Ο δρόμος προς τον τελικό

Στην 37η διοργάνωση του κυπέλλου Ελλάδας μετείχαν συνολικά 58 ομάδες (18 Α' εθνικής και 40 Β' εθνικής κατηγορίας) και διεξήχθη σε 6 γύρους, συμπεριλαμβανομένου του τελικού. Αξίζει να σημειώσουμε πως τη χρονιά αυτή καθιερώθηκε για πρώτη φορά στο κύπελλο Ελλάδας για την προημιτελική και ημιτελική φάση, η διεξαγωγή διπλών αγώνων στις έδρες των 2 ομάδων, κατά το πρότυπο των Ευρωπαϊκών κυπέλλων.

Α' γύρος
Πανιώνιος - Ολ
Keywords
Τυχαία Θέματα