Δίκες-εξπρές για πολιτικούς

14:05 2/6/2011 - Πηγή: 24wro
Δίκες-εξπρές «για πολιτικά πρόσωπα που τελούν κακουργήματα (ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, παθητική δωροδοκία κ.α.)...
τα οποία όμως δεν υπάγονται στο άρθρο 86 του Συντάγματος και στον νόμο περί ευθύνης υπουργών, προανήγγειλε ο υπουργός Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης.

Σε συνέντευξη Τύπου όπου παραχώρησε ο υπουργός, ανακοίνωσε δέσμη νέων νομοθετικών μέτρων τα οποία όπως χαρακτηριστικά είπε αίρουν την καχυποψία ότι κάτι γίνεται και οι υπαίτιοι δεν τιμωρούνται.

Ειδικότερα, με το νέο νόμο που πρόκειται να δοθεί στη δημοσιότητα σε λίγες ημέρες:

*Θεσπίζεται
ειδικό καθεστώς δίωξης και ανάκρισης. Δηλαδή η προκαταρκτική εξέταση θα διενεργείτε προσωπικά από τον έχοντα πολυετή εμπειρία κατά βαθμό εισαγγελέα πρωτοδικών και θα διάρκεια μόνο 2 μήνες.
Σε σύνθετες και πολύπλοκες υποθέσεις μπορεί να οριστούν περισσότεροι Εισαγγελείς οι οποίοι θα ασχολούνται αποκλειστικά με το χειρισμό τους. Η ανάκριση περατώνεται μέσα σε ασφυκτική προθεσμία 4 μηνών ενώ οι κατηγορούμενοι θα παραπέμπονται με απευθείας κλήση στο ακροατήριο.

*Ανακριτές και Εισαγγελείς δεν υπόκεινται στους περιορισμούς για φορολογικό, τραπεζικό ή οποιοδήποτε άλλο απόρρητο. Δηλαδή θα έχουν απευθείας πρόσβαση σε κάθε στοιχείο ή πληροφορία.

*Αναβολή στις υποθέσεις αυτές δεν επιτρέπεται. Μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις μπορεί να διαταχθεί από το δικαστήριο διακοπή.

*Εάν η υπόθεση σε οποιοδήποτε στάδιο της έρευνας καταστεί ώριμη για ένα πολιτικό πρόσωπο, μπορεί να διαταχθεί ο διαχωρισμό της ενώ η ανάκριση θα συνεχίζεται για τους συμμέτοχους.

newscode.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα