Γ.ΠΑΝΟΥΣΗΣ: Θα βλέπουμε Πακιστανό και θα φοβόμαστε;

22:52 8/8/2012 - Πηγή: 24wro

Το φρικτό έγκλημα της Πάρου σε συνδυασμό με την καταγωγή του δράστη...
έχουν ανοίξει εκ νέου μια συζήτηση που επί της ουσίας δεν έκλεισε ποτέ:

Πόσο ουσιαστικά συνδέεται η αύξηση της εγκληματικότητας με την αύξηση της (λάθρο)μετανάστευσης , πόσο δίκιο έχουν όσοι ισχυρίζονται ότι η Ελλάδα γέμισε με ανθρώπους που δε σέβονται την ανθρώπινη ζωή ή πόσο αλλοιώνουν ο φόβος και ο ρατσισμός την πραγματικότητα;

Ο Γιάννης Πανούσης, ως καθηγητής εγκληματολογίας, γνωρίζει καλύτερα από τους περισσότερους την πολυπλοκότητα
του προβλήματος.

Επιπλέον, ως βουλευτής της Α΄Αθηνών με τη Δημοκρατική Αριστερά, ζει εκ των έσω και την πολιτική του διάσταση.

Είναι με λίγα λόγια ένας από τους καταλληλότερους ανθρώπους στη χώρα ετούτη τη στιγμή για να σχολιάσει το συγκεκριμένο ζήτημα.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο prismanews, ο κ. Πανούσης εξέφρασε την ανησυχία του τόσο για το ίδιο το γεγονός, όσο και για τον επικίνδυνο τρόπο με τον οποίο προσπαθούν να τον εκμεταλλευτούν ορισμένοι.
Ταυτόχρονα όμως τόνισε και με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο: «Δεν αποτελούν όλοι οι Πακιστανοί κίνδυνο για τους Έλληνες»!

- Κύριε Πανούση, το έγκλημα της Πάρου έχει σχέση με την καταγωγή του δράστη;

«Οτιδήποτε ερμηνεύεται βάσει κάποιων γενικευμένων χαρακτηριστικών, φυλετικών ή άλλων είναι λάθος. Είναι προπαγάνδα.

Υπάρχουν μια σειρά πραγμάτων που πρέπει να εξεταστούν προτού καταλήξουμε σε ασφαλή συμπεράσματα. Τα πολιτισμικά χαρακτηριστικά μέσα στα οποία έχει διαμορφωθεί ένας χαρακτήρας, σαφώς παίζουν ρόλο.

Το αν έχει εξοικειωθεί με τη βία και την απαξίωση των εννόμων δικαιωμάτων των άλλων. 'Η αν η καταπίεση του έχει στερήσει την αίσθηση του σωστού και του λάθος , ενδεχομένως και του οίκτου. Έχει συμβεί σε πολλές χώρες. Το είχαμε δει στη Νότια Αφρική, μετά την πτώση του Απαρτχάιντ.

Μαύροι σκότωναν λευκούς για να τους πάρουν ένα σάντουιτς! 'Ωστόσο πρέπει να αντιμετωπίζουμε κάθε περίπτωση διαφορετικά. Ειδάλλως, με τις γενικεύσεις, αν κάποιος επιθυμεί μπορεί να βγάλει λάθος συμπεράσματα και για τους Κρητικούς ή για τους Μανιάτες».

- Πολλοί ισχυρίζονται ότι ένα μεγάλο μέρος των λαθρομεταναστών που βρίσκεται στην Ελλάδα, προέρχεται από κουλτούρες που δεν σέβονται την ανθρώπινη ζωή. Ισχύει;

«Θα σας ξαναπώ ότι η γενίκευση δε βοηθάει. Αυτοί οι άνθρωποι έχουν ζήσει σε ένα συγκεκριμένο περιβάλλον, με συγκεκριμένες παραστάσεις, σε συγκεκριμένες συνθήκες.

Αλλά δεν μπορούμε να πούμε εκ των προτέρων σε ποιο βαθμό όλα αυτά έχουν εντυπωθεί μέσα στον καθένα τους.

Ούτε φυσικά μπορούμε να πούμε ότι υπάρχουν εκατό Ιρακινοί ή εκατό Αφγανοί στην Ελλάδα και είναι όλοι... βόμβες έτοιμες να εκραγούν. Δηλαδή, μετά από ότι έγινε στην Πάρο, θα βλέπουμε Πακιστανό και θα φοβόμαστε; Είναι λάθος».

- Η αγριότητα του περιστατικού, το γεγονός δηλαδή ότι ο θύτης αντί να κλέψει το κινητό της κοπέλας στην Πάρο, την κακοποίησε με το χειρότερο τρόπο, μας λέει
Keywords
Τυχαία Θέματα