Εξακολουθεί η ένταση στην Α. Μεσόγειο- Αυτά είναι τα πολεμικά σκάφη που περιπολούν

00:16 15/9/2013 - Πηγή: 24wro
Δεκάδες είναι τα πολεμικά σκάφη διαφόρων χωρών τα οποία...
πλέουν το παρόν χρονικό διάστημα στην Α. Μεσόγειο σε μια περιοχή όπου αν και η ένταση έχει υποχωρήσει προσωρινά, αυτό δεν σημαίνει ότι είναι μια εν δυνάμει πυριτιδαποθήκη, όπως ακριβώς την είχε χαρακτηρίσει ο Ρώσος υφυπουργός Αμύνης Anatoly Antonov

«Ένα σπίρτο είναι ικανό να ανάψει τη φωτιά που πιθανός θα μπορούσε να μεταδοθεί όχι μόνο στα γειτονικά κράτη αλλά και σε άλλες περιοχές επίσης», είχε πει προσθέτοντας ταυτόχρονα με νόημα: «Σας υπενθυμίζω
πως η Μεσόγειος είναι κοντά στα σύνορα της ρωσικής Ομοσπονδίας». είχε πει ντιδρώντας σδτην κοινή αμερικανο-ισραηλινή αντιβαλλιστική άσκηση της 2ας Σεπτεμβρίου.

Ο πίνακας που παρατίθεται παρακάτω αφορά τα σκάφη των διάφορων Στόλων και ναυτικών Μοιρών που υπήρχαν μέχρι και σήμερα (13 Σεπτεμβρίου) στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Η Ρωσία με τη ναυτική δύναμη Μεσογείου διατηρεί τα περισσότερα σκάφη στην περιοχή (11 πολεμικά συν ένα ρυμουλκό), εκ των οποίων τα δύο είναι φρεγάτες, το ένα αντιτορπιλικό, τα 5 αρματαγωγά δύο σκάφη υποστήριξης, ένα πετρελαιοφόρο και ένα ρυμουλκό.

Οι ΗΠΑ διατηρούν τη δύναμη που συστάθηκε για την πραγματοποίηση επίθεσης στη Συρία με 4 αντιτορπιλικά κατευθυνομένων βλημάτων Tomahawk κλάσης Arleigh Burke και μια φρεγάτα κλάσης P.H. Perry την USS Samuel B. Roberts (FFG-58).

Η Γαλλία διατηρεί τη φρεγάτα την Aconit (F-713) κλάσης La Fayette εξοπλισμένη για βλήματα MM-40 Exocet, τη φρεγάτα Chevalier Paul κλάσης Horizon παρέχοντας αντιαεροπορική κάλυψη περιοχής με βλήματα ASTER 15/30 και βλήματα Exocet MM 40 για αγώνα επιφανείας, ενώ τη δύναμη συμπληρώνει το σκάφος συλλογής πληροφοριών (ELINT/COMINT/SIGINT) Dupuy De Lome.

Η Γερμανία έχει αποστείλει στην περιοχή ένα από τα πλέον ικανά σκάφη της τη φρεγάτα Saschsen (F-220) της ομώνυμης κλάσης τύπου F-124 η οποία είναι εξοπλισμένη με 24 βλήματα επιφανείας-αέρος SM-2 Block IIIA για την κάλυψη άμυνας περιοχής και 32 βλήματα άμυνας σημείου RIM-162 ESSM ενώ για αποστολές επιφανείας-επιφανείας διαθέτει 2 τετραπλούς εκτοξευτές Harpoon.

Ο ηλεκτρονικός εξοπλισμός του σκάφους αποτελείται από το ραντάρ παρακολούθησης SMART-L κσι το ραντάρ ηλεκτρονικής διάταξης φάσης πολλαπλών ρόλων APAR. Το γερμανικό Ναυτικό παράλληλα διατηρεί δύο περιπολικά σκάφη στο πλαίσιο της UNIFIL.

H Βρετανία δεν έχει προς το παρόν φρεγάτες στην περιοχή και η παρουσία της εστιάζεται στο σκάφος υποστήριξης και αμφιβίων επιχειρήσεων RFA Mounts Bay (L3008) κλάσης Bay.

Η Ιταλία με μια φρεγάτα την Andrea Doria (D553) κλάσης Orizzonte και η Ισπανία με την φρεγάτα Blas De Lezo κλάσης Álvaro de Bazán γνωστή και ως κλάση F100 συμπληρώνουν τη δύναμη των ευρωπαϊκών ναυτικών δυνάμεων.

Τέλος στην περιοχή μέχρι και τις 13 Σεπτεμβρίου υπήρχαν δύο σκάφη του Μπαγκλαντές, ένα της Ινδονησίας και ένα της Βραζιλίας.

