Η μάχη της διαδοχής και ο φόβος της διάσπασης στο ΠΑΣΟΚ

12:01 22/11/2011 - Πηγή: 24wro

Κρίσιμη η επόμενη μέρα στην παράταξη...
Η κίνηση του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη με την επίσημη υποβολή υποψηφιότητας για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ άνοιξε επισήμως και τη συζήτηση περί διαδοχής. Η δήλωσή του αιφνιδίασε, προκάλεσε επίσημα και ανεπίσημα σχόλια, ανέδειξε όμως και τρία μεγάλα θέματα που υποκρύπτουν ακόμα και κίνδυνο… διάσπασης!

Πρώτον, η διαφαινόμενη αδυναμία συνεννόησης και συμφωνίας ανάμεσα στον Γ. Παπανδρέου
και τους κορυφαίους του κόμματος, αλλά και των κορυφαίων μεταξύ τους, έστω στα βασικά.

Τη στιγμή που ο απερχόμενος πρωθυπουργός ζητά ηρεμία και χρόνο μέχρι να ανακοινώσει ο ίδιος τις αποφάσεις του, οι επίδοξοι διάδοχοί του δείχνουν να βιάζονται και ανακοινώνουν προθέσεις, είτε δημοσίως, είτε στο παρασκήνιο. Είναι κοινό μυστικό ότι πέραν του Γ. Παπανδρέου και του Μιχ. Χρυσοχοΐδη που μίλησε δημοσίως, ο Ευ. Βενιζέλος, ο Α. Λοβέρδος και ο Χρ. Παπουτσής (μέχρι στιγμής) σχεδιάζουν τα επόμενα βήματά τους στη μάχη της διαδοχής, ενώ και η Λούκα Κατσέλη άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο.

Το ΠΑΣΟΚ, με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα, πάει σε διαδοχή με πολλούς υποψηφίους, σε κλίμα σύγκρουσης και όχι συνεννόησης και αυτό -όπως υποστηρίζουν στελέχη του- απειλεί ευθέως την ενότητά του και βεβαιώνει την περαιτέρω συρρίκνωσή του.

Δεύτερον, η διαφωνία κορυφής στον τρόπο εκλογής του νέου αρχηγού. Ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης ξεκαθάρισε ότι επιθυμεί σε χρόνο που θα συμφωνηθεί, την επανάληψη της διαδικασίας του 2007, δηλαδή εκλογή αρχηγού από κομματικές κάλπες σε όλη την Ελλάδα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες -καθώς ο ίδιος δεν έχει τοποθετηθεί- το ίδιο επιθυμούν ο Γ. Παπανδρέου (εάν επιμείνει να είναι υποψήφιος) και ο Α. Λοβέρδος, ενώ ο Ευ. Βενιζέλος φέρεται- διότι επισήμως δεν έχει τοποθετηθεί ο ίδιος -ότι επιθυμεί αλλαγή καταστατικού και εκλογή αρχηγού από το συνέδριο.

Πέραν του αδιάβλητου της διαδικασίας το οποίο πολλοί αμφισβητούν όταν αναφέρονται στην εκλογή αρχηγού από τα μήλη και τους φίλους του ΠΑΣΟΚ όπως έγινε το 2007, τίθεται και ζήτημα συμμετοχής αφού η κυρίαρχη πρόβλεψη αναφέρει ότι αν στήνονταν τώρα εσωκομματικές κάλπες δε θα συμμετείχαν πάνω από 100.000 ψηφοφόροι του κόμματος. Το 2007 συμμετείχαν λίγες χιλιάδες πάνω από 1.000.000!

Τρίτον, η ανυπαρξία πολιτικού διακυβεύματος στην επικείμενη μάχη διαδοχής. Μέχρι στιγμής, ακόμα και εκείνοι που υποστηρίζουν ανοικτά ότι ο Γ. Παπανδρέου δε μπορεί να συνεχίσει στην προεδρία και δε μπορεί να είναι ο επόμενος υποψήφιος πρωθυπουργός, δεν έχουν διατυπώσει μία διαφορετική πολιτική και ιδεολογική πρόταση για το μέλλον.

Αν μάλιστα οι διαδικασίες γίνουν πριν το Φεβρουάριο, θεωρείται βέβαιο ότι θα δούμε μάχη μηχανισμών και προσώπων. Σε αυτό το σημείο πρέπει α σημειωθεί ότι οι περισσότεροι υπουργοί του ΠΑΣΟΚ δίνουν ελάχιστες πιθανότητες να είναι η 19η Φεβρουαρίου η ημερομηνία των εκλογών και σχεδόν προεξοφλούν ότι οι εκλογές θα γίνουν Μάρτιο ή και Ιούνιο!

Και σε αυτήν την περίπτωση όμως, η μέχρ
Keywords
Τυχαία Θέματα