Η Ευρωζώνη δεν είναι υποκατάστημα της Γερμανίας

11:12 31/7/2012 - Πηγή: 24wro
Ανεβαίνει ο πυρετός στην ΕΕ εν όψει της κρίσιμης συνεδρίασης την Πέμπτη στην ΕΚΤ...
«Για ποιον λόγο μεταχειρίζεται η Γερμανία την Ευρωζώνη σαν να πρόκειται για υποκατάστημά της;» διερωτήθηκε ο Γιούνκερ. Μαραθώνιος από τον Μόντι. Σήμερα συνάντηση με Ολάντ στο Παρίσι, αύριο επίσκεψη στο Ελσίνκι και μεθαύριο στη Μαδρίτη

Επίθεση στην κυβέρνηση της Α. Μέρκελ εξαπέλυσε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Μεθαύριο ολοκληρώνει τη μίνι περιοδεία του στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ο Μ. Μόντι

Σε φρενήρεις ρυθμούς κινείται η Ευρωζώνη εν όψει της μηνιαίας συνάντησης της ΕΚΤ την Πέμπτη, όπου και αναμένεται να ανακοινωθεί ο τρόπος που θα επιλέξει να κινηθεί για τη διαφύλαξη του ενιαίου νομίσματος. Παρίσι και Ρώμη αναλαμβάνουν δράση και ο Μάριο Μόντι ολοκληρώνει μεθαύριο τη μίνι περιοδεία του σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες (σήμερα θα βρίσκεται στο Παρίσι, αύριο στο Ελσίνκι) με μια επίσκεψη στη Μαδρίτη, σε μια προσπάθεια να κατευναστούν οι αγορές.

Ως επιστέγασμα των καταιγιστικών εξελίξεων που πυροδότησε με τις δηλώσεις του την περασμένη εβδομάδα ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι -δίνοντας ουσιαστικά το? σύνθημα για να ξεκινήσουν οι πανταχόθεν πιέσεις προς τη γερμανική κυβέρνηση- ήρθε η χθεσινή συνέντευξη του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στην εφημερίδα «Sueddeutsche Zeitung».

Ο επικεφαλής του Eurogroup εγκάλεσε το Βερολίνο σε ασυνήθιστα σκληρή γλώσσα για την πολιτική του λέγοντας: «Για ποιον λόγο επιτρέπει η Γερμανία στον εαυτό της την πολυτέλεια να εξυπηρετεί συνέχεια την εσωτερική της πολιτική χρησιμοποιώντας το θέμα του ευρώ; Για ποιον λόγο μεταχειρίζεται η Γερμανία την Ευρωζώνη σαν να πρόκειται για υποκατάστημά της;» διερωτάται με ιδιαίτερα έντονο ύφος ο Γιούνκερ, που συνεχίζει: «Αν το έκαναν αυτό και οι 17 κυβερνήσεις, τι θα έμενε όρθιο από όσα έχουμε κοινά; Για ποιον λόγο συμβαίνει αυτό;».
Ακόμη ο Λουξεμβούργιος πολιτικός ψέγει τη γερμανική κυβέρνηση για τις συζητήσεις περί εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, ενώ υπενθυμίζει πως από τη μια το Βερολίνο ζητά να περιμένουμε την έκθεση της τρόικας και από την άλλη σπεύδουν να κάνουν ήδη δηλώσεις για το περιεχόμενό της.

Σε αντίθεση με όσα έχει υποστηρίξει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος μόλις προχθές απέρριπτε εκ νέου την παρέμβαση της ΕΚΤ, ο Γιούνκερ επιβεβαίωσε ότι τα κράτη της Ευρωζώνης προετοιμάζονται από κοινού με τον μηχανισμό στήριξης EFSF και την ΕΚΤ εν ανάγκη ακόμη και για την αγορά ομολόγων κρατών που αντιμετωπίζουν προβλήματα, υπογραμμίζοντας ότι «δεν μπορεί να χαθεί άλλος χρόνος».

«Φωτιές»
Οι δηλώσεις Γιούνκερ άναψαν φωτιές στη Γερμανία και προκάλεσαν αντιδράσεις τόσο από τον κυβερνητικό εταίρο CSU, όσο και τους Σοσιαλδημοκράτες, που διεμήνυσαν ότι «δεν είναι σωστό να περιγράφεις τα πράγματα χειρότερα από ό,τι είναι».

«Η προειδοποίηση Γιούνκερ περί διάλυσης της Ευρωζώνης σίγουρα δεν συμβάλλει στον καθησυχασμό των διεθνών χρηματαγορών» τόνισε ο πρόεδρος του CSU, Χ. Ζεεχόφερ, ενώ ο γ.γ. του κόμματος, Αλ. Ντομπρίντ, διατύπωσ
Keywords
Τυχαία Θέματα