Η ιστορία των πιο διάσημων κοκτέιλ

03:25 14/5/2011 - Πηγή: 24wro

Μάθετε την αληθινή ιστορία πίσω από τη δημιουργία και την...



επικράτηση των έντεκα πιο γνωστών κοκτέιλς του πλανήτη.

Οι θεωρίες για την προέλευση της λέξης cocktail είναι όσες και οι προπονητές εξέδρας κάθονται ανέμελα κάθε συνηθισμένη Κυριακή στο γήπεδο και αναλύουν με απαράμιλλο στυλ θαμώνα παραδοσιακού καφενείου τα λάθη του Βαλβέρδε και του Τεν Κάτε. Αναρίθμητες!
Λέγεται ότι η λέξη cocktail πρωτοεμφανίστηκε σε αμερικάνικο λεξικό το 1803.
Κάποιοι λένε ότι την περίοδο της χαρτοπαιξίας στα ποταμόπλοια του Μισισιπή, οι μεγάλοι νικητές φορούσαν ένα κόκκινο φτερό πετεινού (cock) και καλούνταν να φτιάξουν ένα ποτό-μίγμα όλων των αλκοολούχων ποτών που υπήρχαν πίσω από το μπαρ, που σερβίρονταν σε ένα ποτήρι που έμοιαζε με κοκοράκι και ανακατευόταν με ένα κουτάλι που έμοιαζε με την ουρά (tail). Άλλοι ισχυρίζονται ότι την περίοδο μετά την Αμερικανική Eπανάσταση, μια ζωηρή πανδοχέας μαγείρευε κοτόπουλα και μετά το δείπνο κερνούσε ποτά στολισμένα με τα φτερά από τις ουρές τους, ενώ οι Γάλλοι φώναζαν «Vive la cock tail»!
Κάποιοι άλλοι υποστηρίζουν ότι ο Γάλλος Αντουάν Πεϊσοντ χρησιμοποιούσε για μεζούρα των φαρμάκων μια αυγουλιέρα, coquetier (στα Γαλλικά). Η πιθανότερη όμως προέλευση της λέξης cocktail είναι από τη γαλλική λέξη coquetel, που ήταν το όνομα ενός μίγματος κρασιών. Όπως και να έχει όμως ένα είναι το γεγονός. Ότι όταν τα κοκτέιλ κυλούν μέσα σου η αίσθηση της ευχαρίστησης διαγράφεται στο χαμογελαστό σου πρόσωπο.

1. Martini



Οι θεωρίες που έχουν αναπτυχθεί για την προέλευση του κοκτέιλ Μαρτίνι είναι τόσες πολλές όσοι και πατέρες κάθε νίκης. Δημοφιλές ιδιαίτερα στο ασθενές φύλο και τον…Τζορτζ Κλούνει λέγεται ότι προέρχεται από ένα παλιό καλιφορνέζικο κοκτέιλ με το ισπανόφωνο όνομα Μαρτίνεθ. Οι Ιταλοί αποκηρύττουν μετά βδελυγμίας την θεωρία και υποστηρίζουν ότι προέρχεται από την εταιρεία Μαρτίνι και Ρόσι, η οποία από τον 19ο αιώνα εξήγαγε βερμούτ στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το εντεινόμενο χάσμα πάει να γεφυρώσει ένας διάσημος μπάρμαν του ξενοδοχείου Νίκερμποκερ, Μαρτίνι Άρμα Ντι Τάγκια… Τα διλήμματα για την προέλευση πάντως ουδόλως φαίνεται να απασχολούν τους aficionados του κοκτέιλ όπως τον Λουίς Μπουνιουέλ που έλεγε ότι «το καλύτερο Μαρτίνι φτιάχνεται όταν μια ηλιαχτίδα περάσει μέσα από το τζίν για ν’ αγγίξει λίγο το βερμούτ».

2. The Manhattan



Το 1874 η Τζένι Τσόρτσιλ θέλησε να οργανώσει μια γιορτή για να διασκεδάσουν με την επιτυχία του Σάμιουλ Τίλντεν στις κυβερνητικές εκλογές της Νέας Υόρκης. Κάλεσε τον πιο ευφάνταστο μπαρτεντερ της περιοχής ο οποίος δημιούργησε ένα νέο κοκτέιλ για την περίσταση. Το μυθικό σήμερα Μανχάταν. Τζιν, βότκα, και μια σταγόνα χυμό από μύρτιλα και οι πάντες άρχιζαν να χάνονται στη νεοϋορκέζικη νύχτα. Αν και υπάρχουν και άλλοι πατέρες του κοκτέιλ η παραπάνω φαίνεται να είναι η πλέον διαδεδομένη θεωρία για το πώς άρχισε να δημιουργείται η παράδοση του Μανχάταν…

3. The Bellini
Keywords
Τυχαία Θέματα