Επιδεινώθηκε η ύφεση στην Πορτογαλία

07:56 10/12/2011 - Πηγή: 24wro
Το ΑΕΠ της Πορτογαλίας μειώθηκε κατά 0,6% το τρίτο τρίμηνο του έτους και κατά 1,7% σε...
ετήσιο επίπεδο, σύμφωνα με τα οριστικά στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα από το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικών (Ine).

Σε μια πρώτη γρήγορη εκτίμηση, το Ine υπολόγιζε στα μέσα Νοεμβρίου μείωση 0,4% του ΑΕΠ σε επίπεδο τριμήνου και πτώση 1,7% σε ένα έτος.

Η πορτογαλική οικονομία, η οποία είχε συρρικνωθεί κατά 0,2% το
δεύτερο τρίμηνο, σημειώνει πτώση από το τελευταίο τρίμηνο του 2010.

Η φετινή μείωση του ΑΕΠ «οφείλεται στη μεγάλη μείωση της εσωτερικής ζήτησης», η οποία έπεσε κατά 4,6% από τον Ιούλιο ως το Σεπτέμβριο (-5,1% στο δεύτερο τρίμηνο), εξηγεί το Ine σε σχετική ανακοίνωσή του.

Επίσης οι επενδύσεις έπεσαν κατά 13,7%, ενώ η κατανάλωση των νοικοκυριών κατά 3,3% εξαιτίας κυρίως μιας μείωσης 16,5% όσον αφορά τα καταναλωτικά αγαθά διαρκείας.

Η πορτογαλική κυβέρνηση αναμένει ύφεση 1,6% του ΑΕΠ φέτος, η οποία αναμένεται να αυξηθεί σε -3% το 2012 σε ένα πλαίσιο αυστηρής δημοσιονομικής λιτότητας.

Με αντάλλαγμα το δάνειο των 78 δισεκατομμυρίων ευρώ από την ΕΕ και το ΔΝΤ, η Πορτογαλία δεσμεύτηκε να μειώσει τα ελλείμματά της και να υλοποιήσει σημαντικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Την ίδια ώρα η Κεντρική Τράπεζα της Αυστρίας προειδοποίησε σήμερα ότι υπάρχει κίνδυνος ύφεσης το ερχόμενο έτος για τη χώρα, καθώς υπολογίζει ότι η οικονομική ανάπτυξη το 2012 θα πέσει στο 0,7%.

Η αυστριακή οικονομία αναμένεται ότι έχει σημειώσει ανάπτυξη άνω του 3% σε πραγματικούς όρους φέτος, επισημαίνει η τράπεζα.

«Δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο μιας τεχνικής ύφεσης, ακόμη κι αν δεν κλιμακωθεί η κρίση κρατικού χρέους», επισημαίνει η αυστριακή Κεντρική Τράπεζα σε ανακοίνωσή της, αναφερόμενη στην περίπτωση που η οικονομική απόδοση πέσει για δύο συνεχόμενα τρίμηνα.

«Παρά τα καλά οικονομικά στοιχεία, η εθνική οικονομία της Αυστρίας, η οποία είναι προσανατολισμένη στις εξαγωγές, θα αισθανθεί σαφώς τα αποτελέσματα της οικονομικής κρίσης και αυτά της κρίσης χρέους και εμπιστοσύνης», καταλήγει η Κεντρική Τράπεζα.
Keywords
Τυχαία Θέματα