Διεθνής κατακραυγή για τις βόμβες διασποράς του Καντάφι

12:25 16/4/2011 - Πηγή: 24wro
 Το Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων... (Human Rights Watch, HRW), μη κυβερνητική οργάνωση που εδρεύει στις ΗΠΑ, κατήγγειλε χθες ...
ότι οι δυνάμεις που πρόσκεινται στην κυβέρνηση του συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι έχουν χρησιμοποιήσει όλμους διασποράς στην πολιορκία της ελεγχόμενης από τους εξεγερμένους πόλης Μισράτα, καταδικάζοντας την ενέργεια αυτή, ωστόσο η Τρίπολη διέψευσε τον ισχυρισμό της
ΜΚΟ.

Το Παρατηρητήριο ανέφερε ότι κατέγραψε τουλάχιστον τρεις εκρήξεις όλμων διασποράς στη συνοικία ελ Σαουάχντα της παραθαλάσσιας πόλης τη νύχτα της 14ης Απριλίου. «Τα συγκεκριμένα βλήματα "θέτουν σε τεράστιο κίνδυνο τους αμάχους, τόσο στην διάρκεια των επιθέσεων, λόγω του ότι εξ αιτίας της φύσης τους πλήττουν τους πάντες χωρίς διακρίσεις, όσο και κατόπιν, λόγω των πολύ επικίνδυνων βομβιδίων που έχουν διασπαρθεί και δεν έχουν εκραγεί», σημείωσε το Παρατηρητήριο στο ανακοινωθέν του, που δημοσίευσε στον ιστότοπό του.
Σύμφωνα με το HRW, τα βλήματα διασποράς που χρησιμοποιούν οι δυνάμεις του Καντάφι είναι όλμοι ισπανικής κατασκευής MAT-120. Οι συγκεκριμένοι όλμοι 120 χιλιοστών ανοίγουν στον αέρα και διασπείρουν 21 βομβίδια σε μεγάλη έκταση. Η οργάνωση αναφέρει ότι δεν έχει ακόμα καταφέρει να διακριβώσει εάν έχουν τραυματιστεί ή σκοτωθεί άμαχοι στην Μισράτα από τα βλήματα αυτά.
Η Λιβύη έχει προσκαλέσει την UNICEF να στείλει μια ομάδα να επισκεφθεί την Μισράτα, ενώ σήμερα θα μεταβεί στην πόλη μια ομάδα της Ερυθράς Ημισελήνου και του Ερυθρού Σταυρού.
Κυβερνητικές δυνάμεις πολιορκούν την Μισράτα για πάνω από έξι εβδομάδες. Εκατοντάδες άμαχοι πιστεύεται ότι έχουν σκοτωθεί και οι εξεγερμένοι προειδοποιούν ότι απειλείται μαζική σφαγή εάν το NATO δεν κλιμακώσει τις αεροπορικές του επιδρομές.

«Καμία έκπληξη» λέει η Κλίντον
Η Αμερικανίδα ΥΠΕΞ, Χίλαρι Κλίντον, ανακοίνωσε πως δεν έχει ενημερωθεί περί της χρήσεως βομβών διασποράς από τις πιστές δυνάμεις στον λίβυο ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι κατά των εξεγερμένων, αλλά τόνισε πως «δεν εκπλήσσεται για ό,τι μπορούν να κάνουν ο συνταγματάρχης Καντάφι και οι δυνάμεις του».
«Αυτή είναι μία ανησυχητική πληροφορία και είναι ένας από τους λόγους που οι μάχες στη Μισράτα είναι τόσο δυσχερείς, διότι διεξάγεται σε στενά, μέσα σε οικιστικές ζώνες και παρουσιάζει πλήθος προκλήσεις για το ΝΑΤΟ και την λιβυκή αντιπολίτευση», τόνισε η Κλίντον μετά το πέρας της συνόδου των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ στο Βερολίνο, σύμφωνα με ανακοινωθέν του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Οι βόμβες διασποράς έχουν τεθεί εκτός νόμου από περισσότερες από 100 χώρες που συνυπογράφουν τη σχετική Σύμβαση για τα Πυρομαχικά Διασποράς, η οποία ετέθη εν ισχύ από το 2010. Οι ΗΠΑ, που δεν έχουν υπογράψει τη Συνθήκη, έχουν κατά κόρον χρησιμοποιήσει τα τελευταία χρόνια τέτοιου είδους πυρομαχικά κατά τις επιχειρήσεις τους στο Αφγανιστάν εναντίον των Ταλιμπάν.
Keywords
Τυχαία Θέματα