Έκκληση προς Ασαντ να εφαρμόσει άμεσα το ειρηνευτικό σχέδιο

17:53 28/3/2012 - Πηγή: 24wro
Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων... Εθνών Μπαν Κι Μουν κάλεσε τον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Ασαντ να εφαρμόσει άμεσα το σχέδιο έξι σημείων του Οργανισμού, με το οποίο έχει δηλώσει ότι συμφωνεί, για να σταματήσει η αιματοχυσία στη χώρα του.

«Καλώ τον πρόεδρο Ασαντ να εφαρμόσει άμεσα τις δεσμεύσεις του. Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο», είπε ο Μπαν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Κουβέιτ.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ,
το συριακό καθεστώς έχει αποδεχτεί το σχέδιο έξι σημείων που πρότεινε ο ειδικός απεσταλμένος για τη Συρία Κόφι Ανάν.

Σε παράλληλες εξελίξεις, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Συρίας ανακοίνωσε σήμερα ότι η χώρα του θα απορρίψει κάθε πρωτοβουλία που θα προκύψει από τη σύνοδο κορυφής του Αραβικού Συνδέσμου η οποία αναμένεται να διεξαχθεί αύριο στη Βαγδάτη.

«Μετά την αποβολή της από τον Αραβικό Σύνδεσμο η Συρία διατηρεί διμερείς σχέσεις με τις χώρες-μέλη του οργανισμού. Κατά συνέπεια, θα απορρίψει κάθε πρωτοβουλία του Αραβικού Συνδέσμου, απ' όποιο επίπεδο και αν προέλθει αυτή», αναφέρει ο Τζιχάντ Μακντέσι σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Οι υπουργοί Εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου, που συνεδριάζουν από σήμερα στη Βαγδάτη, ξεκίνησαν τη σύνταξη του τελικού ψηφίσματος για τη Συρία, το οποίο θα εγκριθεί από τους ηγέτες των χωρών στην αυριανή σύνοδό τους. Το ψήφισμα αναμένεται ότι θα καλεί τη συριακή κυβέρνηση και την αντιπολίτευση να προχωρήσουν σε «εθνικό διάλογο».

Ο επικεφαλής της λιβυκής διπλωματίας, Ασουρ Μπεν Χάγιαλ, η χώρα του οποίου είχε φιλοξενήσει την προηγούμενη σύνοδο κορυφής του οργανισμού το 2010, άνοιξε τη συνεδρίαση αναφερόμενος στα θέματα που θα κυριαρχήσουν. «Οι αδελφοί μας στη Συρία υποφέρουν από το καθεστώς, στο Σουδάν υπάρχουν συγκρούσεις και ζητώ από τους αδελφούς μας να συνεργαστούν για να βοηθήσουμε τη Σομαλία», είπε ο Λίβυος υπουργός.

Για πρώτη φορά στην ιστορία του Αραβικού Συνδέσμου, στη συνεδρίαση προεδρεύει ένας Κούρδος, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράκ Χοσιάρ Ζεμπαρί. Κούρδος είναι και ο πρόεδρος του Ιράκ, Τζαλάλ Ταλαμπανί, που θα προεδρεύσει στην αυριανή σύνοδο κορυφής.

Τουλάχιστον δέκα υπουργοί Εξωτερικών συμμετέχουν στη σύνοδο ενώ οι υπόλοιπες χώρες έχουν στείλει υφυπουργούς ή διπλωμάτες. Ο Αραβικός Σύνδεσμος έχει 22 μέλη αλλά η Συρία απουσιάζει αφού από το Νοέμβριο έχει ανασταλεί η συμμετοχή της στον οργανισμό λόγω της άρνησής της να εφαρμόσει, όπως είχε υποσχεθεί, σχέδιο εξόδου από την κρίση.
Keywords
Τυχαία Θέματα