Δίαιτα Ντουκάν: Νέα μόδα στο αδυνάτισμα

18:30 30/4/2011 - Πηγή: 24wro
Όταν τον περασμένο Οκτώβριο η Κάρολ Μίντλετον...
δήλωνε ότι κάνει την δίαιτα Dukan και έχει χάσει δύο κιλά σε τέσσερις μέρες, ο αρραβώνας της κόρης της Κέιτ με τον πρίγκιπα Ουϊλιαμ δεν είχε ακόμα ανακοινωθεί. Η δήλωσή της όμως έκανε τις βρετανικές ταμπλόιντ να αρχίσουν να υποψιάζονται ότι επίκειται βασιλικός γάμος – και την συγκεκριμένη δίαιτα να γίνεται best-seller στη Βρετανία.


Το «Dukan Diet» είναι το
βιβλίο αδυνατίσματος με τις περισσότερες πωλήσεις στη Βρετανία, ενώ τα τρόφιμα που συνιστά έχουν παρουσιάσει το τελευταίο εξάμηνο αύξηση κατά 100% στις πωλήσεις τους.
Όταν ο επινοητής της δίαιτας δρ Πιέρ Ντουκάν – ο γάλλος νευρολόγος που εγκατέλειψε την νευρολογία για την διαιτολογία – ρωτήθηκε που αποδίδει την επιτυχία της δίαιτας του στη Γηραιά Αλβιώνα, απάντησε πως δύο είναι οι καθοριστικοί παράγοντες: το ότι αποδίδει και η Κάρολ Μίντλετον.
Η δίαιτα Dukan δεν είναι καινούργια. Στη Γαλλία υπάρχει από το 2000 και 1,5 εκατομμύριο Γαλλίδες «πίνουν νερό» στο όνομά της. Την παγκόσμια καταξίωση, όμως, την αποκτά τώρα – χάρη πρωτίστως στην κυρία Μίντλετον, και δευτερευόντως σε άλλους διάσημους θιασώτες της όπως το τοπ μόντελ Ζιζέλ Μπούντχεν και η τραγουδίστρια Τζένιφερ Λόπεζ.
Οι απανταχού διαιτολόγοι, όμως, προειδοποιούν ότι η υψηλή περιεκτικότητά της σε πρωτεϊνες μπορεί να οδηγήσει σε ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως η κακοσμία του στόματος, η μειωμένη ενεργητικότητα και η δυσκοιλιότητα, ενώ ακόμα σοβαρότερο θεωρούν το γεγονός ότι περιέχει πολύ αλάτι και λιγοστή βιταμίνη C που μπορεί να οδηγήσουν σε «διαταραχή της ισορροπίας θρεπτικών συστατικών στον οργανισμό».
Ο δρ Ντουκάν ωστόσο εξακολουθεί να ισχυρίζεται ότι η δίαιτά του είναι ασφαλής, πως όποιος την κάνει αδυνατίζει και ότι το 40% δεν ξαναπαχαίνουν επειδή τηρούν κατά γράμμα – και εφ’ όρου ζωής – το τέταρτο και τελευταίο στάδιο: αυτό της συντήρησης.
Γρήγορο αδυνάτισμα
Το μεγάλο δέλεαρ της συγκεκριμένης δίαιτας είναι η υπόσχεση για ταχεία απώλεια βάρους, δίχως περιορισμούς στις ποσότητες που θα φάει κανείς. Πως επιτυγχάνεται αυτό; Σε τέσσερα στάδια:
1. Το πρώτο είναι η «ολομέτωπη επίθεση» κατά την οποία πρέπει να τρώει μόνο πρωτεϊνες. Με άλλα λόγια, επιτρέπονται μόνο κρέας, ψάρι, αυγά και γαλακτοκομικά με 0% λιπαρά, για χρονικό διάστημα που κυμαίνεται από 1 έως 10 ημέρες, αναλόγως με τα κιλά που θέλει να χάσει.
Αυτό το πρώτο στάδιο είναι τέτοιο σοκ για τον οργανισμό, ώστε πολλοί βλέπουν τη ζυγαριά τους να δείχνει έως 3,5 κιλά λιγότερα μέσα σε 5 μόλις μέρες.
Αυτού του είδους η σύντομη, πρωτεϊνούχα διατροφή απαλλάσσει – σύμφωνα με τον επινοητή της – τους ιστούς από το περιττό νερό, αμβλύνει το αίσθημα της πείνας (όταν τρώμε μόνο πρωτεϊνες, λέει ο δρ Ντουκάν, ο οργανισμός παράγει κετονικά κύτταρα που αποτελούν πανίσχυρους καταστολείς της όρεξης) και ταυτοχρόνως διατηρεί τον μυϊκό τόνο και την λάμψη του δέρματος.
2. Στο δεύτερο στάδιο, οι μέρες της απόλυτης πρωτεϊνοφαγίας εναλλάσσονται με μέρες κατά τις οποί
Keywords
Τυχαία Θέματα