ΔΕΙΤΕ: Τι συνέβη σαν σήμερα

21:01 2/12/2011 - Πηγή: 24wro
2 Δεκεμβρίου 1942 η πρώτη αλυσιδωτή πυρηνική αντίδραση...

Ο Enrico Fermi δημιούργησε την πρώτη τεχνητή πυρηνική αλυσιδωτή αντίδραση, που ονομάστηκε Chicago Pile 1 (CP-1), στο γήπεδο τένις Stagg κάτω από το κερκίδες του, στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο. Ο Enrico Fermi (29 Σεπτεμβρίου 1901 - 28 Νοέμβριος 1954) γεννήθηκε στην Ιταλία αλλά πολιτογραφήθηκε Αμερικανός και ήταν φυσικός, γνωστός για τη δουλειά του και για τη συμβολή του στην ανάπτυξη της κβαντικής θεωρίας, την πυρηνική φυσική σωματιδίων και τη στατιστική μηχανική. Το 1938
του απονεμήθηκε το βραβείο Νόμπελ Φυσικής για την εργασία του στη ραδιενέργεια εξ επαγωγής. Τα πειράματα του Fermi στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο ήταν για λογαριασμό των εργαστηρίων Arthur H. Compton's Metallurgical Laboratory το οποίο ήταν μέρος του σχεδίου Μανχάταν.
Το Σχέδιο Μανχάταν ήταν ένα πρόγραμμα έρευνας και ανάπτυξης, υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών και με τη συμμετοχή του Ηνωμένου Βασίλειου και του Καναδά, που κατασκεύασε την πρώτη ατομική βόμβα κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Αστρολογικά: Η έναρξη της «ατομικής εποχής» έγινε με τον Άρη στον Σκορπιό και τον Πλούτωνα στον Λέοντα να δεσπόζουν (στον 7ο και 4ο οίκο αντίστοιχα), ωστόσο ένα τόσο σημαντικό γεγονός δεν θα μπορούσε να στερείται μιας «κοσμικής» όψης ανάμεσα σε αργούς πλανήτες. Με την πρώτη ματιά φαίνεται πως έναν τέτοιο ρόλο διεκδικεί με αξιώσεις η σύνοδος Κρόνου-Ουρανού στους Διδύμους, η οποία συνδέεται με νέες τεχνολογικές εφαρμογές. Σύμφωνοι αλλά ποτέ χωρίς τον Πλούτωνα!
Ο καθ’ ύλην αρμόδιος για την διάσπαση του ατόμου, είχε μεν «άκρες» στον Ήλιο και τον Κρόνο (τρίγωνο και εξάγωνο) αλλά όλα τα λεφτά ήταν το «κρυφό» τετράγωνο του με τον αστρικό Ουρανό στον Ταύρο, ο οποίος με την σειρά του ήταν «καθισμένος» πάνω στον Ωροσκόπο της στιγμής που γεννήθηκε ένας νέος -συχνά τρομακτικός- κόσμος.

2 Δεκεμβρίου 1959 - Η κατάρρευση του φράγματος του Maulpasset
Το αψιδωτό φράγμα Malpasset του ποταμού Reyran βρισκόταν περίπου 7 χλμ νοτιοδυτικά από το Frejus της Κυανής Ακτής, στη νότια Γαλλία, στην επαρχία Var.
Άρχισε να κατασκευάζεται τον Απρίλιο του 1952 και τελείωσε το 1954 με σκοπό την ύδρευση και την άρδευση της περιοχής. Μια άλλη πηγή αναφέρει ότι η κατασκευή του είχε αρχίσει ήδη από το 1941. Το κόστος ήταν 580 εκατομμύρια φράγκα με χρηματοδότηση και εκμετάλλευση της επαρχίας Var και επικεφαλής του έργου ο γνωστός Γάλλος μηχανικός André Coyne.
Ολόκληρο το τοίχος του φράγματος κατέρρευσε στις 21:13 τοπική ώρα και μόνο ένα τμήμα του παρέμεινε στη δεξιά όχθη. Ένα κύμα νερού ύψους 40 μέτρων άρχισε να κινείται με 70 χιλιόμετρα την ώρα, συμπαρασύροντας και καταστρέφοντας δύο μικρά χωριά – το Malpasset και το Bozon, το εργοτάξιο εθνικής οδού, ενώ μετά από 20 λεπτά φθάνοντας στο Fréjus ήταν ακόμα 3 μέτρα. Το νερό πλημμύρισε όλο το δυτικό κομμάτι του Fréjus και τελικά κατέληξε στη θάλασσα. Ο αριθμός των θυμάτων που πνίγηκαν από την πλημμύρα δεν είναι ακριβής. Διάφορες πηγές αναφέ
Keywords
Τυχαία Θέματα