A/A

ΟΝΟΜΑ

ΤΥΠΟΣ

ΧΩΡΑ

ΑΠΟΣΤΟΛΗ

1

ADMIRAL PANTELEYEV

ΑΝΤΙΤΟΡΠΙΛΙΚΟ

ΡΩΣΙΑ

2

AMUR (138)

ΒΟΗΘΗΤΙΚΟ

ΡΩΣΙΑ

3

SHABALIN

ΑΡΜΑΤΑΓΩΓΟ

ΡΩΣΙΑ

4

PRIAZONE

ΠΛΟΙΟ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ

ΡΩΣΙΑ

5

ΜΙΝSΚ

ΑΡΜΑΤΑΓΩΓΟ

ΡΩΣΙΑ

6

NOVOCHERKASK

ΑΡΜΑΤΑΓΩΓΟ

ΡΩΣΙΑ

7

NEUSTRASHIMY

ΦΡΕΓΑΤΑ

ΡΩΣΙΑ

8

NEUSTRASHIMYY

ΦΡΕΓΑΤΑ

ΡΩΣΙΑ

9

NEVELSKOY

ΑΡΜΑΤΑΓΩΓΟ

ΡΩΣΙΑ

10

PECHGENGA

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΦΟΡΟ

ΡΩΣΙΑ

11

PERESVET

ΑΡΜΑΤΑΓΩΓΟ

ΡΩΣΙΑ

12

RAMAGΕ

ΑΝΤΙΤΟΡΠΙΛΙΚΟ ΚΛΑΣΕΩΣ ARLEIGH BURKE

ΗΠΑ

13

BARRY

ΑΝΤΙΤΟΡΠΙΛΙΚΟ ΚΛΑΣΕΩΣ ARLEIGH BURKE

ΗΠΑ

ACTIVE ENDEAVOUR

14

STOUT

ΑΝΤΙΤΟΡΠΙΛΙΚΟ ΚΛΑΣΕΩΣ ARLEIGH BURKE

ΗΠΑ

15

GRAVELY

ΑΝΤΙΤΟΡΠΙΛΙΚΟ ΚΛΑΣΕΩΣ ARLEIGH BURKE

ΗΠΑ

ACTIVE ENDEAVOUR

16

SAMUEL Β. ROBERTS

ΦΡΕΓΑΤΑ

ΗΠΑ

ACTIVE ENDEAVOUR

17

GRUMMAN L.

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΦΟΡΟ

ΗΠΑ

18

ACONIT

ΦΡΕΓΑΤΑ

ΓΑΛΛΙΑ

ACTIVE ENDEAVOUR

19

CHEVALIER PAUL

ΑΝΤΙΤΟΡΠΙΛΙΚΟ

ΓΑΛΛΙΑ

20

DUPUY DE LOME

ΠΛΟΙΟ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ

ΓΑΛΛΙΑ

21

FRETTCHEN

ΠΕΡΙΠΟΛΙΚΟ

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

UNIFIL

22

WIESEL

ΠΕΡΙΠΟΛΙΚΟ

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

UNIFIL

23

SACHSEN

ΦΡΕΓΑΤΑ

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

24

OKER

ΠΛΟΙΟ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

25

MOUNTS BAY

ΠΛΟΙΟ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΑΠΟΒΑΤΙΚΩΝ ΕΠΧΣΕΩΝ

ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ

26

SORUM MB 304

ΡΥΜΟΥΛΚΟ

ΑΝΟΙΚΤΗΣ

ΘΑΛΑΣΣΗΣ

ΡΩΣΙΑ

27

ADRIA DORIA

ΑΝΤΙΤΟΡΠΙΛΙΚΟ

ΙΤΑΛΙΑ

28

BLAS DE LEZO

ΦΡΕΓΑΤΑ

ΙΣΠΑΝΙΑ

29

MADHUMATI

ΚΟΡΒΕΤΑ

ΜΠΑΓΚΛΑΝΤΕΣ

30

OSMAN

ΠΛΟΙΟ ΓΕΝΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕΩΣ

ΜΠΑΓΚΛΑΝΤΕΣ

UNIFIL

31

KRI DIPONEGORO

ΚΟΡΒΕΤΑ

ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ

UNIFIL

32

UNIAO

ΦΡΕΓΑΤΑ

ΒΡΑΖΙΛΙΑ

Συμφώνα με το NATO η Active Endeavour, είναι μια επιχείρηση περιπολίας σκαφών της συμμαχίας στη Μεσόγειο και παρακολούθησης της διεθνούς ναυτιλιακής κίνησης έτσι ώστε να βοηθήσουν στην αποτροπή, άμυνα προκαλώντας δυσχέρεια και παρέχοντας προστασία έναντι οποιουσδήποτε τρομοκρατικού εγχειρήματος.

Η UNIFIL είναι επιχείρηση του ΟΗΕ προκειμένου να επιτηρεί την εκεχειρία που επετεύχθη στο Λίβανο και για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στο λαό της χώρας. Αρχικά η UNIFIL δημιουργήθηκε με απόφαση του ΣΑ του ΟΗΕ το 1978 ώστε να επιβεβαιώσει την ισραηλινή αποχώρηση από το Λίβανο. Μετά τα γεγονότα του 2006 η δύναμη του ΟΗΕ πήρε παράταση στην αποστολή της.

defencenet.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα