ΕΚΡΗΞΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΓΟ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΣΕ ΙΣΡΑΗΛ ΚΑΙ ΑΙΓΥΠΤΟ

14:12 5/2/2012 - Πηγή: 24wro
Δολιοφθορείς ανατίναξαν τμήμα του αγωγού μεταφοράς αερίου στο Ισραήλ... και στην Ιορδανία, προβαίνοντας στην 12η τέτοια επίθεση μέσα σε ένα χρόνο, όπως δήλωσαν αξιωματούχοι των υπηρεσιών ασφαλείας και μετέδωσε η κρατική τηλεόραση. Η έκρηξη σημειώθηκε στην...
περιοχή Μασάιντ, δυτικά της πόλης αλ Αρίς, στις ακτές της Αιγύπτου στην Μεσόγειο. Η άντληση αερίου διακόπηκε μετά την έκρηξη.
Κάτοικοι της αλ Αρίς είπαν ότι μπορούσαν να δουν φλόγες από την πόλη τους. Δυνάμεις των υπηρεσιών ασφαλείας και οχήματα της πυροσβεστικής έσπευδαν στην περιοχή, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.

Η συμφωνία με την Αίγυπτο για την παροχή αερίου, η οποία είχε συναφθεί πριν από 20 χρόνια επί των ημερών του Μουμπάρακ, προκαλεί αντιδράσεις σε πολλούς αιγύπτιους. Οι επικριτές της επισημαίνουν ότι το Ισραήλ δεν καταβάλει δίκαιο τίμημα για το αέριο που αγοράζει.

Σύμφωνα με τις αρχές μασκοφόροι ένοπλοι τοποθέτησαν εκρηκτικά κάτω από τον αγωγό.

Προηγούμενες εκρήξεις ορισμένες φορές προκάλεσαν διακοπή της λειτουργίας του αγωγού για εβδομάδες. Τον αγωγό λειτουργεί η εταιρία Gasco, θυγατρική της κρατικής εταιρίας EGAS.

Το Ισραήλ παράγει το 40% της ενέργειας που καταναλώνει με τη χρήση φυσικού αερίου και η Αίγυπτος του παρέχει το 43% του αερίου που εισάγει. Το αιγυπτιακό αέριο καλύπτει το 80% της ζήτησης της Ιορδανίας για ηλεκτροπαραγωγή - 6,8 εκατ. κυβικά μέτρα την ημέρα.

Το Ανώτατο Συμβούλιο των Ένοπλων Δυνάμεων (ΑΣΕΔ) είχε δεσμευτεί να εντείνει τα μέτρα ασφαλείας στην περιοχή το Νοέμβριο.

Η περιοχή του Σινά, όπου οι βεδουίνοι κατηγορούν την κυβέρνηση ότι παραμελεί τις ανάγκες τους, αντιμετωπίζει σχετικά συχνά ταραχές. Παρότι σε αυτή υπάρχουν πολλά ξενοδοχεία πέντε αστέρων και μεγάλη τουριστική κίνηση, οι βεδουίνοι λένε ότι δεν βλέπουν κανένα όφελος.

Η υπηρεσιακή κυβέρνηση της Αιγύπτου διπλασίασε την τιμή στην οποία πωλεί αέριο στην Ιορδανία τον Οκτώβριο και το Αμάν ανακοίνωσε την Δευτέρα ότι θα αυξήσει τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας εντός του μήνα για να καλύψει το αυξημένο κόστος λόγω των εισαγωγών καυσίμων.
Keywords
Τυχαία Θέματα