Γέμισε ποδήλατα η Ξάνθη

08:50 3/6/2011 - Πηγή: 24wro
Όλο και περισσότεροι τα προτιμούν για τις μετακινήσεις τους...


Γεμάτοι από ποδήλατα είναι πλέον οι δρόμοι στην Ξάνθη καθώς η άνοιξη στην πόλη έχει αναδείξει την πολύ μεγάλη διάδοση της χρήσης του ποδηλάτου μέσα στην Ξάνθη.

Μπορεί η διάδοση να μην είναι καθολική όμως οι ξανθιώτες, κυρίως νέοι αλλά και αρκετοί μεσήλικες ακόμη και ηλικιωμένοι, έχουν επιλέξει πλέον το ποδήλατο ως καθημερινό μέσο μετακίνησης.

Πέντε 5 λεπτά παραμονής στην κεντρική πλατεία είναι αρκετά για να διαπιστώσει κανείς ότι οι ξανθιώτες χρησιμοποιούν,πια, μαζικά το ποδήλατο ενώ είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι κατά τις συγκεντρώσεις των «αγανακτισμένων» έχει παρατηρηθεί συνωστισμός από ποδήλατα στο κέντρο.

Γεμίζουν τα πάρκινγκ ποδηλάτων

Οι βάσεις για τη στάθμευση των ποδηλάτων στην κεντρική πλατεία της Ξάνθης, που αρχικά είχαν χλευαστεί ως υπερβολικές, είναι κατά το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας γεμάτες και οι πολίτες δείχνουν ότι η εναλλακτική μετακίνηση στο κέντρο είναι η λύση για το κυκλοφοριακό . Αρκετοί είναι πλέον αυτοί που περιορίζουν τις μετακινήσεις με αυτοκίνητο μέσα στην πόλη, στις απολύτως απαραίτητες ενώ, παράλληλα, καταρρίπτουν τις απόψεις που κατά καιρούς έχουν εκφραστεί ότι η πόλη είναι ακατάλληλη για τη χρήση ποδηλάτου.

Οι αγώνες όσων τα τελευταία χρόνια, προκρίνουν το ποδήλατο, ως λύση και όχι ως πρόβλημα για την κίνηση στο κέντρο φαίνεται ότι αποδίδουν καρπούς και η Ξάνθη, αν και καθυστερημένα, γίνεται άλλη μια πόλη όπου τα ποδήλατα κάνουν αισθητή την εμφάνισή τους ως καθημερινά μέσα μετακίνησης.

Μοτοσυκλέτες και ΙΧ στους πεζοδρόμους !

Την ίδια στιγμή που τα ποδήλατα γεμίζουν τις ειδικές θέσεις στάθμευσης, οι μοτοσυκλέτες κατακλύζουν τους πεζόδρομους της πόλης. Αρκετοί είναι οι ασυνείδητοι δικυκλιστές που θεωρούν ότι οι πεζόδρομοι είναι ζωτικό τους χώρος και κυκλοφορούν ανενόχλητοι και ατιμώρητοί. (εικόνα 3,4)

Μάλιστα σε κάποιους πεζοδρόμους, όπως αυτός της οδού Ελπίδος, κινούνται σε μόνιμη βάση και εκτός προβλεπομένων ωρών ακόμη και αυτοκίνητα που αναπτύσσουν μεγάλη ταχύτητα και αγνοούν επιδεικτικά, τους πεζούς που κυκλοφορούν. Το πρόβλημα είναι πιο έντονο τους καλοκαιρινούς μήνες, όταν αρκετές μητέρες με καρότσια και πολλά παιδιά κινδυνεύουν από τα οχήματα στους πεζοδρόμους.
Keywords
Τυχαία Θέματα