Ευρωπαίος καπετάνιος στην ελληνική γαλέρα

11:25 11/9/2011 - Πηγή: 24wro
Απευθείας ανάληψη της δημοσιονομικής πολιτικής της χώρας από τις Βρυξέλλες...
προβλέπουν τα σχέδια που βρίσκονται υπό επεξεργασία στην Ε.Ε., στο πλαίσιο της διαβούλευσης για τη νέα μορφή διακυβέρνησης της ευρωζώνης.

Οι συζητήσεις μεταξύ των κοινοτικών παραγόντων συγκλίνουν στο ότι έχουν δύο δρόμους να ακολουθήσουν για την Ελλάδα: Ο πρώτος είναι η εφαρμογή των αλλαγών
που έχουν αποφασιστεί έστω και με το ζόρι και διασφάλιση ότι στο εξής θα τηρούνται οι νέοι κανόνες που θα τεθούν. Ο δεύτερος δρόμος, αν οι αλλαγές δεν γίνονται, οδηγεί στο σπρώξιμο προς την έξοδο από το ευρώ. Οι ηγέτες της Ε.Ε. επιλέγουν τον πρώτο δρόμο, συνδυάζοντάς τον με πιέσεις και απειλές κάθε είδους. Αρχίζουν όμως και προετοιμάζονται και για τον δεύτερο.

Στις Βρυξέλλες αγνοούνται οι κοινωνικές αντιδράσεις και εδραιώνεται η πεποίθηση ότι το ελληνικό πολιτικό σύστημα ούτε θέλει ούτε μπορεί να υλοποιήσει το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα. Γι' αυτό έχει αποφασιστεί σε πρώτη φάση μεν να υπάρξει πρέσινγκ από πολλές πλευρές για να γίνουν περικοπές των δημόσιων δαπανών και να προχωρήσουν διαρθρωτικές αλλαγές και σε δεύτερη να δημιουργηθούν μηχανισμοί ώστε η οικονομική διαχείριση να ασκείται ουσιαστικά απευθείας από την Ε.Ε. «Η τρόικα έφυγε από την Αθήνα και θα επιστρέψει μόνο αν η Αθήνα δώσει σαφή δείγματα γραφής ότι η Ελλάδα θα τηρήσει τις συμφωνίες», δήλωσε ο Ο. Ρεν στη διάρκεια της συνεδρίασης του κολεγίου των επιτρόπων στα μέσα της εβδομάδας. Στο πλαίσιο της έντονης πίεσης εντάσσεται και η επιστολή του υπουργού Ανάπτυξης της Γερμανίας Φ. Ράισλερ στον Ευ. Βενιζέλο και τον Μ. Χρυσοχοΐδη, όπου αναφερόταν ότι, αν επιτευχθούν οι στόχοι για την εκταμίευση της επόμενης δόσης, «μόνο τότε η αναγκαία επενδυτική και αναπτυξιακή πρωτοβουλία θα αποτελέσει κοινή επιτυχία», προειδοποιώντας ότι διαφορετικά δεν θα προχωρήσουν οι γερμανικές επενδύσεις.

Οι δηλώσεις του Ζ. Κ. Γιούνκερ ότι η 6η δόση του δανείου ίσως δεν δοθεί εντάσσονται στο παραπάνω πλαίσιο και αναζωπυρώνουν τις συζητήσεις για επικείμενη χρεοκοπία και για «γενναία» αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους τις προσεχείς εβδομάδες εν μέσω οργίου πληροφοριών, όπως αυτή που δημοσίευσε το Bloomberg την Παρασκευή - ότι «η γερμανική κυβέρνηση ετοιμάζει έκτακτο σχέδιο για τις γερμανικές τράπεζες για την περίπτωση που η Ελλάδα δεν πετύχει τους στόχους της και χρεοκοπήσει».

Παράλληλα με το καινούριο επεισόδιο στο γνωστό σίριαλ «παίρνουμε-δεν παίρνουμε τη δόση», αυτό το διάστημα διάστημα βρίσκονται σε εξέλιξη έντονες παρασκηνιακές διαβουλεύσεις για τη νέα μορφή που θα έχει η ευρωζώνη. Η πρόθεση, όπως διαφαίνεται από τις δηλώσεις και την αρθρογραφία κοινοτικών αξιωματούχων, είναι, στο πλαίσιο της ενιαίας δημοσιονομικής πολιτικής, να υπάρχει απευθείας έλεγχος από τις Βρυξέλλες των δημοσιονομικών των χωρών που βρίσκονται εκτός στόχων. Η πρώτη συζήτηση για τη νέα δομή της ευρωζώνης έγινε στη συνάντηση που είχαν η Αγκελα Μέρκελ και ο Ν. Σαρκοζί στις 16 Αυγούστου στο Παρίσι. Οι προτάσεις τους «για να υπάρξει
Keywords
Τυχαία Θέματα