Δυσπιστία Βρυξελλών για το ελληνικό πακέτο

14:33 29/9/2012 - Πηγή: 24wro
Αντιμέτωπος με νέο κύμα πιέσεων της Τρόικα βρέθηκε, το βράδυ ...
της Πέμπτης, ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Πάνος Τσακλόγλου ο οποίος συμμετείχε στη συνεδρίαση του Euro Working Group (Eurogroup σε επίπεδο...
συνεργατών υπουργών Οικονομικών) στις Βρυξέλλες.

Ο
κ. Τσακλόγλου ενημέρωσε αμέσως για τις αντιρρήσεις της Τρόικα τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα ο οποίος χτύπησε με τη σειρά του καμπανάκι ανησυχίας στο Μέγαρο Μαξίμου, στη συνάντηση διάρκειας άνω των δύο ωρών που είχε με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά το ίδιο βράδυ.

Η ανησυχία της Κυβέρνησης εστιάζει στην τοποθέτηση της Τρόικα για την απόδοση των μέτρων εξοικονόμησης δαπανών από «διαρθρωτικές παρεμβάσεις», καθώς και στην απόδοση των φορολογικών μέτρων. Αναλυτικότερα, το ΥΠΟΙΚ θεωρεί πως η Τρόικα θα αποδεχτεί τις παρεμβάσεις ύψους 7,6 δισ. ευρώ, που γίνονται στις συντάξεις, μισθούς, επιδόματα και αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 έτη.

Αισιοδοξεί το Υπουργείο Οικονομικών πως θα περάσει τις εξετάσεις το φορολογικό πακέτο ύψους 3 δισ. ευρώ, καθώς άλλωστε τα μέτρα που σχεδιάζονται είναι ιδιαίτερα επώδυνα.

Αμφιβολίες αναμένει το ΥΠΟΙΚ για το κονδύλι των «διαρθρωτικών παρεμβάσεων», ύψους 2,9 δισ. ευρώ, που περιλαμβάνει μειώσεις δαπανών, σε υγεία, παιδεία, άμυνα, διοικητική μεταρρύθμιση κ.λπ. Το συγκεκριμένο κονδύλι αρχικά έφτανε στο ποσό των 4,9 δισ. ευρώ, αλλά οι ξένοι ελεγκτές αποσαφήνισαν ότι δεν το θεωρούν εφικτό, καθώς η πρόταση δεν συνοδεύονταν από αξιόπιστα μέτρα και υποχρέωσαν την Κυβέρνηση να το «κουρέψει» στα επίπεδα των 2,9 δισ. ευρώ.

Φοβούνται, όμως, μήπως η Τρόικα, την επόμενη εβδομάδα, αμφισβητήσει ακόμα και τη δυνατότητα μείωσης των δαπανών κατά 2,9 δισ. ευρώ και υποχρεώσει την Κυβέρνηση να εντάξει στο πακέτο και μέτρα, όπως είναι π.χ. η εξαίρεση των αγροτικών συντάξεων από την κατάργηση των επιδομάτων εορτών και αδείας. Ακόμη, η Κυβέρνηση ανησυχεί για την τελική πρόταση της Τρόικα για την εφεδρεία, καθώς το πακέτο των μέτρων προβλέπει την έξοδο σε διαθεσιμότητα 15.000 υπαλλήλων το 2013 (αντί του 2012 που προβλέπει η συμφωνία του Φεβρουαρίου), χωρίς να διευκρινίζεται το καθεστώς των αμοιβών και, επίσης, πως οι αποχωρήσεις από το Δημόσιο θα αυξηθούν, λόγω της αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης.

Ευθεία αμφισβήτηση δέχθηκαν και χθες στο EuroWorking Group, στις Βρυξέλλες, μέτρα ύψους περίπου 3 δισ., που περιέχονται στο πακέτο των 13,5 δισ. και προκύπτουν από την υλοποίηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, τις οποίες παρουσίασε στους Ευρωπαίους συναδέλφους του ο πρόεδρος του ΣΟΕ, Πάνος Τσακλόγλου. Η αμφισβήτηση αυτή εκφράστηκε πρώτη φορά στην Αθήνα, κατά τη διάρκεια των επαφών είχε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, με τα στελέχη της Τρόικα και, ειδικότερα, από τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν.

Το ίδιο σκηνικό επαναλήφθηκε και χθες, κατά τη δεύτερη μέρα της παρουσίασης των μέτρων του προγράμματος από τον πρόεδρο του ΣΟΕ στις Βρυξέλλες. Από τα μέλη της τρόικας, ο κ. Τ
Keywords
Τυχαία Θέματα