Η χωματερή ποτέ δεν πεθαίνει στην Ανδρο

11:52 19/8/2012 - Πηγή: 24wro
Υπήρξε εθιμικά χωματερή επί δεκαετίες. Πριν από 15 χρόνια κηρύχθηκε αρχαιολογικός χώρος...
Και παρέμεινε χωματερή. Αν και η λειτουργία της ήταν παράνομη, για να σταματήσει χρειάστηκε μια βροχόπτωση και μια κατολίσθηση, που έστειλε τα σκουπίδια του νησιού στη θάλασσα. Η Σταυροπέδα έκλεισε τότε υποχρεωτικά, οριστική λύση όμως ουδέποτε δόθηκε και τα σκουπίδια εφέτος έπνιξαν το νησί ολόκληρο. Και, ω του θαύματος, η Σταυροπέδα, προσωρινά πάλι, ξανάνοιξε.
Δημοτικές αρχές (τρεις επί Καποδίστρια, μία σήμερα) εδώ και πολλά χρόνια δεν μπορούν να καταλήξουν στη χωροθέτηση του ΧΥΤΥ του νησιού. Αντ’ αυτού, εφαρμόστηκαν πέρυσι το καλοκαίρι πειραματικές μέθοδοι διαχείρισης που στέφθηκαν με... αποτυχία. Σήμερα, και ενώ το νησί των καπεταναίων έρχεται κατά καιρούς στην πρώτη γραμμή της... επικαιρότητας για τα απορρίμματά του, το ασφυκτικό πρόβλημα των σκουπιδιών στην Ανδρο παίρνει μία ακόμη αναβολή μετά την άφιξη στο νησί ενός απλού δεματοποιητή. Η χρήση εξασφαλίζει τα δύο κατ’ ελάχιστον χρόνια που απαιτούνται για τη δημιουργία του ΧΥΤΥ. Μένει να αποδειχθεί αν η ελληνική έκφραση «ουδέν μονιμώτερον του προσωρινού», σε συνδυασμό με το αγγλικό αρκτικόλεξο NIMB (not in my backyard, όχι στη δική μου αυλή), θα κάνουν κι εδώ το θαύμα τους.

Τετάρτη 7 Αυγούστου. Οδηγώντας από το λιμάνι του Γαυρίου ως τη Χώρα της Ανδρου κατά μήκος του δρόμου συναντάς 4-5 αυτοσχέδιες μικρές χωματερές με παραταγμένα σκουπίδια. Οσο απογοητευτική κι αν φαίνεται αυτή η εικόνα στον επισκέπτη που φτάνει εκεί για πρώτη φορά, οι μόνιμοι κάτοικοι έχουν δει και χειρότερα. Σκουπίδια παντού, στην πλατεία, στη μεγάλη αλάνα μπροστά από το λύκειο, στον αυλόγυρο της εκκλησίας, όπου υπήρχε λίγος χώρος ως τις προηγούμενες ημέρες τόνοι ολόκληροι έμεναν στη μέση του δρόμου.
«Τα παιδιά έδιναν πανελλήνιες εξετάσεις σ' αυτή τη ζέστη με κλειστά τζάμια εξαιτίας της οσμής» σχολιάζει ο κ. Λεωνίδας Καλογεράς, ο οποίος διατηρεί κομμωτήριο στη χώρα της Ανδρου. Είναι ένας από τους κατοίκους που τους προηγούμενους μήνες βρέθηκαν σε ατέλειωτα ανοιχτά δημοτικά συμβούλια για το πρόβλημα των σκουπιδιών, που «είχαν πιο πολύ ακαδημαϊκό χαρακτήρα παρά προσπαθούσαν να λύσουν το πρόβλημα. Ακουσα τον δήμαρχο να απευθύνεται σε μας λέγοντας "πείτε μου εσείς μια λύση και θα την εφαρμόσω". Ισως βέβαια φταίμε και εμείς ως πολίτες που δεν πιέσαμε αρκετά»!

Το πρόβλημα δεν έχει λυθεί σήμερα. Η εικόνα βελτιώθηκε μόνο με την αντικατάσταση ενός κακού από ένα άλλο. Η Ανδρος ήταν ήδη... διάσημη για τα σκουπίδια της από τον Φεβρουάριο του 2011, όταν στην παράνομη χωματερή της Σταυροπέδας, όπου κατέληγαν τα απορρίμματα όλου του νησιού, σημειώθηκε κατολίσθηση και τα σκουπίδια βρέθηκαν στο Αιγαίο, φθάνοντας από τις Κυκλάδες ως τις ακτές των Δωδεκανήσων. Από τότε οι τοπικές αρχές δεν κατόρθωσαν να δώσουν λύση στο πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Η ασφυκτική κατάσταση που δημιουργήθηκε εφέτος το καλοκαίρι οδήγησε στην κήρυξη του νησιού στις 2 Αυγούστου από τον αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων σε προσωρινή κατάσταση
Keywords
Τυχαία Θέματα