Η επανεκλογή Ομπάμα ευνοεί την Ελλάδα

14:13 17/10/2012 - Πηγή: 24wro
Δεύτερη τηλεοπτική αψιμαχία Ομπάμα-Ρόμνεϊ, τα ξημερώματα της Τετάρτης...
Τα φώτα των αμερικανικών κυρίως αλλά και παγκόσμιων μέσων παραμένουν στραμμένα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Στην πρώτη τηλεμαχία -κατά το κοινώς λεγόμενο, ντιμπέιτ- τα μέσα ενημέρωσης φάνηκε να καταδικάζουν τον Ομπάμα για την εμφάνισή του, ανακηρύσσοντας νικητή της βραδιάς τoν ηγέτη των Ρεπουμπλικάνων Μιτ Ρόμνεϊ.

Στο επίκεντρο και τότε και τώρα η οικονομία των Ηνωμένων Πολιτειών. Μια οικονομία πληγωμένη με εθνικό χρέος
που ξεπερνάει αυτή τη στιγμή τα 16 τρισ. δολάρια. Στη δεύτερη αυτός που φάνηκε να υπερισχύει, καθώς εμφανίστηκε πιο αποφασισμένος και επιθετικός, ήταν ο Μπαράκ Ομπάμα.

Σύμφωνα με τον Θάνο Βερέμη, αντιπρόεδρο του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) και καθηγητή πολιτικής επιστήμης, ο Ομπάμα είναι αυτός που θα κερδίσει τις αμερικανικές εκλογές έστω και με μικρή διαφορά. Όπως τονίζει ο κύριος Βερέμης η πιθανή επανεκλογή του Ομπάμα ευνοεί την Ελλάδα.

«Ο πρόεδρος των Δημοκρατικών είναι υπέρ της Ευρώπης, με την οποία διατηρεί καλές οικονομικές σχέσεις αυτή τη στιγμή. Δεν τον συμφέρει να διώξει την Ελλάδα και να καταρρεύσει η Ευρωζώνη. Αυτό που θέλει είναι να θεραπεύσει το σάπιο μήλο για να μην σαπίσουν και τα άλλα», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Mιλώντας για τον Ρόμνεϊ, ο κύριος Βερέμης, τον παρουσιάζει ως υποψήφιο που δεν ασχολείται με ότι γίνεται πέρα από τα σύνορα της χώρας του. Όπως υποστηρίζει, ο ηγέτης των Ρεπουμπλικάνων δεν έχει κυβερνητική θητεία και δεν τον ενδιαφέρει τι γίνεται στην Ευρώπη. «Για την ακρίβεια δεν γνωρίζει τι συμβαίνει ούτε στην Ελλάδα, ούτε στην Ευρωπαϊκή Ένωση ευρύτερα. Διακατέχεται από τη μανία απλά και μόνο να εκλεγεί».

Σχολιάζοντας δημοσιεύματα του ξένου Τύπου που αναφέρουν ότι οι αποφάσεις για την παραμονή ή όχι της Ελλάδας στην Ευρωζώνη θα ληφθούν μετά τις εκλογές στην Αμερική, ο κύριος Βερέμης είναι της άποψης ότι κάτι τέτοιο δεν έχει βάση. Όπως επισημαίνει οι αποφάσεις έχουν ληφθεί και η χώρα μας θα μείνει στη ζώνη του ευρώ, καθώς το κόστος εξόδου είναι πολύ μεγαλύτερο από αυτό της παραμονής.

Στηρίζει το επιχείρημά του περί επανεκλογής του Μπαράκ Ομπάμα, λέγοντας ότι ο σημερινός πρόεδρος θα είναι και ο αυριανός, δεδομένου ότι ο Ρόμνεϊ δεν έχει συγκεκριμένη πολιτική στρατηγική και κινείται, όπως χαρακτηριστικά λέει, «ανάλογα με τη διεύθυνση του ανέμου».

Ο Ρόμνεϊ δεν έχει πιθανότητες σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του ΕΛΙΑΜΕΠ. Είναι αυτός που κατάφερε να μπερδέψει τους υποστηρικτές του ρεπουμπλικανισμού χωρίς να έχει τα ξεκάθαρα ακροδεξιά στοιχεία που αυτοί επιθυμούν, αλλά ταλαντευόμενος διαρκώς για να ικανοποιήσει όσο το δυνατόν περισσότερους ψηφοφόρους.

Μπορεί ο αγώνας τζούντο για την εκλογή του νέου προέδρου να κριθεί στα σημεία, μπορεί στο τέλος του αγώνα οι δύο συνυποψήφιοι να δώσουν τα χέρια, αυτό που έχει όμως σημασία είναι να επικρατήσει ο καλύτερος ή καλύτερα αυτός που θα μπορούσε να μας... δώσει ένα χεράκι βοη
Keywords
Τυχαία Θέματα