Ελληνικός θαμμένος ορυκτός πλούτος δύο τρισ. δολαρίων

13:25 6/6/2011 - Πηγή: 24wro
Ενώ οι Έλληνες εφοπλιστές πρωταγωνιστούν στην διεθνή «επανάσταση» του φυσικού αερίου, στην Αθήνα...
η κυβέρνηση αδυνατεί να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και να εκμεταλλευτεί τον φυσικό πλούτο του έθνους τη στιγμή που η χώρα το χρειάζεται περισσότερο.  Και αυτό ενώ έχει ήδη αναδυθεί μια νέα γενιά «Χρυσών Ελλήνων» που με την επιχειρηματικότητά της, την οξυδέρκεια και την ευθυκρισία της μαγνητίζει την προσοχή των διεθνών αγορών και αναδεικνύεται σε ισάξιο
διάδοχο εφοπλιστών- θρύλων όπως ήταν ο Ωνάσης, ο Λιβανός, ο Νιάρχος ή ο Καρράς.

Τα deals Αγγελικούση, Προκοπίου

Δύο κορυφαίοι Έλληνες εφοπλιστές, ο Γιάννης Αγγελικούσης και ο Γιώργος Προκοπίου όπως έγινε γνωστό με διαφορά ενός 24ωρου την προηγούμενη εβδομάδα, έκλεισαν deals αξίας 2,5 δισ. δολ. για την ναυπήγηση 8 και 3 αντίστοιχα πλοίων μεταφοράς υγροποιημένου αερίου (ή LNG όπως είναι ευρύτερα γνωστά στις διεθνείς ναυτιλιακές αγορές). Η ζήτηση για τέτοια καράβια είναι τέτοια που ο μεγαλύτερος πλοιοκτήτης του κόσμου ο Νορβηγός John Fredriksen αποφάσισε να βγάλει από την ναφθαλίνη ένα τέτοιο πλοίο ηλικίας 34 ετών (Μάλιστα! Σωστά διαβάσατε. Τριάντα τεσσάρων ετών). Πληρώνοντας μάλιστα και 10 εκατομμύρια για να το φρεσκάρει.

Η «έκρηξη» της ζήτησης του αερίου

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά. Την περίοδο αυτή έχει ξεκινήσει αυτό που κάποιοι ήδη αποκαλούν η επανάσταση του αερίου. Η ενεργοβόρα παγκόσμια οικονομία στερημένη από την τονωτική ένεση της πυρηνικής ενέργειας μετά το ατύχημα τη Φουκουσίμα διψά για ετοιμοπαράδοτες εναλλακτικές πηγές όπως είναι το αέριο και όχι για πολλά υποσχόμενες και με τεράστιες κεφαλαιακές απαιτήσεις και πολύχρονες αποσβέσεις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (που ευαγγελίζεται η ελληνική κυβέρνηση ωσάν σύγχρονος Δον Κιχώτης).
Γερμανία και Ιαπωνία που κατεβάζουν ταχύτητες στους πυρηνικούς τους αντιδραστήρες χρειάζονται τεράστιες επιπλέον ποσότητες αερίου για να καλύψουν το ελλειμματικό ενεργειακό τους ισοζύγιο. Και αν και υπάρχει αέριο σε γειτονικές χώρες όπως η Ρωσία ή το Κατάρ δεν υπάρχει απαραίτητα αρκετό μακροπρόθεσμα ενώ άμεσα αδυνατούν να καλύψουν τη ζήτηση για μεταφορά οι υπάρχουσες υποδομές. Η ανάγκη λοιπόν άμεση, η ζήτηση τεράστια και οι μεταφορικές δυνατότητες των επίγειων δικτύων αγωγών και του παγκόσμιου στόλου περιορισμένες. Τα πλοία LNG απλά σπανίζουν και τώρα πρέπει να φτιαχτεί στόλος για να μεταφέρει αέριο ανά τον πλανήτη.
Η ευκαιρία προφανής και οι ισχυροί και οξυδερκείς χτίζουν ήδη capacity. Οι Έλληνες γράφουν και πάλι Ιστορία. Οι όμιλοι Αγγελικούση, Προκοπίου και Βαφειά είναι ήδη από τους ισχυρότερους στον κλάδο διεθνώς και πρωταγωνιστούν στους ανά τον πλανήτη διαγωνισμούς για μακροχρόνια ναυλοσύμφωνα. Έτσι λίγο πρέπει να παραξενεύει το γεγονός ότι ο Γιάννης Αγγελικούσης θα πληρώσει 1,6 δισ. δολ για 8 πλοία σε δύο νοτιοκορεάτικα ναυπηγεία (σπάει την παραγγελία για να παραλάβει νωρίτερα) και ο Γιώργος Προκοπίου 900 εκατ. δολ. για άλλα 3 τέτοια πλοία. Άλλωστε αμφότεροι κατέβηκαν και σε
Keywords
Τυχαία Θέματα