Η νέα υπερδύναμη ήρθε για να... μείνει!

12:57 2/9/2011 - Πηγή: 24wro
Η Ανζί κατάφερε με τις μεταγραφικές της «βόμβες» να μπει για τα καλά στο ποδοσφαιρικό στερέωμα! ...
Σας παρουσιάζουμε άγνωστες πτυχές της... σύντομης ιστορίας της ομάδας από το Νταγκεστάν.

Ιστορία μόλις... 20 ετώνΜετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης ο πρόεδρος της εταιρείας πετρελαίου του Νταγκεστάν, Μαγκομέντ Μαγκομέντοφ αποφάσισε μαζί με τον Αλεξάντρ Μακάροφ, πρώην μεγάλη δόξα (στην καριέρα του σκόραρε 254 γκολ) της άλλης ομάδας της
πόλης, της Διναμό, να ιδρύσουν μία νέα ομάδα με το όνομα Ανζί, που σημαίνει «μαργαριτάρι». Έτσι, το 1991 μία νέα ομάδα κάνει την εμφάνισή της στο Νταγκεστάν, ενώ το όνομά της προέρχεται από την λέξη Ανζί-Κάλα, που σημαίνει «φρούριο του εδάφους».

Πρώτη παρουσία στην μεγάλη κατηγορία το 1997
Μόλις στην πρώτη της επαγγελματική σεζόν, η νεοσύστατη ομάδα φτάνει στην κατάκτηση του πρωταθλήματος της Ομοσπονδίας του Νταγκεστάν με 16 νίκες σε 20 αγώνες και παίρνει το εισιτήρια για το εθνικό πρωτάθλημα, όπου συμμετείχε στην τρίτη κατηγορία από το 1992, με τον Μακάροφ να επιστρέφει στην ενεργό δράση, για να πετύχει ακόμη 11 τέρματα. Το 1997 η Ανζί προβιβάζεται στην για πρώτη φορά στην Ιστορία της στην δεύτερη κατηγορία του ρωσικού πρωταθλήματος, με το 80% του ρόστερ να αποτελείται από γηγενείς ποδοσφαιριστές.

Μοναδική παρουσία στην Ευρώπη
Το 1999 η Ανζί φτάνει στην κατάκτηση του πρωταθλήματος και θα βρεθεί για πρώτη φορά στην πρώτη κατηγορία. Τεχνικός της ομάδας εκείνη τη σεζόν ήταν ο... νυν της, Γκάτζι Γκατζίεφ. Πρώτη σεζόν στην μεγάλη κατηγορία και η ομάδα από το Νταγκεστάν καταφέρνει να τερματίσει στην 4η θέση και να πάρει το εισιτήριο για το Κύπελλο UEFA!

Η Ανζί κληρώθηκε με τους Ρέιντζερς, όμως η ευρωπαϊκή ομοσπονδία αποφάσισε το ζευγάρι να δώσει μόνο έναν αγώνα σε ουδέτερο έδαφος, λόγω της έκρυθμης κατάστασης στο Νταγκεστάν και την γειτονική Τσετσενία. Ο αγώνας διεξήχθη τελικά στην Βαρσοβία και οι Σλωτσέζοι επικράτησαν με 1-0, παίρνοντας την πρόκριση.


Μία ανάσα από το Κύπελλο και υποβιβασμός
Οι επόμενες σεζόν στο πρωτάθλημα μπορεί να μην ήταν εξίσου επιτυχημένες, με την Ανζί να καταλαμβάνει τελικά την προτελευταία θέση της βαθμολογίας το 2002 και να γνωρίζει τον υποβιβασμό, όμως το 2001 έφτασε μέχρι τον τελικό του Κυπέλλου Ρωσίας, όμως γνώρισε την ήττα από την Λοκομοτίβ στα πέναλτι με 4-3 (1-1 η κανονική διάρκεια και η παράταση). Οι οπαδοί της ομάδας χρειάστηκε να περιμένουν μέχρι το 2009, για να δουν ξανά την ομάδα τους στην ρωσική πρέμιερ λιγκ, καθώς εκείνη τη χρονιά η Ανζί κατέκτησε και πάλι το πρωτάθλημα της δεύτερης κατηγορίας.

Η μέρα που άλλαξε την Ιστορία...
Ο Γκατζίεφ επέστρεψε στον πάγκο της ομάδας, όμως μετά από μία αδιάφορη σεζόν, που βρήκε την Ανζί να τερματίζει στην 11η θέση και να κερδίζει την σωτηρία της στις τελευταίες αγωνιστικές. Τον Ιανουάριο του 2011 γίνεται η κίνηση που θα αλλάξει τον ρου της
Keywords
Τυχαία Θέματα