Διαδικασίες εξπρές του ΣτΕ για τους ημιυπαίθριους

20:55 9/10/2011 - Πηγή: 24wro
Με διαδικασίες εξπρές συζητήθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας... (ΣτΕ) η συνταγματικότητα ή μη του Ν. 3843/2010 για τους ημιυπαίθριους.

Η συγκεκριμένη διαδικασία έχει ονομαστεί «πρότυπη δίκη», καθώς η όποια απόφαση του ΣτΕ θα αποτελέσει τον υποχρεωτικό «πιλότο» για όλες τις παρόμοιες υποθέσεις που εκκρεμούν στα Διοικητικά Δικαστήρια της χώρας. Μέχρι να εκδοθεί η απόφαση αυτή από το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο, όλες οι εκκρεμείς υποθέσεις
στα δικαστήρια της χώρας έχουν «παγώσει».

Η υπόθεση του εν λόγω νομοσχεδίου συζητείται από το ΣτΕ, ύστερα από την προσφυγή τριών κατοίκων της Χαλκιδικής στο Διοικητικό Εφετείο Θεσσαλονίκης, όπου κι εκκρεμεί η απόφαση. Οι τρεις ενάγοντες υποστηρίζουν ότι είναι αντισυνταγματική η παράγραφος 1 του άρθρου 5 του Ν. 3843/2010, για την «τακτοποίηση» των ημιυπαίθριων. Συγκεκριμένα, υποστηρίζουν ότι η επίμαχη διάταξη είναι αντίθετη στο άρθρο 24 του Συντάγματος που απαγορεύει την επιδείνωση των όρων διαβίωσης, καθώς μέσω αυτής λαμβάνονται μέτρα που επιφέρουν επιδείνωση των όρων διαβίωσης και υποβάθμιση του υπάρχοντος φυσικού οικιστικού περιβάλλοντος.

Τους δικαστές τους απασχόλησε η άρνηση της Πολεοδομίας Πολυγύρου να ανακαλέσει δύο οικοδομικές άδειες στην Παραλία Νικήτης του Δήμου Σιθωνίας Χαλκιδικής, καθώς, σύμφωνα με τους προσφεύγοντες κατοίκους, υπάρχουν παραβιάσεις των οικοδομικών αδειών. Συγκεκριμένα, «κλείστηκαν» ημιυπαίθριοι χώροι κι έγινε αλλαγή χρήσης των χώρων στάθμευσης, αλλά και κατασκευάστηκαν πατάρια, τα οποία δεν προβλέπονται στις οικοδομικές άδειες. Από την πλευρά της, η Πολεοδομία θεωρεί ότι οι οικοδομικές άδειες είναι νόμιμες, από τη στιγμή που οι ιδιοκτήτες των ακινήτων έχουν καταθέσει αίτηση υπαγωγής των πολεοδομικών παραβάσεων στον νόμο.


Keywords
Τυχαία Θέματα