Έκτακτα μέτρα για τις φωτιές - Απαγόρευση κυκλοφορίας και περιπολίες στα δάση

04:40 7/8/2013 - Πηγή: 24wro


Σειρά έκτακτων μέτρων πρόληψης των πυρκαγιών ανακοίνωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας, δεδομένων των...

ύποπτων -όπως τις χαρακτήρισε- συνθηκών κάτω από τις οποίες τυλίγονται στις φλόγες δασικές περιοχές της χώρας.

«Άλλοτε από εγκληματική αμέλεια άλλοτε κάτω από αδιευκρίνιστες ή και ύποπτες -λόγω της ώρας ή της περιοχής- συνθήκες ξεσπούν πυρκαγιές που θέτουν σε δοκιμασία τις αντοχές του έμψυχου δυναμικού του Πυροσβεστικού Σώματος» σημείωσε ο κ. Δένδιας σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την έκτακτη σύσκεψη στο Κέντρο Επιχειρήσεων του Π.Σ..

Παράλληλα,
τόνισε πως, σύμφωνα με στοιχεία της Πυροσβεστικής, οι μισές πυρκαγιές από όσες έχουν εξιχνιαστεί «οφείλονται σε εμπρησμό από πρόθεση».

Για τους παραπάνω λόγους ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει πλήρης ενεργοποίηση της ΕΛ.ΑΣ. με συνεχείς περιπολίες στα δάση.

Θα απαγορευτεί, επίσης, η κυκλοφορία πεζών και οχημάτων στα περιαστικά δάση από τη δύση έως την ανατολή του ηλίου «και σε πολλές περιπτώσεις και κατά τη διάρκεια της ημέρας».

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.

Από την αστυνομία ανακοινώθηκε ότι λόγω του αυξημένου κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιών στην ευρύτερη περιοχή του Νομού Αττικής δεν επιτρέπεται από σήμερα έως και το Σάββατο (10-08-2013) η διέλευση οχημάτων και πεζών από τα προαστιακά δάση της Αττικής, το διάστημα από τη δύση έως την ανατολή του ηλίου.

Οι περιορισμοί αυτοί, εφόσον κριθεί απαραίτητο, δύναται να επεκταθούν και κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας κ. Πάτροκλος Γεωργιάδης, ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Σωτήρης Γεωργακόπουλος, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, αντιστράτηγος Αθανάσιος Τσέλιος, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, αντιπτέραρχος Ευάγγελος Τουρνάς, ο αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, αντιστράτηγος Νικόλαος Παπαγιαννόπουλος, ο υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Βασίλειος Παπαγεωργίου, ο επιτελάρχης του Πυροσβεστικού Σώματος, υποστράτηγος Χαράλαμπος Αφάλης, ο διευθυντής του 199 ΣΕΚΥΠΣ, υποστράτηγος Διαμαντής Κανελλόπουλος, ο διευθυντής της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού, αντιπύραρχος Μιχάλης Αυγουλέας και ο διευθυντής του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας κ. Κώστας Δημόπουλος.

Kίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς

Σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη (www.civilprotection.gr) προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

* Περιφέρεια Αττικής (περιλαμβανομένης της Τροιζηνίας και των Κυθήρων)
* Περιφερειακή Ενότητα Βοιωτίας

* Περιφερειακή Ενότητα Φθιώτιδας (νότια)

* Περιφερειακή Ενότητα Εύβοιας

* Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδος

* Περιφερειακή Ενότητα Κορινθίας

* Περιφερειακή Ενότητα Αρκαδίας (Τρίπολη)

* Περιφερειακή Ενότητα Λακωνίας (Μολάοι)

* Νήσος Σκύρος

* Νήσος Λέσβος

* Νήσος Χίος

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τους οργανισμούς περιφερειακής και τοπικής αυτοδιοίκησης των παραπάνω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, εφιστά την προσοχή στους πολίτες περιοχών που βρίσκονται σε κατηγορία πολύ υψηλού κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιάς (με βάση την ημερήσια πρόβλεψη), στους κατοίκους αστικών κέντρων των οποίων οι οικίες βρίσκονται κοντά σε περιαστικά δάση, καθώς και στους πολίτες που παραμένουν σε παραθεριστικές κατοικίες, που βρίσκονται κοντά σε δασικές εκτάσεις, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί τις επόμενες ημέρες, καθώς ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς, προβλέπεται ότι θα παραμείνει σε πολλές περιοχές της χώρας σε πολύ υψηλά επίπεδα (κατηγορία κινδύνου 4).

Με βάση τα παραπάνω, οι πολίτες καλούνται να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή και τις περιουσίες των συνανθρώπων τους. Ειδικότερα, υπενθυμίζεται ότι απαγορεύεται η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων και εργαλείων που προκαλούν σπινθήρες, όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, κ.ά..

Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

blog.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα