Δηλώσεις Νταβούτογλου για την Κυπριακή Προεδρία

17:03 15/5/2012 - Πηγή: 24wro
Την πεποίθηση ότι η εκλογή του Φρανσουά... Ολάν στη Γαλλία θα δώσει ώθηση στις ευρωτουρκικές σχέσεις, εξέφρασε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Αχμέτ Νταβούτογλου όπως και την ευχή ότι θα ανοίξουν τα κεφάλαια που έχουν...
μπλοκαριστεί. Αναφέρθηκε επίσης και στην Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ. Μιλώντας σε κοινή διάσκεψη Τύπου με το Γερμανό ομόλογό του, Γκίντο Βεστερβέλε, ο κ. Νταβούτογλου ανέφερε ότι οι φιλικές σχέσεις Τουρκίας - Γερμανίας έχουν ιδιαίτερη σημασία από την άποψη της επιτάχυνσης στις σχέσεις Τουρκίας
- ΕΕ. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ αναφέρθηκε όμως και στην επικείμενη Προεδρία της Κύπρου στην ΕΕ, λέγοντας ότι από τη στιγμή που θα αναλάβει η ''ε/κ διοίκηση'', την ίδια στιγμή η Τουρκία δεν θα έχει κανενός είδους επαφή με την Προεδρία της ΕΕ.

Οπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, η συνάντηση των δύο ΥΠΕΞ έγινε στην Αγκυρα στο περιθώριο συνόδου στην οποία συμμετείχε ο κ. Βεστερβέλε, με τον κ. Νταβούτογλου να επισημαίνει ότι η συνάντησή τους πραγματοποιείται σε μια σημαντική χρονική συγκυρία μετά την εκλογή Ολάν στη Γαλλία. ''Ελπίζουμε όλοι μας ότι θα συμβάλλει στη θετική επιτάχυνση των σχέσεων Τουρκίας - ΕΕ. Προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειές μας. Ο κ. Ολάντ επισκέπτεται αύριο (σήμερα) την Γερμανία και σε αυτό το πλαίσιο η συνάντησή μας (με τον Γερμανό ΥΠΕΞ) έχει ακόμη μεγαλύτερη σημασία''.

Ερωτηθείς για τη στάση που θα τηρήσει η Τουρκία κατά την Προεδρία της Κύπρου, ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι ''απ' τη στιγμή της ανάληψης της Προεδρίας από την ε/κ διοίκηση, η Τουρκία δεν θα έχει κανενός είδους επαφή με την Επιτροπή της ΕΕ. Το πρόβλημά μας δεν έχει σχέση με την ΕΕ, είναι με την ε/κ πλευρά που έγινε μέλος πριν λυθεί το Κυπριακό, έχει μπλοκάρει πολλά κεφάλαια και πριν τη λύση θα ασκήσει την Προεδρία''. Με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πρόσθεσε, θα συνεχισθούν οι τεχνικές διεργασίες, ''αλλά με την ε/κ διοίκηση ως Προεδρία, σε καμιά στιγμή δεν θα γίνουμε συνομιλητές''. Αυτό, σημείωσε, το έχει αναφέρει και ο Τούρκος Πρωθυπουργός λέγοντας ότι μέχρι την 1η Ιουλίου υπάρχει καιρός για την επίτευξη συμφωνίας και έχουν ελπίδες για λύση. Ενώ η ε/κ πλευρά, κατέληξε, κρατά μια στάση ενάντια στα χρονοδιαγράμματα, εντούτοις υπάρχει ακόμη καιρός να δείξει μια ισχυρή βούληση.
Keywords
Τυχαία Θέματα