Επίσκεψη Σαμαρά: Θετικός απολογισμός από τα ξένα ΜΜΕ

10:42 27/8/2012 - Πηγή: 24wro
Για μια επιτυχημένη επίδειξη φιλικής διπλωματίας κάνουν λόγο στην πλειονότητά...
τους τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Επισημαίνουν ότι τα δύσκολα για την Αθήνα θα έρθουν τον Σεπτέμβριο με την έκθεση της τρόικας

O πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς με τον Γάλλο πρόεδρο Φρ. Ολάντ στις κοινές δηλώσεις που έκαναν το περασμένο Σάββατο μετά τη συνάντησή τους

Θετική αξιολόγηση από τον ευρωπαϊκό
Τύπο αλλά και καλά λόγια από τον γερμανικό έφεραν οι επισκέψεις του Αντώνη Σαμαρά σε Βερολίνο και Παρίσι. Στα περισσότερα ξένα μέσα ενημέρωσης, τα οποία παρακολούθησαν τις συναντήσεις του Ελληνα πρωθυπουργού με την Α. Μέρκελ και τον Φρ. Ολάντ με μεγάλο ενδιαφέρον, γίνεται ένας θετικός απολογισμός του ταξιδιού, αν και κοινή συνισταμένη παραμένει η πολυαναμενόμενη έκθεση για την πορεία της ελληνικής οικονομίας από την τρόικα.

Στην πλειονότητά τους τα ΜΜΕ εκτιμούν ότι έγινε μια «επιτυχημένη επίδειξη φιλικής διπλωματίας» και πως μετά τις επισκέψεις Σαμαρά στις δύο πρωτεύουσες είναι πλέον ξεκάθαρο πως «η Ελλάδα δεν είναι ξεγραμμένη».

Δεν παραλείπουν όμως να σχολιάσουν ότι η Γερμανίδα καγκελάριος δεν έκανε καμία παραχώρηση και ότι τα δύσκολα θα έρθουν τον Σεπτέμβριο, μετά την έλευση του κλιμακίου της τρόικας στην Αθήνα. Οπως, για παράδειγμα, επισημαίνει το «Focus» αν και προς το παρόν η Ελλάδα δεν απέσπασε από κανέναν από τους δυο ηγέτες στήριξη για χαλάρωση των μέτρων λιτότητας, τόσο η Γερμανίδα καγκελάριος όσο και ο Γάλλος πρόεδρος συμφώνησαν ότι η Ελλάδα θα πρέπει να παραμείνει στην Ευρωζώνη.

Η Μέρκελ δύσκολα θα αφήσει την Ελλάδα να φύγει από τη ζώνη του ευρώ, εκτιμά το BBC

Η «Bild» σχολιάζει ότι «πάση θυσία η Μέρκελ θέλει να αποφύγει το ενδεχόμενο να αναλάβει η Γερμανία ή η ίδια προσωπικά την ευθύνη για τυχόν έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Γιατί τότε δεν θα καίγονταν κούκλες της Μέρκελ μόνο στην Αθήνα. Επίσης, κανείς δεν γνωρίζει τι ακριβώς θα συμβεί μετά την έξοδο της Ελλάδας. Η κατάρρευση του ευρώ δεν είναι τόσο πιθανή, ωστόσο δεν μπορεί να αποκλειστεί».

Ιδιαίτερα καυστικό το σχόλιο της «Tagesspiegel» για ορισμένους Γερμανούς πολιτικούς που επιμένουν με δηλώσεις τους στην έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ: «Οι άνθρωποι στην Ελλάδα βιώνουν αυτό το διάστημα μια κοινωνική κρίση, τις συνέπειες της οποίας δεν μπορεί να φανταστεί κανείς στη Γερμανία. Διακυβεύονται η ύπαρξη και τα πρότυπα διαβίωσης. Και τι κάνουν οι Γερμανοί πολιτικοί; Θέλουν να τιμωρήσουν την Ελλάδα για παραδειγματισμό».

«Δεν είναι ξεγραμμένη»: «Η Ελλάδα δεν είναι ξεγραμμένη». Σύμφωνα με τους «Financial Times», ύστερα από εβδομάδες έντονων συνομιλιών αναφορικά με το μέλλον της χώρας, η κ. Μέρκελ προσπάθησε να τονίσει ότι το Βερολίνο δεν έχει «ξεγράψει» τη συμμετοχή της Αθήνας στο ενιαίο νόμισμα, παρά τη δυσαρέσκεια για την έλλειψη προόδου στην Ελλάδα και τη συνεπαγόμενη δημοσιονομική αστοχία στο πρόγραμμα προσαρμογής της χώρας.

«Ηταν η πρώτη πράξη σε ένα δράμα που θα εκτυλιχτεί το φθινόπωρο, μετά την έκθεση της τρόικ
Keywords
Τυχαία Θέματα