Δέκα χρόνια χωρίς την δραχμή – Η εκδίκηση της γιαγιάς

06:13 22/2/2012 - Πηγή: 24wro

Ήταν τέτοιες μέρες, το 2002, όταν τις δραχμές στα πορτοφόλια μας αντικαθιστούσαν σιγά σιγά...

τα ευρώ. Μοιάζει σήμερα με μια μακρινή ανάμνηση, κι όμως έχει περάσει μόνο μια δεκαετία.

Και με την δραχμή να επανέρχεται στο καθημερινό μας λεξιλόγιο, αξίζει να κάνουμε μια σύντομη αναδρομή στην δεκαετία αυτή, αλλά και στην υπερχιλιετή ιστορία του τελευταίου ελληνικού νομίσματος.

Ευρώ, ευρωζώνη, δραχμή: Τρεις λέξεις που συζητιούνται
συνεχώς στις μέρες μας, παίρνοντας διαφορετική χροιά και χρωματιζόμενες με διαφορετική έννοια αναλόγως του ποιος και πού τις προφέρει.

Η κάθε μια έχει την δική της ιστορία, άλλη μικρότερη κι άλλη μεγαλύτερη. Η κοινή ιστορία και των τριών όμως, δεν κρατά παρά μια δεκαετία. Ξεκινάει από τα μεσάνυκτα της 31ης Δεκεμβρίου του 2001 προς την Πρωτοχρονιά του 2002, όταν ο τότε πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης χαμογελούσε μπροστά στις κάμερες, την ώρα που «τραβούσε» τα πρώτα ευρώ από εκείνο το κεντρικό ΑΤΜ της Εθνικής Τράπεζας.

Η Ελλάδα ήταν ήδη μέλος της Ευρωζώνης από τον Ιανουάριο του 2001, αλλά ένα χρόνο μετά είχε και το νόμισμα που το αποδείκνυε...

Περίπου τέτοιες μέρες πριν από δέκα ακριβώς χρόνια, είχαμε πια μάθει οι περισσότεροι να παίζουμε στα δακτυλάκια την ισοτιμία 350,75 και να υπολογίζουμε σε χρόνο dt αν ο λογαριασμός που μάς έφερναν ήταν σωστός (και πόσο φιλοδώρημα έπρεπε να αφήσουμε σε ευρώ –ήταν επικίνδυνο με τα νέα, «βαριά» κέρματα, να ξεγελαστούμε και να γίνουμε χουβαρντάδες κατά λάθος). Μόνο κάποιες γιαγιάδες επέμεναν να ρωτάνε «δηλαδή πόσο κάνει σε δραχμές;». Δέκα χρόνια μετά, οι γιαγιάδες παίρνουν την εκδίκησή τους.

Νοσταλγοί της δραχμής ξεπηδούν από παντού, διακηρύσσοντας την πεποίθησή τους πως η χώρα θα σωθεί αν παρατήσει την Ευρωζώνη και το νόμισμά της, και όσοι τρέμουν την αυριανή ημέρα χωρίς το ευρώ, αντιμετωπίζουν το τελευταίο ελληνικό νόμισμα σαν τον χειρότερο εφιάλτη. Η αθωότητα, η αφέλεια σχεδόν, της φράσης «η δραχμή μας», όπως την πρόφερε ο Αλέξης Κωστάλας σ’ εκείνη την τηλεοπτική διαφήμιση συλλογών νομισμάτων προ διετίας δεν συγχωριέται σήμερα. Όποιος μιλάει πια για την δραχμή την βλέπει είτε ως σωτηρία, είτε ως κατάντια. Δεν υπάρχει μέση άποψη.

newscode.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα