Δήμευση περιουσιών για οικονομικά σκάνδαλα στο νέο Ποινικό Κώδικα

09:20 22/3/2012 - Πηγή: 24wro
Δήμευση περιουσίας σε όλους όσοι εμπλέκονται σε οικονομικά σκάνδαλα , ακόμα κι αν αυτά τα...
οικονομικά οφέλη έχουν ήδη μεταβιβαστεί ή έχουν αναμειχθεί με νόμιμα περιουσιακά στοιχεία , προτείνει η νομοπαρασκευαστική επιτροπή του Υπουργείου Δικαιοσύνης για την αναμόρφωση του ποινικού κώδικα.

Στην παρουσίαση των προτάσεων της επιτροπής που έκανε ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιλτιάδης Παπαϊωάννου , επέρχονται ριζικές αλλαγές στον ισχύοντα
από το 1950 Ποινικό Κώδικα, οι οποίες θα τεθούν σε δημόσιο διάλογο και , όπως ευελπιστεί η ηγεσία του υπουργείου, θα ψηφιστούν από την επόμενη κυβέρνηση.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις προτάσεις της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής, με πρόεδρο την καθηγήτρια Ελισάβετ Συμεωνίδου- Καστανίδου προβλέπεται -μεταξύ άλλων - αλλαγή του τρόπου προσδιορισμού των χρηματικών ποινών, κατάργηση των πταισμάτων,διεύρυνση του αξιόποινου για τα εγκλήματα κατά του νομίσματος, όπως πιστωτικές κάρτες ευρωεπιταγές, συναλλαγματικές, κ.α. ακόμη και «δικαστική άφεση ποινής» σε εξαιρετικές περιπτώσεις πλημμελημάτων.

1. Διευρύνεται το περιεχόμενο της δήμευσης ως παρεπόμενης ποινής ώστε να αντιμετωπιστούν και οι περιπτώσεις που τα προϊόντα του εγκλήματος και τα υπόλοιπα δημευτέα αντικείμενα έχουν αναμιχθεί με περιουσία που αποκτήθηκε από νόμιμες πηγές, δεν υπάρχουν πλέον, δεν έχουν βρεθεί στο σύνολό τους ή ανήκουν εν όλω ή εν μέρει σε τρίτο, σε βάρος του οποίου δεν είναι δυνατόν να επιβληθεί δήμευση.

Παράλληλα διαχωρίζεται η ποινή για το αδίκημα της δωροδοκίας , για το οποίο προτείνεται αυστηρότερη ποινή όταν το αδίκημα διαπράττεται από υπουργό, βουλευτή ή δικαστή.

newscode.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα