Η καθιστική ζωή σε στέλνει στον τάφο πρόωρα

23:15 4/6/2011 - Πηγή: 24wro
Μέχρι σήμερα νόμιζα ότι το να κάθεσαι σε κάνει απλά πιο χοντρό....
Διάβασα όμως μερικές σχετικές έρευνες και έμαθα ότι το να κάθεσαι πολλές ώρες μέσα στη μέρα είναι θανατηφόρο. Εσύ, ακόμα κάθεσαι;Μπράβο στους αγανακτισμένους. Με το να μας σηκώσουν από τις καρέκλες, τους καναπέδες και τις ντιβανοκασέλες, επιτελούν διπλό κοινωνικό έργο. Αφυπνίζουν την εθνική συνείδηση αλλά και βοηθούν την Ελλάδα από το να οδηγηθεί ομαδικά στον Κάτω Κόσμο. Όλες οι τελευταίες έρευνες σχετικά με την καθιστική ζωή επιβεβαιώνουν ότι όσο περισσότερες
ώρες περνάμε στην καρέκλα, τόσο πιο κοντά ερχόμαστε στο αναπόφευκτο.


Κι επειδή είμαι από τους ανθρώπους που κάθονται 10 ώρες σε καρέκλα και άλλες 3 (τουλάχιστον) σε καναπέ, έψαξα και βρήκα όλα εκείνα τα επικίνδυνα στοιχεία και νούμερα που θα σε κάνουν να αρχίσεις το τρέξιμο, το περπάτημα, το να κάθεσαι στη μπάρα αντί για τραπέζι, το να μην ψάχνεις για θέση στο μετρό και κάθε άλλη δραστηριότητα που μπορείς να σκαρφιστείς.


Διάβασε τις παρακάτω ανησυχητικές προτάσεις και λάβε δράση…


Το καθισιό αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου έως 40%


Ακόμα και έξι ώρες να κάθεσαι την ημέρα, η πιθανότητα θανάτου αυξάνεται κατά 40% σε σχέση με ανθρώπους που κάθονται λιγότερο από τρεις ώρες την ημέρα. Όχι ότι ξέρω έστω έναν άνθρωπο που να κάθεται τόσο λίγο αλλά τα νούμερα είναι ανησυχητικά. Και αυτό φίλε μου, συμβαίνει ακόμα κι αν γυμνάζεσαι μετά τη δουλειά. Με τη γυμναστική βέβαια βοηθάς τη γενική λειτουργία του οργανισμού, οπότε καλό θα ήταν να αφιερώνεις τουλάχιστον μερικές ώρες την ημέρα εκτός καρέκλας ή απλά να προσπαθείς να μειώσεις τις ώρες που κάθεσαι.


Η καθιστική ζωή νανουρίζει τις ζωτικές σου λειτουργίες


Μπορεί τα δάχτυλά σου να τρέχουν πάνω στο πληκτρολόγιο αλλά τα υπόλοιπα ζωτικά σου μέλη πέφτουν σε χειμερία νάρκη. Με το που κάθεσαι, η ηλεκτρική ενέργεια στους μυς των ποδιών σου απενεργοποιείται, η καύση θερμίδων πέφτει σε 1 θερμίδα το λεπτό και τα ένζυμα που βοηθούν στη διάλυση των λιπαρών μειώνονται κατά 90%. Μετά από 2 ώρες η καλή χοληστερόλη πέφτει κατά 20% ενώ αν καταφέρεις να μείνεις αδρανής πάνω από 24 ώρες, η δραστικότητα της ινσουλίνης πέφτει κατά 24% αυξάνοντας δραματικά το ρίσκο εμφάνισης διαβήτη. Μιλάμε για ύπνο βαθύ, οπότε καλό θα ήταν ανάμεσα στις καθιστικές sessions, να σηκώνεσαι και λίγο για να ξυπνάνε οι μυς σου.


Το να κάθεσαι σε παχαίνει. Κι αυτό σε σκοτώνει


Μελέτες στην Αμερική έδειξαν ότι οι παχύσαρκοι άνθρωποι κάθονται περίπου 2,5 ώρες περισσότερο από τους αδύνατους. Και δεν νομίζω να αμφιβάλει κανείς για το πώς έγιναν παχύσαρκοι αυτοί οι άνθρωποι. Από τη δεκαετία του 80 μέχρι σήμερα οι δείκτες άσκησης έχουν παραμείνει στα ίδια επίπεδα ενώ οι ώρες καθιστικής ζωής αυξήθηκαν κατά 2,5 ημερησίως. Άμεση συνέπεια ήταν ο αριθμός των παχύσαρκων να διπλασιαστεί. Σίγουρα παίζει ρόλο η κακή διατροφή των Αμερικανών αλλά απ’ ότι φαίνεται, ακόμα μεγαλύτερο ρόλο διαδραμα
Keywords
Τυχαία Θέματα