Έξτρα πόρους αναζητά η Περιφέρεια - Πάνω από 50 εκ. ευρώ ο στόχος

13:38 9/10/2012 - Πηγή: 24wro
Πολύ ψηλά ανεβάζει τον πήχυ της διεκδίκησης πρόσθετων πόρων η ...
Περιφέρεια Κρήτης. Μετά την απορρόφηση των κονδυλίων του περιφερειακού ΠΕΠ-που δείχνει να κλείνει με τον καλύτερο τρόπο παρά την...αρχική "δύσκολη διετία" και τους πόρους που έρχονται από τομεακά προγράμματα ο περιφερειάρχης βάζει στόχο για πρόσθετους πόρους που θα έρθουν στην Κρήτη από ανολοκλήρωτα προγράμματα άλλων περιφερειών!

Η
Περιφέρεια ενόψει και της προετοιμασίας για τη νέα προγραμματική περίοδο έχει ξεκινήσει αγώνα δρόμου, κάτι που θα φανεί τους επόμενους δύο μήνες! Στόχος να διεκδικήσει επιπλέον πόρους που θα ξεπεράσουν τα 50 εκατομμύρια ευρώ!

«Ακούγεται μεγάλο το κονδύλι αυτό, αλλά πρέπει να ξέρετε ότι θα υπάρξουν προγράμματα σε περιφέρειες που δεν θα μπορέσουν να ολοκληρωθούν. Κι εμείς πρέπει να είμαστε έτοιμοι να διεκδικήσουμε τους πόρους που στην ουσία θα ξαναμοιραστούν» επεσήμανε ο περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης που έχει ζητήσει από τα στελέχη και τις υπηρεσίες του να ετοιμαστούν για όλα τα ενδεχόμενα.

«Για εμάς ξεκινάει τώρα ένας μεγάλος κύκλος διαπραγμάτευσης που πρέπει να καταλήξει με επιτυχία. Να έχουμε κλείσει το δικό μας ΠΕΠ και να είμαστε έτοιμοι να ζητήσουμε στην αναδιανομή που έτσι κι αλλιώς θα γίνει» ανέφερε.

Ο Περιφερειάρχης που σήμερα θα ταξιδέψει στις Βρυξέλλες για την επιτροπή Περιφερειών και θα έχει επαφή με τον κ.Σουλτς (θέμα συζήτησης είναι και η επόμενη προγραμματική περίοδος) θα έχει τις επόμενες ημέρες και συνάντηση με τον επίτροπο περιφερειακής πολιτικής κ.Χαν με τον οποίο ουσιαστικά θα καθοριστεί το μοντέλο της αναθεώρησης.

"Κρίσιμη είναι και η επιτροπή παρακολούθησης που θα γίνει στις 24 του μηνα στη Ρόδο" τονίζει ο κ.Αρναουτάκης επισημαίνοντας ότι μέχρι τέλος του χρόνου, αρχες του 2013 θα έχουμε μια συνολική εικόνα για το τι μπορούμε να πάρουμε.

"Ταυτόχρονα δεν αφήνουμε και τα τομεακά προγράμματα, αλλά και ότι άλλο μπορούμε να πάρουμε. Όπως στην περίπτωση του ΒΟΑΚ που δεν είναι δικό μας, αλλά πιέζουμε για να εγκριθεί το τμήμα Εξάντη-Πάνορμο" δηλώνει ο περιφερειάρχης.

Η επόμενη περίοδος

Για τον κ.Αρναουτάκη πάντως είναι σημαντική και η επόμενη προγραμματική περίοδος. Μπορεί τα χρήματα να είναι λιγότερα, αλλά σίγουρα η κατάσταση όπως διαμορφώνεται μπορεί να ευνοήσει την Κρήτη.

"Θα έχει σχεδόν 50% Κοινωνικό Ταμείο , θα χρηματοδοτεί έξυπνες δράσεις, ιδέες" αναφέρει ο περιφερειάρχης και τονίζει ότι η Κρήτη θα είναι δυναμικά Παρούσα.

Να θυμίσουμε ότι με τη νέα προγραμματική περίοδο που θα διαδεχθεί το ΕΣΠΑ- αναμένεται να οριστικοποιηθεί τον Ιούλιο του 2013- οι χρηματοδοτήσεις από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, θα είναι ενισχυμένες, ενώ θα υποχωρήσουν αυτές του Περιφερειακού Ταμείου. Την ίδια ώρα οι επιδοτήσεις του αγροτικού τομέα θα κινηθούν στα ίδια με τα τωρινά επίπεδα. Οι πόροι της νέας προγραμματικής περιόδου θα προέρχονται από 45% μέχρι 50% από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, τη στιγμή που στο ΕΣΠΑ αυτη η αναλογία ήταν στο 21,4%.
Keywords
Τυχαία Θέματα