Δύο νέες λατομικές ζώνες προγραμματίζονται για την περιοχή Μαχαιρά

17:11 20/9/2011 - Πηγή: 24wro
Δύο νέες λατομικές ζώνες προγραμματίζονται να λειτουργήσουν ...στην περιοχή του Μαχαιρά. Η μία αίτηση αφορά την περιοχή Δελίκηπου και η δεύτερη την περιοχή Λευκάρων - Λυθροδόντα.

Πάντως το θέμα αναμένεται να απασχολήσει την κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος προτού συζητηθεί στο Τμήμα Περιβάλλοντος το αίτημα των δύο εταιρειών.

Σε συγκέντρωση που πραγματοποίησαν οι κάτοικοι της περιοχής Δελίκηπου το βράδυ της Κυριακής αποφάσισαν να προχωρήσουν στη λήψη δυναμικών μέτρων ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τη σχεδιαζόμενη λειτουργία
τόσο λατομείου, όσο και σκυροθραυστικής μονάδας στην περιοχή.

Το λατομείο προγραμματίζεται να λειτουργήσει στην περιοχή «Αετόμουτη», η οποία αποτελεί περιοχή ενταγμένη στο κρατικό Δάσος Μαχαιρά συνολικής έκτασης 329.000 μέτρων. Η σκυροθραυστική μονάδα θα καταλαμβάνει έκταση 34.000 μέτρων ενώ μια έκταση 15.000 μέτρων με πυκνή βλάστηση θα καταστραφεί για να κατασκευαστεί δρόμος πρόσβασης.

Σύμφωνα με τον γενικό πολεοδομικό χάρτη η εν λόγω περιοχή συμπεριλαμβάνεται σε περιοχή εξαιρετικής φυσικής καλλονής. Η περιοχή βρίσκεται κοντά σε περιοχή ενταγμένη στο «Δίκτυο Φύση 2000», γεγονός που καθιστά αναγκαία τη διενέργεια ειδικής μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών καλεί τις αρμόδιες αρχές να απορρίψουν την αίτηση για λειτουργία λατομείου και σκυροθραυστικής μονάδας μέσα στο δάσος Μαχαιρά στην περιοχή της μικρής κοινότητας του Δελίκηπου. Εξηγείται ότι τα λατομεία προγραμματίζεται να λειτουργήσουν σε περιοχή κρατικού δάσους, με βλάστηση από πεύκα, αγριελιές, σχοινιές και μοσφιλιές, μεταξύ των χωριών Λεύκαρα, Μαθιάτη, Λυθροδρόντα και Δελίκηπο. Οι δύο εταιρείες υπέβαλαν ήδη ξεχωριστές μελέτες εκτίμησης επιπτώσεων στο περιβάλλον, οι οποίες θα εξεταστούν από την Περιβαλλοντική Αρχή στις 13 Οκτωβρίου. Εκεί θα διαφανούν και οι πραγματικές ανάγκες της Κύπρου σε νέα λατομικά υλικά. Τα πραγματικά δεδομένα θα διαφανούν από την έρευνα που θα διεξάγει η Υπηρεσία Μεταλλείων, παρόλο ότι εκείνοι που γνωρίζουν επιμένουν ότι τα υφιστάμενα λατομεία με ελάχιστες αν χρειαστεί επεκτάσεις υπερκαλύπτουν την ανάγκη σε λατομικά υλικά για πολλές δεκαετίες.
Keywords
Τυχαία Θέματα