Η Πορτογαλία χτύπησε τελικά την πόρτα της τρόικας

10:00 8/4/2011 - Πηγή: 24wro

Την είσοδο της Πορτογαλίας στον µηχανισµό διάσωσης...
της ευρωζώνης προανήγγειλε και επίσηµα χθες ο πρωθυπουργός Χοσέ Σόκρατες. Σε διάγγελµά του προς τον πορτογαλικό λαό είπε ότι «η κυβέρνηση αποφάσισε να ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή οικονοµική βοήθεια». Νωρίτερα ο υπουργός Οικονοµικών της χώρας Φερνάντο Τεξέιρα ντος Σάντος είχε προαναγγείλει τις εξελίξεις λέγοντας ότι «είναι απαραίτητο να προσφύγουµε στους διαθέσιµους µηχανισµούς χρηµατοδότησης της Ευρωπαϊκής Ενωσης». Την απόφαση αυτή της Πορτογαλίας χαιρέτησε ο επίτροπος Οικονοµικών Υποθέσεων της Ε.Ε. Ολι Ρεν,
που τη χαρακτήρισε υπεύθυνη κίνηση για να σταθεροποιηθεί η κατάσταση στη χώρα και την Ευρώπη. Η προσφυγή της Πορτογαλίας στην Ε.Ε. και το∆ΝΤ θα βρεθεί τώρα στην κορυφή της ατζέντας του Συµβουλίου Υπουργών Οικονοµικών της Ε.Ε. και της ευρωζώνης, που αρχίζει τις αµέσως επόµενες ώρες στη Βουδαπέστη.Η χώρα εκτιµάται ότι θα χρειαστεί οικονοµική βοήθεια 80δισεκατοµµυρίων ευρώ.

Πρόκειται για εξέλιξη που δηµιουργεί ακόµη µεγαλύτερες πιέσεις στους ηγέτες της ευρωζώνης για να συµφωνήσουν στο συνολικό πακέτο λύσης γιατο ευρωπαϊκό πρόβληµα. Η απόφαση αυτή έχει πάρει παράτασηγια τη Σύνοδο Κορυφής τού προσεχούς Ιουνίου.
ΟΙ ΔΗΛΩΣΈΙΣ τουντος Σάντος επιβεβαιώνουν τις εκτιµήσεις όσων έλεγαν µέχρι τώρα ότι η Λισαβώνα δεν θα αποφύγει την προσφυγή για βοήθεια στην Ευρωπαϊκή Ενωση και το∆ιεθνές Νοµισµατικό Ταµείο, αλλά και τις πληροφορίες των τελευταίων ηµερών ότι η ηγεσία της βρισκόταν σε σχετικές διαπραγµατεύσεις µε την Κοµισιόν και το ∆ΝΤ.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται αµέσως µετά τα αποτελέσµατα της χθεσινής δηµοπρασίας έντοκων γραµµατίων, κατά την οποία τα επιτόκια δανεισµού της χώρας εκτοξεύτηκαν στα ύψη.

Η χώρα άντλησε χθες ένα δισ. ευρώ µε δηµοπρασία 6µηνων και 12µηνων εντόκων γραµµατίων, αλλά µε ιδιαίτερα αλµυρό επιτόκιο. Το µεγάλο πρόβληµα της Πορτογαλίας – και των ευρωπαίων εταίρων – είναι ότι η χώρα έχει προσωρινή κυβέρνηση, αφού ο πρωθυπουργός Ζοζέ Σόκρατες δεν κατόρθωσε να περάσει από τη Βουλή τα µέτρα λιτότητας που είχε προτείνει για µείωση των ελλειµµάτων και των χρεών. Πριν από λίγες µόνο ηµέρες εξάλλου, η χώρα αναγκάστηκε να αναθεωρήσει προς τα πάνω το έλλειµµά της (άνω του 8%) προκαλώντας νέα αναταραχή στις αγορές. Η Πορτογαλία βρέθηκε στο κόκκινο έπειτα από απανωτές υποβαθµίσεις τόσο από τη Moody’s όσο και από τη Fitch και τη Standard & Poor’s. Οι αποδόσεις των πενταετών κρατικών οµολόγων ξεπέρασαν το 10%, ενώ τα spreads έφτασαν έως τις 530 µονάδες βάσης.

Οι πιέσεις έφτασαν στο απροχώρητο προχθές όταν µεγάλες πορτογαλικές τράπεζες κάλεσαν την κυβέρνηση να ζητήσει βραχυπρόθεσµο δάνειο µέχρι τις 5 Ιουνίου, όταν και θα πραγµατοποιούν οι εθνικές εκλογές.

Εν τω µεταξύ ο Στρος - Καν ζήτησε χθες για µια ακόµη φορά από την Ευρώπη να υιοθετήσει µια συνολική λύση βασισµένη σε «πανευρωπαϊκή αλληλεγγύη» όπως τη χαρακτήρισε, προκειµένου να αντιµετωπιστούν τα προβλήµατα χρέους των κρατών, αλλά και τα προβλήµατα στ
Keywords
Τυχαία Θέματα