Η ιστορία της Μαρί Κιουρί

17:45 22/5/2011 - Πηγή: 24wro
Με τίτλο «Radiation/ Ακτινοβολία « η Πρεσβεία της Πολωνίας στην Αθήνα παρουσιάζει... ένα έργο-αφιέρωμα στη μεγάλη φυσικό.
Στο πλαίσιο του Έτους 2011 Maria Skłodowska- Curie η Πρεσβεία της Πολωνίας στην Αθήνα παρουσιάζει στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, το έργο του Πολωνού συγγραφέα και σκηνοθέτη Kazimierz Braun «Ακτινοβολία.
Ιστορία της Μαρίας Σκλοντόφσκα – Κιουρί».

Το έργο
Η ιστορία της Maria Skłodowska Curie ξεδιπλώνεται μέσα από τον διάλογο με τη μικρότερή της κόρη, Εύα καθώς, παράλληλα, παρεμβάλλονται και άλλα πρόσωπα μέσα από μια σειρά μονολόγων της ηρωίδας και από φωτογραφίες που προβάλλονται στο φόντο. Στο ίδιο φόντο παρουσιάζεται και το πανόραμα των βουνών που περιβάλλουν την ταράτσα του σανατόριου στο Sancellemoz, στις γαλλικές Άλπεις, όπου η Μαρία Κιουρί πήγε το 1934 για να θεραπευτεί από μια μυστηριώδη ασθένεια.

Εκεί, την προσέχει η κόρη της Εύα, που κατά την διάρκεια της διαμονής τους της παίρνει και συνέντευξη προκειμένου να γράψει ένα βιβλίο για αυτήν. Η Μαρία ξαναθυμάται τις σπουδές της, τις προσπάθειες και τους κόπους της, τα πειράματα και τις ανακαλύψεις, τον έρωτά της με τον Pierre Curie και τον Paul Langevin και την φιλία της με τον Albert Einstein. Η ασθένειά της αποδεικνύεται ότι είναι αποτέλεσμα υπερέκθεσης στην ακτινοβολία.

Πεθαίνει, ενώ ονειρεύεται την επιστροφή στην Πολωνία.

Συγγραφέας: Καζίμιεζ Μπράουν
Σκηνοθεσία: Καζίμιεζ Μπράουν
Σκηνικά: Ιωάννα Ντομπρόφσκα
Φωτισμός/ Video: Κρυστόφ Σάιντακ, Τόμεκ Λις, Ρόμπερτ Σοκολόφσκι, Αντρέι Στέφαν
Μουσική: Γιέζι Μπόσκι
Παίζουν: Μαρία Σκλοντόφσκα Κιουρί: Μαρία Νοβοτάρσκα
Εύα Κιουρί: Αγκάτα Πολιτόφσκα

Παραγωγή: «Teatr Polski» Τορόντο, Καναδάς

Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
Πειραιώς 206, Ταύρος
Τηλ: 210 3418550

queen.gr 
Keywords
Τυχαία Θέματα