Έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ την 1η Ιανουαρίου 2013!

12:28 24/5/2012 - Πηγή: 24wro


Ο κορυφαίος οικονομολόγος της Citigroup, Βίλεμ Μπούιτερ, σε ειδική έκθεση που είδε το φως της δημοσιότητας προβλέπει ...
έξοδο της Ελλάδας από το κοινό νόμισμα την 1η Ιανουαρίου 2013.

Όπως υποστηρίζει ο ίδιος, χαρακτηρίζοντας το ενδεχόμενο όχι ως 100% σίγουρο αλλά ως το σενάριο που συγκεντρώνει τις μεγαλύτερες πιθανότητες, η Ελλάδα
θα αναγκαστεί να αποχωρήσει από το ευρώ ενώ στη συνέχεια το νέο της νόμισμα θα συνοδευτεί από μεγάλη υποτίμηση.

Πως εξελίσσεται το σενάριο; Σύμφωνα με τον Μπούιτερ, οι εκλογές της 17ης Ιουνίου -κατά την εκτίμηση του- δεν θα οδηγήσουν στο σχηματισμό κυβέρνησης που θα τηρήσει το Μνημόνιο: «Αυτή η εξέλιξη θα σημάνει και το τέλος της βοήθειας της τρόικας προς την Αθήνα. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, τα ταμειακά διαθέσιμα της Ελλάδας θα εξανεμιστούν και μοιραία η χώρα θα οδηγηθεί εκτός ευρώ» επισημαίνεται στην έκθεση.

Η νέα δραχμή, κατά. τον κορυφαίο οικονομολόγο, θα υποτιμηθεί κατά 60% έναντι του ευρώ και θα παραμείνει σε τέτοια επίπεδα για 5 χρόνια. Η αναλογία χρέους προς ΑΕΠ θα εκτιναχθεί στο 400% έως το 2013 και θα χρειαστεί νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους το 2015, ενώ το ΑΕΠ της Ελλάδας θα συρρικνωθεί ακόμη 10% το 2013. Για τον πληθωρισμό, ο Μπούιτερ εκτιμά ότι θα εκτιναχθεί στο 20% το 2013 και το 2014.

Φυσικά, η έκθεση της Citigroup εξετάζει και τις επιπτώσεις από την ελληνική έξοδο στην Ευρώπη. «Η μετάδοση της ελληνικής κρίσης στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες θα είναι μια σκληρή και αναπόφευκτη πραγματικότητα» αναφέρει ο Μπούιτερ κάνοντας λόγο για εξαιρετικά αρνητικές συνέπειες στην Ευρώπη. Παράλληλα, προβλέπει ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε μείωση του βασικού της επιτοκίου στο 0,5%, ενώ θα χρειαστεί και δεύτερο πακέτο διάσωσης για την Πορτογαλία και την Ιρλανδία αλλά και στήριξη στην Ισπανία.
Keywords
Τυχαία Θέματα