Διαταραχές προσωπικότητας: Μήπως τελικά είναι μπροστά στα μάτια μας;

14:08 18/7/2012 - Πηγή: 24wro

Και φυσικά απευθύνομαι στους πολιτικούς αυτής της χώρας, οι οποίοι καλώς ή κακώς...παρουσιάζουν πολλά στοιχεία ορισμένων διαταραχών προσωπικότητας. Μελετώντας κάποιες από αυτές, η προσοχή μου έπεσε στην ''Αντικοινωνική Διαταραχή Προσωπικότητας''...

Κλινικά, ο όρος ''αντικοινωνική'' είναι σχετικά πρόσφατος αφού παλαιότερα έχουν χρησιμοποιηθεί ονομασίες όπως ''ψυχοπαθητική'', ''κοινωνιοπαθητική'' ή ''δυσκοινωνική''. Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά της είναι η περιφρόνηση και η παραβίαση των δικαιωμάτων άλλων ανθρώπων. Συμπεριφορές όπως αδιαφορία για το νόμο, παρανομίες, αδυναμία σταθερής
εργασίας, εκμετάλλευση,εξαπάτηση και χειραγώγηση ατόμων με σκοπό το προσωπικό όφελος και αδυναμία δημιουργίας σταθερών σχέσεων. Άτομα με αυτή τη διαταραχή είναι πιθανό να βρεθούν σε χώρους όπως φυλακές ή δικαστήρια. Αντικοινωνική συμπεριφορά εμφανίζεται συχνά πριν την ηλικία των 15, όπου τα άτομα αυτά εκδηλώνουν επιθετικότητα ως προς ανθρώπους και ζώα, καταστροφικές τάσεις (πχ. ιδιοκτησίας) και σοβαρή παραβατικότητα απέναντι στους κανόνες.
Στην ενήλικη ζωή, τα χαρακτηριστικά αυτά εντείνονται και πολλαπλασιάζονται. Τα αντικοινωνικά αντικείμενα φαίνονται ανίκανα στη διατήρηση μιας υπεύθυνης δουλειάς, μιας σχέσης ή στην εκπλήρωση των υποχρεώσεων τους. Παράλληλα αδιαφορούν για την ασφάλεια των άλλων καθώς αλητεία και παράνομες πράξεις έρχονται στην επιφάνεια.
Στο σημείο αυτό επαληθεύεται η αρχική μου υπόθεση. Ένα πολύ σημαντικό στοιχείο μιας αντικοινωνικής διαταραχής είναι Η ΑΠΟΥΣΙΑ ΕΝΟΧΗΣ...Τα συγκεκριμένα άτομα εκπνέουν πολλές φορές μια γοητεία και ένα αίσθημα ικανότητας να χειραγωγήσουν τον συνομιλητή τους. Έχουν το χάρισμα, με άλλα λόγια, του να ξεγελούν, γι' αυτό και σε μια ψυχιατρική συνέντευξη ο ειδικός θα μπορούσε να τους βρει απόλυτα φυσιολογικούς. Επομένως δε πρέπει ποτέ να βασίζεται κανείς στο άτομο αυτό πριν ενημερωθεί από το ευρύτερο κοινωνικό πλαίσιο που το περικλύει.
Άλλα χαρακτηριστικά είναι η έλλειψη συνέπειας και αισθήματος ευθύνης, η εκλογίκευση κάθε απροσάρμοστης συμπεριφοράς τους, η παρορμητικότητα, η αδυναμία διαχείρισης οικονομικών υποχρεώσεων, ενώ παρουσιάζεται και έντονη αδυναμία κατανόησης των λαθών και των εμπειριών τους.
frappedoupoli.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα