Έρευνες για την πυρκαγιά που κόστισε τη ζωή 13 παιδιών σε εμπορικό του Κατάρ

20:08 29/5/2012 - Πηγή: 24wro
Οι αρχές του...
Κατάρ συνεχίζουν τις έρευνες για την πυρκαγιά στο μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο της Ντόχα, η οποία προκάλεσε το θάνατο... 13 παιδιών και έξι ενηλίκων και έθεσε ερωτήματα για την ύπαρξη κανόνων ασφαλείας.

Ο πρίγκιπας διάδοχος του Κατάρ σεΐχης Ταμίμ μπεν Χάμαντ Αλ-Θάνι διέταξε την σύσταση ερευνητικής επιτροπής για την πυρκαγιά στο εμπορικό κέντρο Villaggio, η οποία προκλήθηκε σύμφωνα με τον Χάμαντ Οτμάν Νταχίμι επικεφαλής της Πολιτικής Άμυνας από βραχυκύκλωμα,
αμέλεια ή τσιγάρο.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών δεκαεννιά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, οι 13 παιδιά -επτά κορίτσια και έξι αγόρια.

Σύμφωνα με διαφορετικές επίσημες πηγές τέσσερα παιδιά από την Ισπανία, ένα από τη Γαλλία και τρία από τη Νέα Ζηλανδία είναι ανάμεσα στα θύματα. Το ισπανικό υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσε το θάνατο των παιδιών, διευκρινίζοντας πως τρία ήταν ηλικίας 2 ως 7 ετών και ο πατέρας τους εργάζεται στο Κατάρ. Το τέταρτο θύμα ήταν ένα επτάχρονο κοριτσάκι, σύμφωνα με το ισπανικό υπουργείο.

Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν πως ένα παιδί από τη Νότιο Αφρική και μια νηπιαγωγός από την ίδια χώρα είναι ανάμεσα στα θύματα, καθώς και τρία παιδιά από την Ιαπωνία, την Ιορδανία και την Αίγυπτο.

Τρεις Φιλιππινέζες παιδοκόμοι έχασαν τη ζωή τους και ένας Μαροκινός πυροσβέστης. Δεν έχει γίνει γνωστή η εθνικότητα ενός παιδιού και ενός δεύτερου πυροσβέστη.

Το Κατάρ έχει πληθυσμό λιγότερο από δύο εκατομμύρια κατοίκους, οι περισσότεροι ξένοι.

Ο υπουργός Εσωτερικών Αμπντάλα μπεν Νάσερ Αλ-Θάνι διαβεβαίωσε πως τα συνεργεία διάσωσης έφτασαν στο τεράστιο εμπορικό κέντρο λίγα λεπτά μετά την αναφορά ότι είχε ξεσπάσει πυρκαγιά.

Πολύ γρήγορα εντόπισαν "τα 20 παιδιά στον παιδικό σταθμό στον πρώτο όροφο του εμπορικού κέντρου και κατέβαλαν προσπάθειες για τον απεγκλωβισμό τους", περνώντας στο χώρο από τη στέγη αφού οι σκάλες είχαν καταρρεύσει.

Ο υπουργός Υγείας του Κατάρ Χάλεντ αλ-Κατάνι ανακοίνωσε πως 17 άνθρωποι τραυματίστηκαν από την πυρκαγιά, οι περισσότεροι πυροσβέστες.

Αν και τα συνεργεία διάσωσης και η Πυροσβεστική έφτασαν πολύ γρήγορα στο εμπορικό κέντρο, τα μέσα ενημέρωσης του Κατάρ καταγγέλλουν την έλλειψη κανόνων ασφαλείας που ευθύνεται για τον βαρύ απολογισμό.

"Δεν είναι λογικό ένα τόσο μεγάλο εμπορικό κέντρο όπως το Villaggio να έχει τόσες παραλείψεις στον τομέα της ασφάλειας", τονίζει η εφημερίδα Al-Raya. "Είναι αφύσικο οι άνθρωποι εκεί να περιμένουν χωρίς να κάνουν τίποτε την ίδια στιγμή που οι φλόγες κατάπιναν τα θύματα", καταγγέλλει η εφημερίδα.
"Ορισμένοι θα πουν ότι είναι το πεπρωμένο, όμως αυτές οι αμέλειες είναι του επιπέδου ανθρωποκτονίας από πρόθεση", προσθέτει η εφημερίδα.

Προς την κατεύθυνση αυτή στρέφεται και η μαρτυρία του νεοζηλανδού δημοσιογράφου Τάρεκ Μπάζλεϊ, ο οποίος επισημαίνει την παντελή έλλειψη ετοιμότητας του προσωπικού μπροστά σε μια τέτοια κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

"Δεν υπήρξε κανενός είδους σ
Keywords
Τυχαία Θέματα