Η λογοκρισία στο Ιντερνετ επεκτείνεται διεθνώς

18:28 13/2/2012 - Πηγή: 24wro
Δεν υπάρχει πλέον αμφιβολία ότι το Διαδίκτυο συνδέεται με τα κινήματα που εμφανίζονται τα τελευταία χρόνια...
σε όλο τον κόσμο απαιτώντας περισσότερη δημοκρατία, οικονομική και κοινωνική δικαιοσύνη. Οι πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις δεν είναι άλλες από αυτές της Αιγύπτου και της Τυνησίας. Και στις δύο αυτές χώρες, τα καθεστώτα επέτρεπαν την ελεύθερη διακίνηση ιδεών μέσω Ιντερνετ
θεωρώντας πως αυτή δεν θα μπορούσε να μετασχηματιστεί σε πολιτική πράξη αφού είχαν καταστείλει βάναυσα για δεκαετίες τις πολιτικές και κοινωνικές οργανώσεις που θα μπορούσαν να την υποδεχτούν. Επώνυμοι ή ψευδώνυμοι μπλόγκερ και χρήστες των κοινωνικών δικτύων έπαιξαν σημαντικό ρόλο στο «σπάσιμο του φόβου», στη συνειδητοποίηση της καταπίεσης και στον συντονισμό των εξεγέρσεων. Η ψευδωνυμία αποδείχτηκε ιδιαίτερα σημαντική στην υπόθεση της ιρανικής «πράσινης» εξέγερσης το 2009 αλλά και σήμερα, στην εξέγερση στη Συρία, όπου όσοι μπλόγκερ ανακαλύπτονται από το καθεστώς Ασαντ βασανίζονται και διώκονται.

Την ίδια στιγμή, κοινωνικά δίκτυα όπως το Twitter, το οποίο είναι πολύτιμο για τη γρήγορη μετάδοση πληροφοριών και τον συντονισμό δράσης των ακτιβιστών, ανακοινώνουν την έναρξη λογοκρισίας στην υπηρεσία, ανάλογα με το νομικό πλαίσιο που ισχύει σε κάθε χώρα. Η είδηση προκάλεσε αντιδράσεις στα εκατομμύρια των χρηστών με πιο έντονες ίσως εκείνες των Αράβων twitters. Για τα θέματα που συμπυκνώνονται γύρω από το δίπολο ανωνυμία και ελευθερία του λόγου, η «Κ» συζήτησε με την Τζίλιαν Γιορκ, διευθύντρια του διεθνούς τμήματος για τα ζητήματα της ελευθερίας της έκφρασης του παλιότερου και πιο έγκυρου οργανισμού υπεράσπισης των ψηφιακών δικαιωμάτων, Electronic Frontier Foundation (EFF), η οποία βρέθηκε στην Αθήνα προκειμένου να συμμετάσχει σε μια από τις συζητήσεις της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών.

– Θα ήθελα το σχόλιό σας για την απόφαση του Twitter να φιλτράρει τα μηνύματα των χρηστών κάθε χώρας ανάλογα με τη νομοθεσία. Δηλαδή να λογοκρίνει.

– Η απόφαση του Twitter σχετίζεται με το άνοιγμα ενός νέου γραφείου στη Γερμανία, όπου έχουμε ανάλογη εμπειρία της Google, αλλά και στη Βρετανία, όπου δημιουργείται πρόβλημα με δικαστικές αποφάσεις που απαγορεύουν οποιαδήποτε αναφορά σε συγκεκριμένα ζητήματα. Νομίζω πως πρόκειται για ένα «αναγκαίο κακό». Προσφέρει μια λύση στο πρόβλημα που προκύπτει κάθε φορά που προσπαθούν αυτές οι επιχειρήσεις να μπουν σε χώρες που έχουν πολύ διαφορετικές αντιλήψεις για την ελευθερία της έκφρασης από τις ΗΠΑ.

– Εντούτοις, αυτό το «αναγκαίο κακό» δημιουργεί μια σοβαρή αντίφαση ανάμεσα σε αυτό που καταλαβαίναμε ως το ανοιχτό Ιντερνετ και αυτό που πραγματικά συμβαίνει.

– Τα τελευταία 15 χρόνια δεν υπάρχει αυτό που θα λέγαμε ανοικτό Ιντερνετ. Καθώς περνούν τα χρόνια, η λογοκρισία επεκτείνεται. Θα έλεγα, όμως, ότι χάρη στο Ιντερνετ ο κόσμος συνολικά απολαμβάνει περισσότερη ελευθερία του λόγου απ’ ό,τι πριν από αυτό.

– Εχουμε την εντύπωση πως το Ιντερνετ είναι εκ της φύσεώς του ελεύθερο, είναι όμως έτσ
Keywords
Τυχαία Θέματα